Maranata

Domnul nostru vine

 

         Biserica are un Dumnezeu viu care vorbeste     2Tim.3:12-17  

 

12. De altfel, toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus vor fi prigoniti.

13. Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi.

14. Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat;

15. din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus.

16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,

17. pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

-frumoasa incurajare a lui Isus pt ucenici  Mat.28:19-20 19. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

20. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului." Amin.

 

             Cine doreste sa stie cum vorbeste D si astazi?

     -prin Scriptura (predicatori, invatatori sau chiar citire personala, implinirea profetiilor din Biblie)

      -prin vise, vedenii, prorocii, minuni, vindecari (darurile Duhului Sfant)

      -prin creatia Sa (oameni, cerul, pamantul, muntii, marea, plante, animale etc)

      -prin calamitati naturale (inundatii, cutremure, tsunami, uragane,)

      -prin evenimente grele in familie  (decese, pierderea locului de munca, copii razvratiti,)

      -prin constiinta omului, toti oamenii poseda un sentiment launtric ca D exista. (ganditiva la sentimentul binelui si raului, urmat de o judecata) 

      Cine doreste sa stie cum directioneaza D si astazi?      Biblia unica sursa de directionare

-in Vechiul legamant D a vorbit (directionat) prin Lege si Profeti   Ev.1:1,2  Dupa ce a vorbit in vechime parintilor nostri prin proroci, in multe randuri si in multe chipuri, Dumnezeu,

2. la sfarsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care L-a pus mostenitor al tuturor lucrurilor si prin care a facut si veacurile.

 -in Noul legamant D ne vorbeste prin Fiul Sau   Luca.16:16  Legea si prorocii au tinut pana la Ioan; de atunci incoace, Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu se propovaduieste; si fiecare, ca sa intre in ea, da navala.

     1 D vorbeste (directioneaza) prin Cuvantul Sau - Biblia

  -Cine este Cuvantul? Ioan.1:1,14  La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.

  14. Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava Singurului nascut din Tatal. -

   -Cuvantul este Isus, Dumnezeu   Ap.19:13 13. Era imbracat cu o haina inmuiata in sange. Numele Lui este: "Cuvantul lui Dumnezeu."

   -exista pericolul sa-l desfintam Cuvantul lui D, pt ca nu potriveste cu formele noastre

Mar.7:6-9,13 6. Isus le-a raspuns: "Fatarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, dupa cum este scris: "Norodul acesta Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.

7. Degeaba Ma cinstesc ei, dand invataturi care nu sunt decat niste porunci omenesti."

8. Voi lasati porunca lui Dumnezeu si tineti datina asezata de oameni, precum: spalarea ulcioarelor si a paharelor, si faceti multe alte lucruri de acestea."

9. El le-a mai zis: "Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra.

13. Si asa, ati desfiintat Cuvantul lui Dumnezeu, prin datina voastra. Si faceti multe alte lucruri de felul acesta!"

-Biblia ne spune ca adevaratii ucenici sunt cei ce raman in Cuvantul lui D Ioan.8:31 Si a zis iudeilor care crezusera in El: "Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti in adevar ucenicii Mei;

32. veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi."

 si devin vrajmasii lumii Ioan 17:14

14. Le-am dat Cuvantul Tau; si lumea i-a urat, pentru ca ei nu sunt din lume, dupa cum Eu nu sunt din lume.

Rolul Cuvantului lui Dumnezeu

-Cuvantul are rolul de  Directionare

Ps.119:105  Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cararea mea.

Ps.119:100  Am mai multa pricepere decat batranii, caci pazesc poruncile Tale.

2Tim.4:1-5 Pavel ii cere lui Timotei sa carmuiasca cu responsabilitate  1. Te rog fierbinte, inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Isus, care are sa judece viii si mortii, si pentru aratarea si Imparatia Sa:

2. propovaduieste Cuvantul, staruie asupra lui la timp si nelatimp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura.

3. Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor.

4. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite.

5. Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba.

-Cuvantul are rol de a lumina in momente de confuzie (nu baga in ceata pe nimeni)

Evrei.4:12  Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii.   Si versetul   16. Sa ne apropiem, …… pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie.

-Cuvantul are rolul de a naste credinta in om  Rom.10:17   Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.

-Cuvantul produce Nasterea din Nou 1Pet.1:23 / transformarea  fiindca ati fost nascuti din nou nu dintr-o samanta care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvantul lui Dumnezeu, care este viu si care ramane in veac.

-atunci cand avem un pasaj biblic pe care nu-l intelegem, trebuie sa apelam la alte pasaje care sa ne lumineze  2 Pet.1:20  Fiindca mai intai de toate, sa stiti ca nicio prorocie din Scriptura nu se talcuieste singura.

-sa luam 2 exemple:

                      1Cor. 14:34  34. Femeile sa taca in adunari, caci lor nu le este ingaduit sa ia cuvantul in ele, ci sa fie supuse, cum zice si Legea.

Pai cum sa inteleg? Pt ca Pavel in Galateni, Coloseni , Efeseni spune altfel, doar nu se contrazice!

Gal.3:28  Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte barbateasca, nici parte femeiasca, fiindca toti sunteti una in Hristos Isus.

Col.3:11 . Aici nu mai este nici grec, nici iudeu, nici taiere imprejur, nici netaiere imprejur, nici barbar, nici scit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si in toti.

Ef.2:14 Caci El este pacea noastra care din doi a facut unul si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea,

-in primul rand versetul 34 nu poate fi luat fara versetul 33 din 1Cor.14 caci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii, ci al pacii, ca in toate bisericile sfintilor.

 

-Pavel ne explica atat de clar in 1Cor.11:2,3    Va laud ca in toate privintele va aduceti aminte de mine si ca tineti invataturile intocmai cum vi le-am dat.

3. Dar vreau sa stiti ca Hristos este Capul oricarui barbat; ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeu este Capul lui Hristos.

-aici nu e vorba despre citire - imbarbatare (pt ca femeia canta, se roaga, proroceste, Fivi-diaconita la biserica din Chengrea Rom.16:1

-aici ne vorbeste despre ordinea autoritatii, responsabilitatii

Ef.5:22si 23 vorbeste despre ordinea autoritatii

Al doilea exemplu

-1Tim.2:15   Totusi ea va fi mantuita prin nasterea de fii, daca staruie cu smerenie in credinta, in dragoste si in sfintenie.

-in primul rand versetul 15 contrazice o multime de versete care ne arata ca mantuirea o avem prin Isus Ef.2:8 "prin har si credinta suntem mantuiti si asta nu vine de la voi ci este darul lui D"

-in al doilea rand versetul 15 nu poate fi luat fara 13 si 14 ; nu poate fi scos din context

13. Caci intai a fost intocmit Adam, si apoi Eva.

14. Si nu Adam a fost amagit; ci femeia, fiind amagita, s-a facut vinovata de calcarea poruncii.

15. Totusi ea va fi mantuita prin nasterea de fii, daca staruie cu smerenie in credinta, in dragoste si in sfintenie.

-Cuvantul vorbeste in contextul caderii, a vinovatiei, a pedepsirii

-cu toate ca prin tine a cazut omenirea in pacat, totusi nu voi opri inmultirea rasei umane pe pamant, (de acest lucru esti iertata, salvata, promovata) si pantecele tale vor fi deschise pt inmultire - altfel Biblia se contrazice tare

-cu toate ca prin tine a cazut omenirea in pacat, totusi nu voi opri inmultirea rasei umane pe pamant, dar intr-o zi din femeie se va naste Mesia care te va salva pe tine si intreaga omenire.

2 Dumnezeu ne vorbeste prin Duhul Sfant - si se manifesta in biserica prin Darurile Duhului Sfant

-exista 2 greseli: a doua mai periculoasa

1 D vorbeste prin Scriptura si gata cu prorocii si cu Darurile Duhului Sfant  Mat.11:13  Caci pana la Ioan au prorocit toti Prorocii si Legea

2 Darurile Duhului Sfant au luat locul Scripturii

-rolul principal al Duhului Sfant este de a arata ca Dumnezeu este viu si vorbeste prin prezenta Lui in oameni, El este in noi Ioan.14:16,17  Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor,(Parakletos; avocat, aparator, ajutor) care sa ramana cu voi in veac;

17. si anume Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi in voi.

-darurile sunt ale Duhului si nu ale omului, precum si roada este a Duhului si nu a omului

-toate revelatiile prin Duhul Sfant trebuiesc cercetate, filtrate prin lumina Noului Testament

-Duhul Sfant care actioneaza prin daruri - atentie confirma, intareste Cuvantul lui Dumnezeu (nu poate sa modifice Cuvantul lui D)

Atentie

-Darurile Duhului Sfant, nu iau locul Scripturii

-D iti vorbeste intotdeauna in inima mai intai, apoi iti confirma prin oamenii Sai (India)

-cum ii cunoastem pe oamenii in care se manifesta Duhul Sfant?  o greseala mare: dupa semnele care il insotesc si precizia descoperirii Mat.24:24  Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.

-Exista mult fals,  ghicitori, vrajitori - Mat.7:22; Multi Imi vor zice in ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?"

 -e necesar sa cercetam (prin lumina Scripturii)

- 1 Ioan.4:1 Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi.

-roada Mat.7.16 Ii veti cunoaste dupa roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?

 

Daniel Corjuc,   Maranata Udine  21.05.2017