Maranata

Domnul nostru vine

 

                Cercetarea la Cina Domnului     1Cor.11:23-32

 

 

 Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine.

24. Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: "Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea."

25. Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: "Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el."

26. Pentru ca, ori de cate ori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pana va veni El.

27. De aceea, oricine mananca painea aceasta sau bea paharul Domnului in chip nevrednic, va fi vinovat de trupul si sangele Domnului.

28. Fiecare sa se cerceteze, dar, pe sine insusi, si asa sa manance din painea aceasta si sa bea din paharul acesta.

29. Caci cine mananca si bea isi mananca si bea osanda lui insusi, daca nu deosebeste trupul Domnului.

30. Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.

31. Daca ne-am judeca singuri, n-am fi judecati.

32. Dar, cand suntem judecati, suntem pedepsiti de Domnul, ca sa nu fim osanditi odata cu lumea.

 

-credinciosul trebuie sa participe la Cina Domnului, la partasiea cu fratii si cu Isus

-Isus face o declaratie socanta in  Ioan.6:53  Isus le-a zis: "Adevarat, adevarat va spun ca, daca nu mancati trupul Fiului omului si daca nu beti sangele Lui, n-aveti viata in voi insiva.

-dar credinciosul nu poate sa participe oricum la Cina Domnului, ci doar dupa o cercetare atenta

-si pt ca intelegerea acestui act e foarte important, din aceasta cauza biserica evanghelica permite participarea la Cina Domnului doar a persoanelor adulte botezate in apa la o varsta adulta

   

Astazi vorbim despre Cercetarea la Cina Domnului

Cercetare – analizare, examinare, verificare amanuntita, inventar cu scopul de a sti, a investiga

Scopul cercetarii personale – sa aflam informatii, sa constientizam care sunt lucrurile de care trebuie sa ne debarasam, lucrurile care impiedica comuniunea noastra cu Isus

             Ex. poate au existat:  actiuni bune pierdute in viata

                                                   un stil de viata bun  care l-am abandonat

                                                   poate exista obiceiuri rele practicate in viata

-sa facem curatenie de primavara – nu se face neaparat pt ca casele noastre sunt murdare, ci pt ca e nevoie de aerisire, igienizare, eliberarea lomurilor adunate timp de un an

 

Pt a ne cerceta avem nevoie de:

      Sursa credibila

-nu ma pot cerceta, verifica daca nu ma raportez la ceva in afara mea

      Ex. cand doi oameni se cearta e nevoie de o lege-judecator-tribunal – (sursa credibila acceptata de oameni)  nu vorba oamenilor, parerea mea sau convingerea mea sau vorba bunicului meu.

      Ex.  Biblia sursa credibila dupa care ne cercetam la Cina Domnului ; 2Tim.3:16,17 16. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire,

17. pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.

 

 

 

      Inima buna, deschisa, gata de cercetare si indreptare Lu.8:15  Samanta care a cazut pe pamant bun sunt aceia care, dupa ce au auzit Cuvantul, il tin intr-o inima buna si curata si fac rod in rabdare.

      Ochi deschisi care sa constientizeze realitatea, adica sa accepte adevarul Biblic Mar.8:18 Aveti ochi, si nu vedeti? Aveti urechi, si nu auziti? Si nu va aduceti aminte deloc?

Ex. Ioan.14:6  Isus i-a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.

 -Cina D nu are voie sa devina o actiune de rutina, Ex. conduc camionul si nu imi dau seama cum am ajuns in celalalt capat a orasului- si ma intreb oare am respectat semafoarele ? in subconstient exista deja harta, traseul memorat

-Cina Domnului  este un rost adanc, e o taina care se petrece, care are loc  - nu o actiune a subconstientului, daca este o actiune a subconstientului atunci v 30  Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.

 

1 A ma cerceta la Cina D - inseamna a ma judeca singur pe mine

            v 28  Fiecare sa se cerceteze, dar, pe sine insusi

-suntem ispititi sa ne uitam la altii si nu in oglinda la noi    Mat.7:1-4  Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. 2. Caci cu ce judecata judecati veti fi judecati; si cu ce masura masurati vi se va masura. (Ex. colegul meu de scoala striga dupa o batrana oarba si surda)

3. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? 4. Sau, cum poti zice fratelui tau: "Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau", si, cand colo, tu ai o barna in al tau?…

 -Is.1:18  Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.

-daca nu ne judecam noi, atunci vom fi judecati de Dumnezeu 1Cor.11:31 Daca ne-am judeca singuri, n-am fi judecati.

-rolul judecatii este sa ma scoata din confort

 

2 A ma cerceta la Cina D - inseamna a ma gasii vinovat

-absolut toti suntem vinovati inaintea lui D    Iac.2:10 Caci, cine pazeste toata Legea, si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.

-absolut toti avem pacate 1Ioan.1:8  Daca zicem ca n-avem pacat, ne inselam singuri, si adevarul nu este in noi. Rom.3:23  Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu.

-vor intra pacatosii in cer?

-1Cor.6:9-11  Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu? Nu va inselati in privinta aceasta: nici curvarii, nici inchinatorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomitii,

10. nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.

 

3 A ma cerceta la Cina D - inseamna a ma gasii invrednicit, indreptatit, iertat de Isus

-continua Pavel in v 11 din 1Cor.6  Si asa erati unii din voi! Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti, in Numele Domnului Isus Hristos si prin Duhul Dumnezeului nostru.

-Mat.26:28 caci acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor.

-in urma cecetarii trebuie sa ma gasesc vinovat dar nu si condamnat   Col.2:14  A sters zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, si l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.

 

4 Ce inseamna a ma impartasii in chip vrednic sau nevrednic la Cina D

27. De aceea, oricine mananca painea aceasta sau bea paharul Domnului in chip nevrednic, va fi vinovat de trupul si sangele Domnului.

29. Caci cine mananca si bea isi mananca si bea osanda lui insusi, daca nu deosebeste trupul Domnului.

30. Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.

-a ma impartasii in chip nevrednic nu inseamna a ma cerceta si a gasii in mine impuritati (mi-am amintit de un gand imoral avut saptamana trecuta, mi-am amintit de o actiune plina de lacomie facuta saptamana trecuta, mi-am amintit de o cearta cu sotia mea alaltaieri)

-a ma impartasii in chip nevrednic inseamna a ma cerceta, a  gasii in mine impuritati si a nu schimba nimic

-a ma impartasii in chip nevrednic inseamna a continua trairea in pacat fara sa recunosc si fara dorinta de schimbare

A ma impartasii in chip vrednic inseamna:

-a ma judeca singur

-a ma gasii vinovat

-a crede in invrednicirea prin sangele lui Isus

-a face un angajament de schimbare, a lua o noua decizie de schimbare

 

Maranata Udine , Daniel Corjuc 05.03.2017 la Cina Domnului