Maranata

Domnul nostru vine

 

        Batalia cu lumea din noi  

 

                  Corinteni 1:1-13

 

 

-locul scrierii(Efesul) 54-55 dH

Cine vorbeste?- v1, vorbeste apostolul Pavel (apostoli-cei ce au interogat cu Isus)

Cui vorbeste? –v2 catre biserica lui Dumnezeu (ekklesia-grupului de oameni care raspund chemarii lui Dumnezeu), acelasi cuvant in gr. ekklesia era folosit si pentru grupul de oameni care ascultau mesajul important al mesagerului in piata numit   Keruksis, din partea autoritatilor.

Scopul epistolei –v2 b “chemati sa fim sfinti”

-sfant – pus deoparte pentru Dumnezeu

Cine sunt sfintii? –toti cei ce au ales sa se puna deoparte pt. Dumnezeu, sa accepte mesajul lui Hristos.

1 Sfintire pozitionala – atunci cand ti-ai predat viata in mana lui Dumnezeu, ai recunoscut, ti-ai cerut iertare, si-ti doresti o viata noua; depinzi 100% de Hristos Cap.1:30 /6:9-11

2 Sfintire practica – incepe un proces dupa ce s-a produs metanoia, schimbarea mintii si dovedesti practic traire cu Isus, comportament schimbat.

Teologia crestina gresita din Corint, “daca Hristos m-a iertat si m-a eliberat la cruce - acum eu imi traiesc viata cum pot ca doar sangele sau ma curateste si eu nu prea trebuie sa fac mare lucru.”

Reusesti sa vezi care a fost cea mai mare schimbare din viata ta?-Pavel spune, trebuie sa traiesti cu Isus.

Corintul – fondat in 44 iH de catre  Cezar Iulius, populat in majorite de cetateni romani, mai mult roman decat grec - deci cultura romana

-orasul tuturor posibilitatilor, iadul placerilor si aici Pavel le cere credinciosilor sa traiasca cu Isus.

-fondat de Pavel (Fap.18:1), apoi in v5 din 1Cor:1 spune ca era bogata in daruri, insa doar dupa cinci  ani biserica uita chemarea si sfintirea. Si Corintul a inceput sa traiasca in ei.

 Scopul personal a  lui Pavel  v17,18

-propovaduirea evangheliei.

Depaseste  obstacolul corintenilor (rusinea si lipsa de cunoastere a Cuvantului), transmitand un mesaj de atentionare: lipsa trairii cu Dumnezeu.

V 18, Dumnezeu nu este impotriva intelepciunii lumesti, ci impotriva abuzului de intelepciune, omul crede ca se poate descurca singur fara de Dumnezeu “Inceputul intelepciunii, frica de Domnul” Cap1:18,19

Limita intelepciunii umane – paragraf

“Mai multe diplome dar mai putina minte, mai multa cunostinta dar mai putina judecata, mai multi experti si totusi mai multe probleme, mai multa medicina si mai putina sanatate, mai multe averi si mai putine valori, am invatat cum sa ne castigam existenta dar nu cum sa ne facem viata, am adaugat ani vietii si nu viata anilor,stim ce inseamna a face dar am uitat ce inseamna a fi;suntem plini de toate dar goi pe dinnauntru; am facut lucruri mari dar nu mai bune; am curatat aerul dar ne-am poluat cugetul; planuim mai multe dar realizam mai putin; avem cei mai deosebiti oameni de stiinta(doctori, psihologi, generali, presedinti) insa avem cele mai cumplite razboaie si crize din toate timpurile; si toate acestea arata limita intelepciunii umane Ier “Blestemat este omul care se increde in om”

-stiinta umana prosteste v20  –conflictele in familie sunt mai multe, sinuciderile, depresiile, oameni care au nevoie de psihologi sau triplat, mai izolati unul de celalalt, invidiosi si gelosi.

-v 21 obiectul de tortura si rusine romana a devenit cel mai discutat lucru

-v 22 este omenirea mai buna in epoca noastra plina de tehnologie?

-radacina problemelor umane – pacatul / solutia, Isus si pocainta care ofera vindecare.

-v 23 efectul natural al lumii, poticnire si nebunie( ne luptam cu astfel de obstacole?)

-v24 pt cei chemati (cei iesiti afara, ekklesia) este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu.

-v 25-28 o lume care merge pe invers, oamenii cu adevarat intelepti sunt cei care traiesc modest, care slujesc cu stergarul. Iar cand ai intelepciunea lui Dumnezeu, valorile sunt inversate.

Scopul intelepciunii lui Dumnezeu

-v29, 30 – Pavel le spune, “ce folos ca traiti intr-un oras puternic si civilizat si ati pierdut valorile lui Dumnezeu, va este rusine sa proclamati evanghelia, va este teama sa nu fiti persecutati, vorbiti de rau din pricina ei.

Cautati reputatie: scolile la ce va folosesc? casele si masinile la ce va folosesc? daca ati uitat chemarea voastra!  Sa fiti sfinti pentru Dumnezeu

De 10 ori in 10 versete (de la cap. 1-10) este repetat cuvantul Hristos, si asta trebuie sa ne spuna ceva.

Patru lucruri importante:

1 Pozitia noastra  v2  ”asezati in lume, in Corint”

2 Puterea si intelepciunea lui Dumnezeu v23,24 sta in  “propovaduirea crucii”

3 Dumnezeu alege lucrurile de jos. v27,28

4 Scopul intelepciunii lui Dumnezeu v29 “smerenia si umilinta”

 

Daniel Corjuc   Maranata Udine   22.01.2012