Maranata

Domnul nostru vine

Darul Credintei     1Cor.12:1-11


4. Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh;

5. sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;

6. sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

7. Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.

8. De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluiasi Duh;

9. altuia, credinta, prin acelasi Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelasi Duh;

10. altuia, puterea sa faca minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, talmacirea limbilor.

11. Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

Definitia darului spiritual - orice inzestrare care primeste putere de la Duhul Sfant si este folosita in orice tip de slujire a bisericii

Scopul darurilor spirituale 1Cor.12:7 Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora pt

zidirea bisericii, pt ingrijirea sufletelor din biserica

In general Biblia vorbeste despre credinta generica: credinta – gr. PISTIS

-credinta mantuitoare Ioan.1:11,12 A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit.

12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; 

In Biblia Credinta inseamna incredintare sau incredere, deci este un act de hotarare.

-credinta ca cale Fap.6:7 Cuvantul lui Dumnezeu se raspandea tot mai mult, numarul ucenicilor se inmultea mult in Ierusalim, si o mare multime de preoti veneau la credinta.

-credinta ca doctrina, invatatura Iuda.1:3 Preaiubitilor, pe cand cautam cu tot dinadinsul sa va scriu despre mantuirea noastra de obste, m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta care a fost data sfintilor o data pentru totdeauna.

-credinta ca roada 1Tim.1:18,19 18. Porunca pe care ti-o dau, fiule Timotei, dupa prorociile facute mai inainte despre tine, este ca, prin ele, sa te lupti lupta cea buna

19. si sa pastrezi credinta si un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, si au cazut din credinta.

Credinta ca dar

-este o lucrare supranaturala, care sfideaza rationalul Mat.14:28,29

1 Credinta ca dar tine cont de planul si voia lui D (intr-un context oarecare)

-nu poate un bolnav sa fie vindecat in urma unei rugaciuni prin ungere si punerea mainilor daca nu este voia lui Dumnezeu.

-poate voia lui D este sa-mi culeg roadele, poate D vrea prin boala ingaduita  sa ma invete minte, prin pedeapsa Gal.6:7 Nu va inselati: "Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit." Ce seamana omul, aceea va si secera.

Exemplul lui Pavel 2Cor.12:7-9 7. Si, ca sa nu ma umflu de mandrie din pricina stralucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un tepus in carne, un sol al Satanei, ca sa ma palmuiasca si sa ma impiedice sa ma ingamf. 8. De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia. 9. Si El mi-a zis: "Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita." Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine.

De unde sa stiu daca este voia lui D?

-in Vechiul Legamant se puneau semne Ex. lui Ghedeon Jud.6:16,17; 36-40 Domnul i-a zis: "Eu voi fi cu tine, si vei bate pe Madian ca pe un singur om."

17. Ghedeon I-a zis: "Daca am capatat trecere inaintea Ta, da-mi un semn ca sa-mi arati ca Tu imi vorbesti……..

36. Ghedeon a zis lui Dumnezeu: "Daca vrei sa izbavesti pe Israel prin mana mea, cum ai spus,

37. iata, voi pune un val de lana in arie; daca numai lana va fi acoperita de roua, si tot pamantul va ramane uscat, voi cunoaste ca vei izbavi pe Israel prin mana mea, cum ai spus."

38. Si asa s-a intamplat. In ziua urmatoare, el s-a sculat dis-de-dimineata, a stors lana si a scos roua din ea, care a dat un pahar plin cu apa.

39. Ghedeon a zis lui Dumnezeu: "Sa nu Te aprinzi de manie impotriva mea, si nu voi mai vorbi decat de data aceasta. As vrea numai sa mai fac o incercare cu lana: numai lana sa ramana uscata, si tot pamantul sa se acopere cu roua."

40. Si Dumnezeu a facut asa in noaptea aceea. Numai lana a ramas uscata, si tot pamantul s-a acoperit cu roua.

-in Noul Legamant cunoastem voia lui Dumnezeu prin Biblie sau prin revelatie, descoperire.

1Tim.6:9,10, 8 9. Cei ce vor sa se imbogateasca, dimpotriva, cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare.

10. Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor; si unii, care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. Voia lui Dumnezeu este versetul 8

8. Daca avem, dar, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi de ajuns.

2 Credinta ca dar lucreaza impotriva obstacolelor

-David si Goliat ; David obstaculat de echipamentul; de hainele lui Saul; de sabia imparatului

Saul; David isi ia prastia si inainteaza prin credinta impotriva unui om de 3 metrii innaltime, platosa de fier si o sabie purtata de altii

-Ex : Ilie si prorocii lui Ball; altarul si lemnele care trebuiau sa fie aprinse, mai intai au fost udate  cu apa

-Caderea Ierihornului

3 Credinta ca dar sfideaza legile naturii; legile umane; atinge supranaturalul

Credinciosul in care se manifesta darul de credinta ridica moralul, incurajeaza, inainteaza orbeste

-Exemplul celor 12 iscoade Num.13:25-28 si Num.14:1,6,8

25. S-au intors de la iscodirea tarii dupa patruzeci de zile implinite.

26. Au plecat si au ajuns la Moise si la Aaron si la toata adunarea copiilor lui Israel, la Cades, in pustiul Paran. Le-au adus stiri, lor si intregii adunari, si le-au aratat roadele tarii.

27. Iata ce au istorisit lui Moise: "Ne-am dus in tara in care ne-ai trimis. Cu adevarat, este o tara in care curge lapte si miere si iata-i roadele.

28. Dar poporul care locuieste in tara aceasta este puternic, cetatile sunt intarite si foarte mari. Ba inca am vazut acolo si pe fiii lui Anac.

1. Toata adunarea a ridicat glasul si a inceput sa tipe. Si poporul a plans in noaptea aceea….4. Si au zis unul altuia: "Sa ne alegem o capetenie si sa ne intoarcem in Egipt."….

6. Si, dintre cei ce iscodisera tara, Iosua, fiul lui Nun, si Caleb, fiul lui Iefune, si-au rupt hainele,

7. si au vorbit astfel intregii adunari a copiilor lui Israel: "Tara pe care am strabatut-o noi ca s-o iscodim este o tara foarte buna, minunata.

8. Daca Domnul va fi binevoitor cu noi, ne va duce in tara aceasta si ne-o va da: este o tara in care curge lapte si miere.

Daniel Corjuc Maranata Udine 01.10.2017