Maranata

Domnul nostru vine

Darurile Duhului Sfant – Vorbirea despre Intelepciune     1Cor.12:1-7


1. In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta.

2. Cand erati pagani, stiti ca va duceati la idolii cei muti, dupa cum erati calauziti.

3. De aceea va spun ca nimeni, daca vorbeste prin Duhul lui Dumnezeu, nu zice: "Isus sa fie anatema!" Si nimeni nu poate zice: "Isus este Domnul" decat prin Duhul Sfant.

4. Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh;

5. sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;

6. sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

7. Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.

8. De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluiasi Duh;


In VT avem doua cuvinte in ebraica pt cuvantul intelepciune:

-ebr. BINAH care inseamna intelegere si pricepere (a fi inteligent)

-ebr. CHOKMAH un sfat bun intr-o situatie de criza, o decizie corecta intr-o situatie dificila

EX. lui Iosif Gen.41:33-37 33. Acum, faraon sa aleaga un om priceput si intelept si sa-l puna in fruntea tarii Egiptului.

34. Faraon sa puna prefecti in tara, ca sa ridice o cincime din roadele Egiptului in timpul celor sapte ani de belsug.

35. Sa se stranga toate bucatele din acesti ani buni care au sa vina; sa se faca, la indemana lui faraon, gramezi de grau, provizii in cetati si sa le pazeasca.

36. Bucatele acestea vor fi provizia tarii pentru cei sapte ani de foamete care vor veni in tara Egiptului, pentru ca tara sa nu fie prapadita de foamete."

37. Cuvintele acestea au placut lui faraon si tuturor slujitorilor lui.

Ex. lui Ietro Ex.18:24-26 24. Moise a ascultat sfatul socrului sau si a facut tot ce spusese el.

25. Moise a ales oameni destoinici din tot Israelul si i-a pus capetenii ale poporului, capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece.

26. Ei judecau poporul in tot timpul; aduceau inaintea lui Moise pricinile grele, iar toate pricinile mici le judecau ei insisi.


In NT

cuvant de intelepciune – gr. logos sophias

cuvant de intelepciune prin duhul – gr. dia tou pneumatos


1 Intelepciunea naturala – are la baza creatia, ne nastem cu aceasta intelepciune minima care se dezvolta prin educatie si experiente de viata


2 Intelepciunea profesionala – are la baza inclinatia, vocatia, abilitatile, ne nastem indemanatici si dezvoltam aceasta intelepciune prin scoli.


3 Intelepciunea spirituala

Intelepciunea – gr. sophias a te comporta corect in orice situatie; Col.4:5 Purtati-va cu intelepciune fata de cei de afara; rascumparati vremea.

Intelepciunea spirituala inseamna a sti sa te comporti corect in anumite situatii 1Cor.8:10,11 Caci daca te vede cineva pe tine, care ai cunostinta, ca sezi la masa intr-un templu de idoli, cugetul lui, care este slab, nu-l va impinge pe el sa manance din lucrurile jertfite idolilor?

11. Si astfel, el, care este slab, va pieri din pricina acestei cunostinte a ta: el, fratele pentru care a murit Hristos!

Exemplu:

-ce s-ar intampla daca ne-am apuca sa facem staruinta dupa D Sfant cand avem 10 necredinciosi in biserica

Intelepciunea spirituala inseamna capacitatea de a da un sfat bun bazandu-te pe Cuvantul lui D

Ex. cu un tanar care doreste sa se casatoreasca cu o fata din lume 2Cor.6:14,15 Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?

15. Ce intelegere poate fi intre Hristos si Belial? Sau ce legatura are cel credincios cu cel necredincios?

Intelepciunea spirituala inseamna sa sti sa faci o alegere inteleapta, ramanand in voia lui D

Ex. alegerea unei biserici unde sa te hranesti e foarte importanta, criteriile dupa care se alege o biserica. (credinciosii imaturi isi vor alege biserica dupa multime, confort, distanta – insa cei maturi se vor uita daca exista CUVANT predicat cu putere; exista autoritate in conducere sau fiecare face ce vrea; exista perspective sanatoase de a creste copiii in acea comunitate?)

Intelepciunea spirituala inseamna sa cautam mai intai imparatia lui D Mat.6:33

33. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.


4 Intelepciunea ca DAR sau cuvant de intelepciune (logos sophias)

8. De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune

-aici nu este vorba despre intelepciunea spirituala ci despre un dar al cuvantului de intelepciune

-vorbirea despre intelepciune nu este un produs al studiului, scolii, inteligentei ci o vorbire prin inspiratie, calauzire, manat de Duhul Sfant, revelatie spontana) spre folosul altora, a bisericii

Ex. cineva care vorbeste astazi cu intelepciune prin Duhul s-ar putea ca maine sa fie nechibzuit intr-o decizie sau vorbire

-sa nu uitam darul miraculos “cuvant de intelepciune” (logos sophias) sunt necesare pt zidirea bisericii , pt ingrijirea sufletului

EX. Fap.6:1-7 probabil unul din cei 12 a avut un cuvant de intelepciune, de inspiratie In zilele acelea, cand s-a inmultit numarul ucenicilor, evreii care vorbeau greceste carteau impotriva evreilor, pentru ca vaduvele lor erau trecute cu vederea la impartirea ajutoarelor de toate zilele.

2. Cei doisprezece au adunat multimea ucenicilor si au zis: "Nu este potrivit pentru noi sa lasam Cuvantul lui Dumnezeu ca sa slujim la mese. (noi trebuie sa ingrijim de suflete)

3. De aceea, fratilor, alegeti dintre voi sapte barbati, vorbiti de bine, plini de Duhul Sfant si intelepciune, pe care ii vom pune la slujba aceasta.

4. Iar noi vom starui necurmat in rugaciune si in propovaduirea Cuvantului."

5. Vorbirea aceasta a placut intregii adunari. Au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duhul Sfant, pe Filip, pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena si pe Nicolae, un prozelit din Antiohia.

6. I-au adus inaintea apostolilor, care, dupa ce s-au rugat, si-au pus mainile peste ei.

7. Cuvantul lui Dumnezeu se raspandea tot mai mult, numarul ucenicilor se inmultea mult in Ierusalim, si o mare multime de preoti veneau la credinta.

-criza bisericii depasita printr-un cuvant de intelepciune , in impartirea ajutoarelor nu poti sa multumesti pe toti, cineva iti va strica inima si nu vei fi eficient la slujirea prin Cuvant.

Ex. Fap.15:7 7 Dupa ce s-a facut multa vorba, s-a sculat Petru si le-a zis: "Fratilor, stiti ca Dumnezeu, de o buna bucata de vreme, a facut o alegere intre voi, ca, prin gura mea, Neamurile sa auda cuvantul Evangheliei si sa creada……..

10. Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?.....

12. Toata adunarea a tacut si a ascultat pe Barnaba si pe Pavel, care au istorisit toate semnele si minunile pe care le facuse Dumnezeu prin ei in mijlocul Neamurilor.

13. Cand au incetat ei de vorbit, Iacov a luat cuvantul si a zis: "Fratilor, ascultati-ma!......

19. De aceea, eu sunt de parere sa nu se puna greutati acelora dintre Neamuri care se intorc la Dumnezeu;

20. ci sa li se scrie doar sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sange… urmeaza concluzia ucenicilor

27,28,29 27. Am trimis, dar, pe Iuda si pe Sila, care va vor spune prin viu grai aceleasi lucruri.

28. Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua sa nu mai punem peste voi nicio alta greutate decat ceea ce trebuie,

29. adica: sa va feriti de lucrurile jertfite idolilor, de sange, de dobitoace sugrumate si de curvie, lucruri de care, daca va veti pazi, va fi bine de voi. Fiti sanatosi!"

- in Ef.1:17 Pavel se roaga pt toti credinciosii 17. Si ma rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatal slavei, sa va dea un duh de intelepciune si de descoperire, in cunoasterea Lui,


Daniel Corjuc – Maranata Udine, 09.07.2017