Maranata

Domnul nostru vine

 

             Cand  Dumnezeu distruge planurile omului  Fap.9:1-18

 

 

1. Dar Saul sufla inca amenintarea si uciderea impotriva ucenicilor Domnului. S-a dus la marele preot

2. si i-a cerut scrisori catre sinagogile din Damasc, ca, daca va gasi pe unii umbland pe Calea credintei, atat barbati, cat si femei, sa-i aduca legati la Ierusalim.

3. Pe drum, cand s-a apropiat de Damasc, deodata a stralucit o lumina din cer in jurul lui.

4. El a cazut la pamant si a auzit un glas care-i zicea: "Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti?"

5. "Cine esti Tu, Doamne?", a raspuns el. Si Domnul a zis: "Eu sunt Isus pe care-L prigonesti. Ti-ar fi greu sa arunci inapoi cu piciorul intr-un tepus."

6. Tremurand si plin de frica, el a zis: "Doamne, ce vrei sa fac?" "Scoala-te", i-a zis Domnul, "intra in cetate, si ti se va spune ce trebuie sa faci."

7. Oamenii care-l insoteau au ramas incremeniti; auzeau in adevar glasul, dar nu vedeau pe nimeni.

8. Saul s-a sculat de la pamant; si, macar ca ochii ii erau deschisi, nu vedea nimic. L-au luat de maini si l-au dus in Damasc.

9. Trei zile n-a vazut si n-a mancat, nici n-a baut nimic.

10. In Damasc era un ucenic, numit Anania. Domnul i-a zis intr-o vedenie: "Anania!" "Iata-ma Doamne", a raspuns el.

11. Si Domnul i-a zis: "Scoala-te, du-te pe ulita care se cheama "Dreapta" si cauta in casa lui Iuda pe unul zis Saul, un om din Tars. Caci iata, el se roaga;

12. si a vazut in vedenie pe un om, numit Anania, intrand la el si punandu-si mainile peste el, ca sa-si capete iarasi vederea."

13. "Doamne", a raspuns Anania, "am auzit de la multi despre toate relele pe care le-a facut omul acesta sfintilor Tai in Ierusalim;

14. ba si aici are puteri din partea preotilor celor mai de seama, ca sa lege pe toti care cheama Numele Tau."

15. Dar Domnul i-a zis: "Du-te, caci el este un vas pe care l-am ales, ca sa duca Numele Meu inaintea Neamurilor, inaintea imparatilor si inaintea fiilor lui Israel;

16. si ii voi arata tot ce trebuie sa sufere pentru Numele Meu."

17. Anania a plecat; si, dupa ce a intrat in casa, a pus mainile peste Saul si a zis: "Frate Saule, Domnul Isus, care ti S-a aratat pe drumul pe care veneai, m-a trimis ca sa capeti vederea si sa te umpli de Duhul Sfant."

18. Chiar in clipa aceea, au cazut de pe ochii lui un fel de solzi; si el si-a capatat iarasi vederea. Apoi s-a sculat si a fost botezat.

 

-evenimentul s-a petrecut undeva in jurul anului 37 dH

 Dumnezeu distruge planurile marelui Saul

-v1,2  Saul S-a dus la marele preot 2. si i-a cerut scrisori catre sinagogile din Damasc, ca, daca va gasi pe unii umbland pe Calea credintei, cum e posibil ca D sa distruga toate planurile lui Saul

Cine a fost Saul?

-avea dubla cetatenie (romana si cea avreiasca; din neamul Beniamitilor; facea parte din partida fariseilor-oameni foarte pasionati pt religie, fanatic si facea parte din sinedriu (cei 70 de judecatori, spuma religiei iudaice)

-teologia terminata la cea mai puternica universitate din vremea cea, l-a avut ca profesor pe Gamaliel cel mai renumit decan de universitate

D nu tine cont de studiile sale, de reputatia sa, de pasiunea pt religie si ii distruge toate planurile

-D nu tine cont de planurile lui Saul (sa terminam cu crestinismul)

-D n-a tinut cont de planurile lui Hitler care si-a dorit  sa extermine toti evrei (1948 i-a fiinta statul Israel)

-D n-a tinut cont de planurile lui Ceausescu de a distruge bisericile si preotii (dimpotriva in Romania crestinismul a inflorit)

- D  nu tine  cont de planurile oamenilor bogati Lu.12:16-21 16. Si le-a spus pilda aceasta: "Tarina unui om bogat rodise mult.

17. Si el se gandea in sine si zicea: "Ce voi face? Fiindca nu mai am loc unde sa-mi strang roadele."

18. "Iata", a zis el, "ce voi face: imi voi strica granarele si voi zidi altele mai mari; acolo voi strange toate roadele si toate bunatatile mele;

19. si voi zice sufletului meu: "Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea si inveseleste-te!"

20. Dar Dumnezeu i-a zis: "Nebunule! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit ale cui vor fi?"

21. Tot asa este si cu cel ce isi aduna comori pentru el, si nu se imbogateste fata de Dumnezeu."

-Nu reusim in viata cu planurile noatre de viitor si gasim vinovatii: nu am fost atenti la examen; parintii sunt de vina;  revolutia; criza ; vecinii; accidentul cu masina etc. dar rar ne gandim ca s-ar putea ca D sa ne strice planurile

-De ce trebuie D sa intervina si sa ne strice planurile printr-un accident de masina, printr-un deces in familie, printr-o boala, prin pierderea unei locuinte etc.

-De ce D  i-a dat peste cap toate planurile lui Saul?

 

1 Dumnezeu distruge planurile lui Saul ca sa-l faca sa inteleaga cine este Stapanul, Suveranul

-ne strica planurile ca sa ne aducem aminte ca Dumnezeu are un rol in viata noastra

-suntem creatia Lui si El stie ca noi suntem uituci – si ne opreste din alergarea noastra

Ps.46:10 "Opriti-va si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu: Eu stapanesc peste neamuri, Eu stapanesc pe pamant." -

 Cine este Isus pt noi?

-pt unii crestini D este este un personaj biblic care ne-a adus multe sarbatori (craciunul, pastele, rusaliile, boboteaza)

-pt alti crestini D este un personaj istoric care a trait pe pamant o viata morala, a vindecat, a inmultit painile, pestii si apoi a fost rastignit si se mai spune ca a inviat

-pt foarte multi crestini, Isus este cineva la care sa te rogi cand ai necazuri?  (Ex. Dar necazurile si problemele se termina odata cu bunastarea, avem bani pt doctor ne descurcam si fara Isus)

Cine este Isus pt noi? Pt tine?

     1 Isus este Mantuitorul / Salvatorul meu

Is.53:4-6  Totusi El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit.

5. Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.

6. Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui, dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.

      2 Isus este Domnul meu (care este rolul Domnului, Regelui) sa imparateasca ; sa stapaneasca

Haide-ti sa facem o proba, o verificare ca sa vedem daca stapaneste Isus sau diavolul peste noi!

De cine ascultam āla este stapanul nostru:

      Isus spune iubeste chiar si pe vrajmas  -  diavolul spune uraste-l, injura-l, cearta-l

      Isus spune bucura-te cand vecinului ii merge bine  -  diavolul zice fi invidios, vorbeste-l de rau

      Isus spune iarta cand cineva greseste – diavolul zice razbuna-te, jigneste-l

      Isus spune fi drept, corect  -  diavolul zice fura ca toata lumea fura

      Isus spune fi multumit cu ce ai, cauta cerul – diavolul zice alearga, nu vezi ca toti au

-nu v-am intrebat de cine va place? Ci de cine ascultati in fiecare zi!

-cand planurile noastre se naruiesc, abia atunci pricepem ca exista cineva deasupra noastra mai mare decat noi. (Stapan)

-Saul a zis Ce vrei sa fac? Pt mine planurile Tale conteaza incepand de astazi

-D il cheama pe Moise de la linistea oieritului si il introduce in lucrare pe Moise

-Dumnezeu il cheama pe Elisei si il introduce in planurile Sale

-Dumnezeu il cheama pe Iona si il introduce in planurile Sale

 

2 Trebuie sa invatam sa facem planuri impreuna cu Dumnezeu 

-Iac.4:13-15  Ascultati, acum, voi care ziceti: "Astazi sau maine ne vom duce in cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie si vom castiga!",

14. si nu stiti ce va aduce ziua de maine! Caci ce este viata voastra? Nu sunteti decat un abur, care se arata putintel, si apoi piere.

15. Voi, dimpotriva, ar trebui sa ziceti: "Daca va vrea Domnul, vom trai si vom face cutare sau cutare lucru."

 -noi vorbim despre planuri care schimba directia vietii noastre si influenzeaza viata celor din jurul nostru si influenzeaza viata noastra de credinta

-Imparatul Nebucadnetar Dan.4:30-32 imparatul a luat cuvantul si a zis: "Oare nu este acesta Babilonul cel mare pe care mi l-am zidit eu ca loc de sedere imparateasca, prin puterea bogatiei mele si spre slava maretiei mele?"

31. Nu se sfarsise inca vorba aceasta a imparatului, si un glas s-a coborat din cer si a zis: "Afla, imparate Nebucadnetar, ca ti s-a luat imparatia!

32. Te vor izgoni din mijlocul oamenilor, si vei locui la un loc cu fiarele campului, iti vor da sa mananci iarba ca la boi, si vor trece peste tine sapte vremuri, pana vei recunoaste ca Cel Preainalt stapaneste peste imparatia oamenilor si ca o da cui vrea!"

-uneori ne spun parintii sa ne oprim, ne spun prietenii sa ne oprim, ne spune pastorul sa ne oprim

Ex. Balam a fost oprit de Dumnezeu;

      Iona a fost oprit de Dumnezeu

      Saul a fost oprit de Dumnezeu;

-Cand Dumnezeu ne opreste brusc in viata si spulbera planurile noastre,  asta inseamna ca trebuie sa ne schimbam prioritatile si sa rearanjam prioritatile noastre

  -cetatenii di orasul Ninive s-au oprit din drumul lor pt a-si revizui viata (gata cu hotia, gata cu curvia, gata cu parsivitatea, gata cu lacomia) noi vrem caracterul lui Dumnezeu , noi vrem sa fim morali

    Slujitorii  trebuie sa inteleaga ca au un mandat, acela de a creste si forma o alta echipa de slujitori care sa duca stafeta inainte    (gata cu egoismul)

     Invatatorii biblici  trebuie sa inteleaga ca trebuie sa formeze ucenici (gata cu individualismul)

-Saul – a fost o persoana religioasa infocata, iubea datina, traditia bisericii, imaginea bisericii dar nu l-a cunoscut pe Isus, nu avea relatie cu Isus

- Saul avea nevoie de relatie, pt ca nu ajunge religia  

-nu poti avea o relatie cu cineva fara a cunoaste persoana 5. "Cine esti Tu, Doamne?", am auzit de numele Tau dar nu te cunosc

    a face cunostinta – inseamna a avea contact, a da mana, a-ti spune numele Gen.32:27

-trebuie sa ai un moment in care sa faci cunostinta cu D : sa-i spui cum te cheama;  Iacov – inselatorul, mincinosul, hotul, si el iti va spune cum e numele Sau; binecuvantare

-relatie inseamna timp petrecut impreuna, sa te rogi Lui, sa citesti

Ex. Marta si Maria Lu.10:40-42  Marta era impartita cu multa slujire, a venit repede la El si I-a zis: "Doamne, nu-Ti pasa ca sora mea m-a lasat sa slujesc singura? Zi-i, dar, sa-mi ajute."

41. Drept raspuns, Isus i-a zis: "Marto, Marto, pentru multe lucruri te ingrijorezi si te framanti tu,

42. dar un singur lucru trebuie. Maria si-a ales partea cea buna, care nu i se va lua."

-pt persoanele care se iubesc nu ajunge duminica la slujba, ci in fiecare zi  trebuie sa vorbesti cu El

Ex. Pet. Pe acoperis – s-a format un dialog intre Dumnezeu si Petru

-acolo unde exista relatie, exista cunoasterea lui D, exista incredere in Dumnezeu, exista

dependenta de Dumnezeu

 

 

Daniel Corjuc  Maranata Udine ,  26.02.2017