Maranata

Domnul nostru vine

 

        Ferice de cei blanzi              Mat.5:1-12

 

1Cînd a văzut Isus noroadele, S’a suit pe munte; şi dupăce a şezut jos, ucenicii Lui s’au apropiat de El. 2 Apoi a început să vorbească şi să-i înveţe astfel: 3 Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor! 4 Ferice de ceice plîng, căci ei vor fi mîngîiaţi! 5 Ferice de cei blînzi, căci ei vor moşteni pămîntul! 6 Ferice de cei flămînzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!   

7 Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă! 8 Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! 9 Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!

10 Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
11 Ferice va fi de voi cînd, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! 12 Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentrucă răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe proorocii, cari au fost înainte de voi.

 

-in fata lor statea cineva care cunostea taina sufletului (mesaj catre conducatorii religiosi)

Saducheii – patroni - bogati, functii inalte in conducerea politica dar si in preotime (70 de membrii in sobor)

-se considerau autosuficienti, (spuneau ca D nu se implica in orice) negau invierea mortilor, sau viata dupa moarte, ingerii si demonii

-acceptau autoritatea Cuvantului nu si traditia orala

Fariseii – oameni de afaceri din clasa mijlocie, mai aproape de oameni, credeau in traditia egala cu autoritatea Cuvantului,

-credeau in implicarea lui D in cele mai mici detalii, in invierea mortilor, viata dupa moarte

Zelosii  cei ce provocau rascoalele impotriva romanilor

 

Ce intelege lumea prin blandete?

-ex. oaia si lupul, (charles Darwin) cine supravietuieste? Cine are ghiare, dinti puternici si salbaticie extrema

Bland – omenos, pasnic, blajin, bun, usor, domol, milos # opusul salbatic, nemilos, rau

-a fi moale, a te lasa calcat in picioare de toti cei cu tupeu – privita ca o slabiciune

Doua exemple unde il vedem pe Moise  Num.12:3 Moise însă era un om foarte blînd, mai blînd decît orice om de pe faţa pămîntului

-Exod.2:11-14 În vremea aceea, Moise, crescînd mare, a ieşit pe la fraţii săi, şi a fost martor la muncile lor grele. A văzut pe un Egiptean, care bătea pe un Evreu, unul dintre fraţii lui.
12 S’a uitat în toate părţile, şi, văzînd că nu este nimeni, a omorît pe Egiptean şi l-a ascuns în nisip.
13 A ieşit şi în ziua următoare; şi iată că doi Evrei se certau. A zis celui ce n’avea dreptate: „Pentru ce loveşti pe semenul tău?“ 14 Şi omul acela a răspuns: „Cine te-a pus pe tine mai mare şi judecător peste noi? Nu cumva ai de gînd să mă omori şi pe mine, cum ai omorît pe Egipteanul acela?    Moise – coleric, aprins,

-Ex.32:19 Şi, pe cînd se apropia de tabără,a văzut viţelul şi jocurile. Moise s’a aprins de mînie, a aruncat tablele din mînă, şi le-a sfărîmat de piciorul muntelui.

Trei exemple unde il vedem pe Isus

-Mat.11:29 Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi dela Mine, căci Eu sînt blînd şi smerit cu inima

-izgonirea vanzatorilor din templu  Mar.11:15  Au ajuns în Ierusalim; şi Isus a intrat în Templu. A început să scoată afară pe cei ce vindeau şi cumpărau în Templu; a răsturnat mesele schimbătorilor de bani, şi scaunele celor ce vindeau porumbei.

-si-a rotit privirea cu manie Mar.3:5 Atunci, rotindu-Şi privirile cu mînie peste ei, şi mîhnit de împietrirea inimii lor, a zis omului: „Întinde-ţi mîna!“ El a întins-o, şi mîna i s’a făcut sănătoasă.

-aspru cu ucenicii sai cand e nevoie de asprime  Mar.8:33 Dar Isus S’a întors şi S’a uitat la ucenicii Săi, a mustrat pe Petru, şi i-a zis: „Înapoia Mea, Satano! Fiindcă tu nu te gîndeşti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor.“

 

1 Blandetea noastra in relatia cu Dumnezeu

Bland  - gr. praos    Sensul real al cuvantul blandete il putem pricepe doar daca ne uitam la originea lui, in ce context era folosit cuvantul blandete. (expresia folosita in trei  ipostaze - adiere linistita, medicament calmant, imblanzirea animalelor salbatice)

 

Ex. calului – caracteristica esentiala a calului tanar neimblanzit este razvratirea,  dorinta de independenta

-nu accepta sa i se aseze cineva in spate si sa-l comande

Cum se imblanzeste calul neimblanzit? Simplu. I se pune saua si capastrul si un calaret iscusit ii sare in spate. Prima reactie a calului e sa sara in incercarea de al arunca jos pe calaret, dupa multa truda se apuca de o fuga nebuna, apoi dupa epuizarea fortelor calul cedeaza arogantei, independentei, se frange  si accepta situatia; accepta calaretul ca  stapan si conducator al sau.

Calul imblanzit, bland  este calul care renunta la independenta lui si il recunoaste pe calaret ca stapan, acesta este si sensul biblic al cuvantului bland.

 

-Ex lui lucifer, ingerul razvratit  este exemplul cel mai potrivit pt a intelege pe cineva care a dorit sa fie independent de stapanirea lui D. Gen.3:4,5 Atunci şarpele a zis femeii: „Hotărît, că nu veţi muri:
5 dar Dumnezeu ştie că, în ziua cînd veţi mînca din el, vi se vor deschide ochii, şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscînd binele şi răul“.

 

-Cand Biblia vorbeste despre blandetea lui Moise, se refera la acceptarea in totalitate a stapanirii lui D Exod.34:9  El a zis: „Doamne, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, Te rog să mergi în mijlocul nostru, Doamne; poporul acesta este în adevăr un popor încăpăţînat, dar iartă-ne fărădelegile şi păcatele noastre, şi ia-ne în stăpînirea Ta!“

-Cand Biblia vorbeste despre blandetea lui Isus, se refera la supunerea totala Tatalui

- Fil.2:6,7  El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuş n’a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, 7 ci S’a desbrăcat pe sine însuş şi a luat un chip de rob, făcîndu-Se asemenea oamenilor

-Mat.26:39 Apoi a mers puţin mai înainte, a căzut cu faţa la pămînt, şi S’a rugat, zicînd: „Tată, dacă este cu putinţă, depărtează dela Mine paharul acesta! Totuş nu cum voiesc Eu, ci cum voieşti Tu.“

-Mat.26:53 Crezi că n’aş putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemînă mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?

 -in aceste conditii, cand lumea doreste putere, independenta, vine Isus si spune: in Mat.16:24,25

Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze. 25 Pentrucă oricine va vrea să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine, o va cîştiga.

-doar atunci cand suntem stapaniti de D vom functiona bine! Luca 15 pilda fiului risipitor

- “sa se lepede de sine” cine se baga cu usurinta sub comanda unui stapan?

Ferice de cei blanzi caci ei vor mostenii pamantul – PARADOX a fi bland inseamna a fi supus unui stapan,  a renunta la strada mea pt a lua strada lui Isus. Pentrucă oricine va vrea să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine, o va cîştiga.

 Deci in relatia cu D, bland inseamna sa-l accept ca Stapan in viata mea, sa ma supun Lui,  desi am posibilitatea sa fac ce vreau cu viata mea!

 

2  Blandetea noastra in relatia cu oamenii

Blandetea nu inseamna moliciune, delasare,  slabiciune,  ci 1 stapanirea lui D peste om,

 2 stapanire de sine a omului, control al nervilor, alungarea razbunarilor, sa nu te lasi biruit de rau ci sa biruiesti raul prin bine.

-2Tim.2:24 Şi robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blînd cu toţi, în stare să înveţe pe toţi, plin de îngăduinţă răbdătoare,

-Mat.27:40 şi ziceau: „Tu, care strici Templul, şi-l zideşti la loc în trei zile, mîntuieşte-Te pe Tine însuţi! Dacă eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, pogoară-Te de pe cruce!“

 

Blandetea este puterea de a ma controla, disciplina, de a rezista, de a nu nu reactiona atunci cand sunt insultat, jignit si am puterea, autoritatea, ocazia, sansa sa reactionez, sa ma razbun etc.

Ef.4:26,27 Mîniaţi-vă şi nu păcătuiţi“. Să n’apună soarele peste mînia voastră, 27 şi să nu daţi prilej diavolului. De ce aceasta afirmatie a lui Pavel? Mania aprinde sangele omului care isi pierde controlul si este expus la diverse pericole.

-Roada Duhului ; Gal.5:22-24        Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, 23 blîndeţa, înfrînarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. 24 Cei ce sînt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pămîntească împreună cu patimile şi poftele ei.

 1 Blandetea este acceptarea stapanirii lui Isus in viata noastra

2 Duhul Sfant produce blandetea care este roada Duhului – si noi devenim stapani pe noi insine.

Blandete inseamna sa fi curajos, dinamic, puternic, dar toate acestea sa treca sub stapanirea lui Isus.

Blandete inseamna putere tinuta in frau, autoritate supusa autoritatii mai mari

Opusul blandetei – incapatanarea de a arata ca are dreptate

 

01.11.2015  Daniel Corjuc  -  Maranata Udine