Maranata

Domnul nostru vine

 

                   Ispravnici si in lucrurile mici    Lu.16:1-12

 

1. Isus a mai spus ucenicilor Sai: "Un om bogat avea un ispravnic care a fost parat la el ca-i risipeste averea. 2. El l-a chemat si i-a zis: "Ce aud eu vorbindu-se despre tine? Da-ti socoteala de ispravnicia ta, pentru ca nu mai poti fi ispravnic."

3. Ispravnicul si-a zis: "Ce am sa fac daca imi ia stapanul ispravnicia? Sa sap, nu pot; sa cersesc, mi-e rusine. 4. Stiu ce am sa fac, pentru ca, atunci cand voi fi scos din ispravnicie, ei sa ma primeasca in casele lor."

5. A chemat pe fiecare din datornicii stapanului sau si a zis celui dintai: "Cat esti dator stapanului meu?" 6. "O suta de masuri de untdelemn", a raspuns el. Si i-a zis: "Ia-ti zapisul si sezi degraba de scrie cincizeci." 7. Apoi a zis altuia: "Dar tu cat esti dator?" "O suta de masuri de grau", a raspuns el. Si i-a zis: "Ia-ti zapisul si scrie optzeci."

8. Stapanul lui a laudat pe ispravnicul nedrept, pentru ca lucrase intelept. Caci fiii veacului acestuia, fata de semenii lor, sunt mai intelepti decat fiii luminii.

9. Si Eu va zic: faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte, pentru ca atunci cand veti muri, sa va primeasca in corturile vesnice.

10. Cine este credincios in cele mai mici lucruri este credincios si in cele mari; si cine este nedrept in cele mai mici lucruri este nedrept si in cele mari.

11. Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii? 12. Si, daca n-ati fost credinciosi in lucrul altuia, cine va va da ce este al vostru?

 

-sa privim la context

ispravnic – administrator (DEX dregator care duce la indeplinire o porunca domneasca sau care conduce un tinut)

-in cazul nostru D este marele proprietar (cerul, pamantul, familia, copiii, sotia, trupul nostru, daruri spirituale etc. toate sunt ale Lui)

 

Ex. Legenda cu cioroiul si pitigoiul – morala - satana va smulge cate o pana pana la moarte sigura

-ca crestini nu am uitat de marile sarbatori, ceremonii (casatorie, botez, binecuvantare, conferinte) insa am uitat de lucrurile mici (ingaduiti-va, respectati-va, ajutati-va)

 

1 Dumnezeu este atent la lucrurile mici, interesat la detalii

- Deut.18:13 Tu sa te tii in totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tau. (intr-un context de vrajitorie, descantece) Domnul zice, Eu nu pot sa te vad citind horoscopul

-Isus atrage atentia oamenilor religiosi din vremea aceea Mat.23:23 Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute.

- D este credincios cu fratii neinsemnati Mat.25:34-40   Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii.

35. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit;

36. am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine."

37. Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut?

38. Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat?

39. Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?"

40. Drept raspuns, Imparatul le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut."

 - surorilor, ce da gust mancarii? (condimentele)

-D este desavarsit, atent la toate detaliile. (Ex. la inceput D a creat omul si n-a uitat sa-i faca 2 maini) a analizat fiecare amanunt Gen.1:31 Dumnezeu S-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune. 

 

2 Omul neatent la detalii, neinteresat de lucrurile mici, interesat doar de cele mari  - este un  ispravnic necredincios, imatur

-D are un raspuns la astfel de oameni  v 11. Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii? 12. Si, daca n-ati fost credinciosi in lucrul altuia, cine va va da ce este al vostru?

-omul imatur n-are timp sa astepte, nu-i place, vrea sa iasa imediat in evidenta, nu pricepe lucrurile

Ex. nu ne place sa urcam treptele pana la etajul 10, (dar urcarea si oboseala acumulata ma vor invata sa pretuiesc finalul, ma vor invata sa nu uit telefonul in masina jos)

Ex. Moise a asteptat 40 de ani de pustiu ca sa ajunga o unealta in mana lui Dumnezeu

Ex. sa vezi cum o sa pretuiesti pensia dupa 40 de ani de lucru, dar pensia o primesti doar la 67 de ani in Italia

-1Cor.2:14  Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.

-proba este vitala v 11. Deci, daca n-ati fost credinciosi in bogatiile nedrepte, cine va va incredinta adevaratele bogatii?

 

3 Ispravnicul credincios este atent la detalii, la lucrurile mici cerute de Dumnezeu

-Ex.25 Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

8. Sa-Mi faca un Locas Sfant…9. Sa faceti Cortul si toate vasele lui dupa chipul pe care ti-l voi arata." 10. Sa faca un chivot de lemn de salcam; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate, si inaltimea de un cot si jumatate.

13. Sa faci niste drugi de lemn de salcam si sa-i poleiesti cu aur.

14. Sa vari drugii in verigile de pe laturile chivotului, ca sa slujeasca la ducerea chivotului;

15. drugii vor ramane in verigile chivotului si nu vor fi scosi din ele.

16. Sa pui in chivot marturia pe care ti-o voi da.

17. Sa faci un capac al ispasirii de aur curat; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate, si latimea lui de un cot si jumatate.

18. Sa faci doi heruvimi de aur…

19. sa faci un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat…

20. Heruvimii sa fie cu aripile intinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispasirii, si cu fetele intoarse una spre alta; heruvimii sa aiba fata intoarsa spre capacul ispasirii.

 -Ev.3:5  Cat despre Moise, el a fost "credincios in toata casa lui Dumnezeu" ca sluga, ca sa marturiseasca despre lucrurile care aveau sa fie vestite mai tarziu.

 -trebuie sa fim atenti la lucrurile mici in viata noastra pt ca ele ne pot despartii de Dumnezeu

          Ex. ce-i o duminica, sa nu vin la biserica ;  ce-i o decizie luata fara sotie, dar prima  o aduce pe a doua, si de acolo porneste tirania in familie

-detaliile ne caracterizeaza in ochii celor din jur

          Ex. iar a venit cu un sfert de ora in intarziere la intalnire

-Isus da o lectie ucenicilor Mar.10:13 I-au adus niste copilasi ca sa Se atinga de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce ii aduceau.

14. Cand a vazut Isus acest lucru, S-a maniat si le-a zis: "Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti; caci Imparatia lui Dumnezeu este a celor ca ei.

15. Adevarat va spun ca oricine nu va primi Imparatia lui Dumnezeu ca un copilas, cu niciun chip nu va intra in ea!" 16. Apoi i-a luat in brate si i-a binecuvantat, punandu-Si mainile peste ei.

-spre surprinderea ucenicilor Isus sta de vorba cu o femeie samariteanca care era nimic sau lucru mic pt iudei

-Isus sta pe cruce si nu uita detaliul “fiule iata mama ta, femeie iata fiul tau”

 

Maranata Udine , 12.02.2017  Daniel Corjuc