Maranata

Domnul nostru vine

Marta si Maria       Lu.10:38-43


38. Pe cand era pe drum, cu ucenicii Sai, Isus a intrat intr-un sat. Si o femeie, numita Marta, L-a primit in casa ei.

39. Ea avea o sora numita Maria, care s-a asezat jos la picioarele Domnului si asculta cuvintele Lui.

40. Marta era impartita cu multa slujire, a venit repede la El si I-a zis: "Doamne, nu-Ti pasa ca sora mea m-a lasat sa slujesc singura? Zi-i, dar, sa-mi ajute."

41. Drept raspuns, Isus i-a zis: "Marto, Marto, pentru multe lucruri te ingrijorezi si te framanti tu,

42. dar un singur lucru trebuie. Maria si-a ales partea cea buna, care nu i se va lua."

-avem 2 tipuri de credinciosi, cei care traiesc lucrurile importante si cei care traiesc lucrurile urgente

-uneori evenimentele sunt bune pt ca ne obliga sa ne oprim din alergarea noastra zilnica si sa dam greutate lucrurilor care sunt importante (Ex. trebuie sa muncesti, dar ziua sotiei tale e mai importanta)

-traim o viata foarte aglomerata, sub presiune, cu atat de multe lucruri importante de facut si nu mai traim o viata eficienta

Dumnezeu vrea sa ne opreasca si sa meditam astazi la “cum sa traim lucrurile cu adevarat importante” daca nu lucram dupa prioritati vom avea accidente in viata pt exista tare multe intersectii in viata

Caracterizarea lui Marta si Maria

1 Marta da greutate evenimentului inclinand balanta spre confort (implinirea nevoilor fizice – suntem 15 la masa deseara)

Maria da greutate evenimentului inclinand balanta spre spiritual (cauta implinirea nevoilor sufletesti)

2 Marta nu deosebeste zilele speciale de cele normale; oaspetii speciali de cei normali

Maria realizeaza ca e o zi speciala cu un oaspete special

Ioan.12:1-8 1. Cu sase zile inainte de Pasti, Isus a venit in Betania, unde era Lazar, care fusese mort si pe care il inviase din morti.

2. Acolo I-au pregatit o cina. Marta slujea, iar Lazar era unul din cei ce sedeau la masa cu El.

3. Maria a luat un litru cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Isus si I-a sters picioarele cu parul ei; si s-a umplut casa de mirosul mirului.

4. Unul din ucenicii Sai, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea sa-L vanda, a zis:

5. "De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor?"

6. Zicea lucrul acesta nu pentru ca purta grija de saraci, ci pentru ca era un hot si, ca unul care tinea punga, lua el ce se punea in ea.

7. Dar Isus a zis: "Las-o in pace; caci ea l-a pastrat pentru ziua ingroparii Mele.

8. Pe saraci ii aveti totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna."

3 Marta nu intelege alegerea si inima Mariei, probabil Isus a avut mai putin de iertat in dreptul ei, Maria demonstreaza dragoste profunda, pasiune pt cel care i-a schimbat viata, i-a iertat mult

4 Marta isi deschide casa, sefa, patroana este ea, iar Maria isi deschide inima

5 Marta reprezinta actiunea, slujitorul care se jertfeste, care alearga, care actioneaza iar Maria reprezinta slujitorul care asculta, care intelege ca astazi e vremea ascultarii si nu a actiunii. (Isus iubea si pe Marta si pe Maria) Ioan.11:5 Si Isus iubea pe Marta si pe sora ei si pe Lazar.

-Isus in textul nostru nu o exclude pe Marta ci aranjeaza prioritatile, cele 2 surori se complementeaza

-sigur ca exista 2 extreme: cei care actioneaza pana la epuizare Lu.12:19,20 19. si voi zice sufletului meu: "Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea si inveseleste-te!"

20. Dar Dumnezeu i-a zis: "Nebunule! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit ale cui vor fi?"

si cei care nu fac nimic pt lenesi Maria este exemplul suprem 2Tes.3:10-12 10. Caci, cand eram la voi, va spuneam lamurit: "Cine nu vrea sa lucreze nici sa nu manance." 11. Auzim insa ca unii dintre voi traiesc in neoranduiala, nu lucreaza nimic, ci se tin de nimicuri. 12. Indemnam pe oamenii acestia si-i sfatuim, in Domnul nostru Isus Hristos, sa-si manance painea lucrand in liniste.

1 Exista pericolul ca sa uitam sa-l mai ascultam pe Isus datorita slujirii noastre intense

39. Ea avea o sora numita Maria, care s-a asezat jos la picioarele Domnului si asculta cuvintele Lui.

40. Marta era impartita cu multa slujire, a venit repede la El si I-a zis: "Doamne, nu-Ti pasa ca sora mea m-a lasat sa slujesc singura? Zi-i, dar, sa-mi ajute." Marta a uitat importanta oaspetelui

-exista pericolul sa-i facem slujire lui Isus dar uitam ca Isus doreste inima noastra Ex. Iacov

Gen.32:6,7 6. Solii s-au intors inapoi la Iacov si au zis: "Ne-am dus la fratele tau, Esau; si el vine inaintea ta cu patru sute de oameni."

7. Iacov s-a inspaimantat foarte mult si l-a apucat groaza. A impartit in doua tabere oamenii pe care-i avea cu el, oile, boii si camilele

Gen.33:1,2 1. Iacov a ridicat ochii si s-a uitat; si iata ca Esau venea cu patru sute de oameni. Atunci a impartit copiii intre Lea, Rahela si cele doua roabe.

2. A pus in frunte roabele cu copiii lor, apoi pe Lea cu copiii ei, si la urma pe Rahela cu Iosif.

-suntem gata sa-i dam orice lui Isus , numai inima noastra nu (dam la saraci, punem la colecta, chemam la masa oamenii necajiti, stam 2 ore la biserica)

-Maria este personajul care se arunca mereu la picioarele lui Isus

Ex. in casa fariseului Simon Lu.7:37,38 37. Si iata ca o femeie pacatoasa din cetate a aflat ca El era la masa in casa fariseului: a adus un vas de alabastru cu mir mirositor

38. si statea inapoi, langa picioarele lui Isus, si plangea. Apoi a inceput sa-I stropeasca picioarele cu lacrimile ei si sa le stearga cu parul capului ei; le saruta mult si le ungea cu mir.

Ex. La moartea lui Lazar Ioan.11:32 32. Maria, cand a ajuns unde era Isus si L-a vazut, s-a aruncat la picioarele Lui si I-a zis: "Doamne, daca ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu."

-exista o vreme de liniste si pace cand il avem pe Isus in casa, vine vremea la fiecare cand ne vom arunca la picioarele lui Isus disperati

2 Exista pericolul pierderii relatiilor datorita:

- slujirii noastre intense

- incapatanarii noastre in slujire (fiecare cu forma lui, fixist)

40. Marta era impartita cu multa slujire, a venit repede la El si I-a zis: "Doamne, nu-Ti pasa ca sora mea m-a lasat sa slujesc singura? Zi-i, dar, sa-mi ajute."

-uneori datorita slujirii perfectioniste care ne-o impunem, ne pierdem relatiile cu fratii, ne certam

Ex. “eu sunt parte din fondatorii bisericii – tu sa taci” ; “eu am fost ordinat primul ca diacon” ;

-fratilor: in biserica programele trec, dar relatiile raman; rugaciunea, cantarea, predica, inchinarea trece doar relatiile raman

-exista pastori foarte activi care au pierdut importantul (rugaciunea, partasia, meditatia) datorita activitatilor considerate urgente (conferinte, evanghelizari, tabere etc.)

-exista parinti care si-au pierdut copiii datorita urgentelor (tu invata, ca tati iti face casa)

3 Exista pericolul de a trai dezorganizat prioritatile, de a inversa prioritatile

Ce spune Isus despre lucrurile importante?

Mat.23:23 Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din marar si din chimen si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia; pe acestea trebuia sa le faceti, si pe acelea sa nu le lasati nefacute.

-lucrurile importante: dreptatea, mila si credinciosia, aici e vorba despre diferenta intre datorie si dragoste (Ex. sunt obligat sa stau cu tine sotul sau sotia – sotia vrea sa auda ca tu stai cu ea din dragoste si nu doar ca e nevoie)

Diferenta intre important (Maria) si urgent (Marta)

Lucrurile urgente – lucrurile care cer urgenta maxima, nu sufera intarziere, lucrurile care te preseaza, ceva ce necesita urgentul Ex. copiii acum vor telefon, acum vor calculatorul

Lucrurile importante – sunt lucrurile care prezinta valoare, insemnate, vitale, ceva major

-avem nevoie de mainile lui Marta, dar si de inima lui Maria

-greseala lui Marta e ca nu face deosebire intre zilele importante si intre oaspetii importanti.


Daniel Corjuc - Maranata Udine 16.07.2017