Maranata

Domnul nostru vine

 

                        Nevoia de a fi agreat de oameni?  Rom.14:1-19
 
1. Primiti bine pe cel slab in credinta si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice.
2. Unul crede ca poate sa manance de toate; pe cand altul, care este slab, nu mananca decat verdeturi.
3. Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.
4. Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea.
5. Unul socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui.
6. Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face. Cine mananca, pentru Domnul mananca; pentru ca aduce multumiri lui Dumnezeu. Cine nu mananca, pentru Domnul nu mananca; si aduce si el multumiri lui Dumnezeu.
………….13. Sa nu ne mai judecam, dar, unii pe altii. Ci mai bine judecati sa nu faceti nimic care sa fie pentru fratele vostru o piatra de poticnire sau un prilej de pacatuire.
14. Eu stiu si sunt incredintat in Domnul Isus, ca nimic nu este necurat in sine si ca un lucru nu este necurat decat pentru cel ce crede ca este necurat.
15. Dar, daca faci ca fratele tau sa se mahneasca din pricina unei mancari, nu mai umbli in dragoste! Nu nimici, prin mancarea ta, pe acela pentru care a murit Hristos!
16. Nu faceti ca binele vostru sa fie grait de rau.
17. Caci Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant.
18. Cine slujeste lui Hristos in felul acesta este placut lui Dumnezeu si cinstit de oameni.
19. Asadar, sa urmarim lucrurile care duc la pacea si zidirea noastra.

 
-pe Isus l-a interesat ce zic oamenii despre El Lu.9:18  Intr-o zi, pe cand Se ruga Isus singur deoparte, avand cu El pe ucenicii Lui, le-a pus intrebarea urmatoare: "Cine zic oamenii ca sunt Eu?"
-Lu.2:52  Si Isus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.
-D ne-a creat diferit unul de celalalt: in asemanarea fizica; in capacitate; in intelegerea lui D
-D a ingaduit sa ne nastem in contexte diferite: in familii sarace sau cu bani,  in familii cu pace sau cu cearta, in familii ordonate sau dezordonate etc.
-exista oameni ca mierea (de care nu te-ai mai despartii niciodata) si oameni ca otetul
   D ne-a creat cu diferite nevoi ca oameni:
-nevoi fizice – hrana, imbracaminte, odihna
-nevoi emotionale  - de iubire, de siguranta, de comunicare in mod special la femei;
                                   - de respect, de intelegere, de stima in mod special la barbati
nevoi spirituale – nevoia de rugaciune, de marturisire, de iertare, de partasie etc.
                 Nevoia de a fi agreat de oameni
a fi agreat – a fi placut, a fi acceptat, a fi inteles, a fi simpatizat, a fi vazut cu ochi buni etc.
      Ce ma face agreat sau  placut inaintea oamenilor?  Pv.19:22  Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui. Raspuns:  Caracterul bun sau rau
      Ce ma face urat inaintea oamenilor?   Iacov s-a facut urat de vecinii lui prin rautatea baietilor sai      Gen. 34:30 Atunci Iacov a zis lui Simeon si lui Levi: "Voi m-ati nenorocit, facandu-ma urat locuitorilor tarii, canaanitilor si feresitilor. N-am sub porunca mea decat un mic numar de oameni; ei se vor strange impotriva mea, ma vor bate si voi fi nimicit, eu si casa mea."
      Exista posibilitatea infrumusetarii carcterului nostru – prin apropierea de Isus
 
    Daca vrem sa fim iubiti de oameni:
1 Trebuie sa iubim oamenii

De ce alergau oamenii dupa Isus? Pt ca Isus iubea pe oameni.
 Mar.2:14 Cand trecea pe acolo, a vazut pe Levi, fiul lui Alfeu, sezand la vama. Si i-a zis: "Vino dupa Mine!" Levi s-a sculat si a mers dupa El.
15. Pe cand sedea Isus la masa in casa lui Levi, multi vamesi si pacatosi au sezut si ei la masa cu El si cu ucenicii Lui; caci erau multi care mergeau de obicei dupa El.

-Isus demonstreaza un interes sincer     Lu.9:11 Noroadele au priceput lucrul acesta si au mers dupa El. Isus le-a primit bine, le vorbea despre Imparatia lui Dumnezeu si vindeca pe cei ce aveau trebuinta de vindecare.
-trebuie sa invatam sa-i intelegem pe oameni Rom.14:1  Primiti bine pe cel slab in credinta si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice. Versetul 19. Asadar, sa urmarim lucrurile care duc la pacea si zidirea noastra
 -trebuie sa invatam sa-i acceptam pe oameni
Isus le spunea adevarul – si oamenii l-au iubit
 
2 Trebuie sa facem oamenilor ce am vrea sa ne faca ei noua

Lu.6:31  Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel
Estera.6:6  Haman a intrat, si imparatul i-a zis: "Ce trebuie facut pentru un om pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul?" Haman si-a zis in sine: "Pe cine altul decat pe mine ar vrea imparatul sa-l cinsteasca?"
7. Si Haman a raspuns imparatului: "Omului pe care vrea imparatul sa-l cinsteasca
8. trebuie sa i se aduca haina imparateasca, aceea cu care se imbraca imparatul, si calul pe care calareste imparatul si sa i se puna cununa imparateasca pe cap.
9. Sa se dea haina si calul uneia din capeteniile de seama ale imparatului, apoi sa imbrace cu haina pe omul acela pe care vrea sa-l cinsteasca imparatul, sa-l plimbe calare pe cal prin locul deschis al cetatii si sa se strige inaintea lui: "Asa se face omului pe care vrea imparatul sa-l cinsteasca!"
10. Imparatul a zis lui Haman: "Ia indata haina si calul, cum ai zis, si fa asa iudeului Mardoheu, care sade la poarta imparatului. Nu lasa nefacut nimic din ce ai spus."

-sa privim contextul in care apare sfatul lui Isus      Lu.6:27-35 Dar Eu va spun voua care Ma ascultati: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc, 28. binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce se poarta rau cu voi.
29. Daca te bate cineva peste o falca, intoarce-i si pe cealalta. Daca iti ia cineva haina cu sila, nu-l opri sa-ti ia si camasa. 30. Oricui iti cere, da-i; si celui ce-ti ia cu sila ale tale, nu i le cere inapoi.
31. Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.
32. Daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata vi se cuvine? Si pacatosii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei. 33. Daca faceti bine celor ce va fac bine, ce rasplata vi se cuvine? Si pacatosii fac asa.
34. Si daca dati cu imprumut acelora de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce rasplata vi se cuvine? Si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa ia inapoi intocmai.
35. Voi insa iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti ceva in schimb. Si rasplata voastra va fi mare si veti fi fiii Celui Preainalt; caci El este bun si cu cei nemultumitori si cu cei rai.

Rom.14:3 sa nu judecam!   Rom.14:3 Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.
-Nu putem face tot ce voim Gal.5:17. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti.
-cea mai mare bucurie, implinire izvorata din D este sa poti faci bine semenilor tai
 
3 Trebuie sa ne identificam cu oamenii

-trebuie sa ne facem timp sa ascultam greutatile lor, oamenii au nevoie de descarcare
Lu.18:35-40  Isus S-a oprit si a poruncit sa-l aduca la El; si, dupa ce s-a apropiat, l-a intrebat:
41. "Ce vrei sa-ti fac?" "Doamne", a raspuns el, "sa-mi capat vederea."
42. Si Isus i-a zis: "Capata-ti vederea. Credinta ta te-a mantuit."
43. Numaidecat, orbul si-a capatat vederea si a mers dupa Isus, slavind pe Dumnezeu. Tot norodul, cand a vazut cele intamplate, a dat lauda lui Dumnezeu.

-trebuie sa ne facem timp sa simtim cu oamenii
ATENTIE
-sunt oameni care au fost obisnuiti doar sa primeasca atentie, ei nu sunt niciodata gata sa ofere atentie, au ramas copii spirituali cu pretentii
 
4 Trebuie sa fim simpli si smeriti cu oamenii

In vremea noastra, cea mai mare piedica in a fi placut de oameni este aroganta!
Ex. lui Iosif Gen.37:2,3  Iata istoria lui Iacov: Iosif, la varsta de saptesprezece ani, pastea oile cu fratii lui; baiatul acesta era cu fiii Bilhei si cu fiii Zilpei, nevestele tatalui sau. Si Iosif spunea tatalui lor vorbele lor cele rele. Iosif paraciosul!
3. Israel iubea pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca il nascuse la batranete; si i-a facut o haina pestrita.
Iosif accepta favoruri
-Iosif invidiat de toti fratii sai Gen.37:4  Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decat pe ei toti si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nicio vorba prieteneasca.
 -a venit ziua in care Iosif a invatat sa nu accepte favoruri, si a ajuns placut inaintea lui Faraon, inaintea mai marelui inchisorii, inaintea Egiptenilor chiar.
-aroganta te face antipatic, a umbla dupa lucrurile de sus te face antipatic in fata oamenilor
Ex. patania lui Iacov si Ioan 20. Atunci mama fiilor lui Zebedei s-a apropiat de Isus impreuna cu fiii ei si I s-a inchinat, vrand sa-I faca o cerere. 21. El a intrebat-o: "Ce vrei?" "Porunceste", I-a zis ea, "ca, in Imparatia Ta, acesti doi fii ai mei sa sada unul la dreapta si altul la stanga Ta."
 V 23 b  … dar a sedea la dreapta si la stanga Mea nu atarna de Mine s-o dau, ci este pastrata pentru aceia pentru care a fost pregatita de Tatal Meu." 24. Cei zece, cand au auzit, s-au maniat pe cei doi frati.

Pv.29:23  Mandria unui om il coboara, dar cine este smerit cu duhul capata cinste.
Mat.23:12  Oricine se va inalta va fi smerit; si oricine se va smeri va fi inaltat.
-cand ne uitam de sus in jos la oameni – se creeaza distanta, si oamenii vor respecta distanta (nu te vor cauta decat la inmormantare)
-smerenia se cultiva, se invata – in prezenta celor smeriti se simt bine toti pierdutii
Ex. fariseului Simon Lu.7:39 Cand a vazut lucrul acesta, fariseul care-L poftise si-a zis: "Omul acesta, daca ar fi un proroc, ar sti cine si ce fel de femeie este cea care se atinge de El: ca este o pacatoasa."
 
 

Daniel Corjuc ,  Maranata Udine 07.05.2017