Maranata

Domnul nostru vine

 

              Sa fim oameni de omenie     1Pet.3:8

 

8. Incolo, toti sa fiti cu aceleasi ganduri, simtind cu altii, iubind ca fratii, milosi, smeriti.

 

Cum defineste dictionarul  omul?

Om – DEX  fiinta superioara, sociala cu capacitatea de a gandii, de a vorbi, de a crea, are maini, picioare si pozitia corpului este verticala

Omenos – DEX persoana cu calitati alese, bland, intelegator, respectos, cuvincios, cinstit, corect, milos, binevoitor, cumsecade, ospitalier, darnic, iertator etc.

Scriitorul Liviu Rebreanu – boierii numai de frica stiu omenirea

                  Teodorescu – Lacomia pierde omenia

 

Ce zice Dumnezeu despre fiinta umana?

Gen.6:3 Atunci Domnul a zis: "Duhul Meu nu va ramane pururi in om, caci si omul nu este decat carne pacatoasa: totusi zilele lui vor fi de o suta douazeci de ani."

Gen.6:5,6  Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau.  6. I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant si S-a mahnit in inima Lui.

Ecl.8:8 Omul nu este stapan pe suflarea lui, ca s-o poata opri, si n-are nicio putere peste ziua mortii;

Rom.3:10,11 dupa cum este scris: "Nu este niciun om neprihanit, niciunul macar. Nu este niciunul care sa aiba pricepere. Nu este niciunul care sa caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.

1Ioan.4:14 Si noi am vazut si marturisim ca Tatal a trimis pe Fiul ca sa fie Mantuitorul lumii.

 

Sa fim omenosi sau bine crescuti, vom reusii doar:

           1 daca ne vom adancii in Cuvantul lui D pt a-l cunoaste pe Isus

           2 daca vom umbla cu Isus in viata noastra in fiecare zi

           3 daca nu va murii in noi nadejdea slavei                                                                           

-oamenii se transforma in fiare salbatice care pt a supravietui sfasie totul     Iov.2:4  Si Satana a raspuns Domnului: "Piele pentru piele! Omul da tot ce are pentru viata lui.

 -despartirea lui Avraam de nepotul Lot     Gen.3:11   Lot si-a ales toata campia Iordanului si a mers spre rasarit. Astfel s-au despartit ei unul de altul. Lot da dovada de nesimtire

 

-sa privim la context, Pet.1:1  transmite un mesaj catre straini (daca vreti propasire)

1. Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii care traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia,

-apoi in cap.3 avem un context de familie; dupa care urmeaza versetul 8 Incolo, toti sa fiti cu aceleasi ganduri, simtind cu altii, iubind ca fratii, milosi, smeriti.

 

1 Sa fim oameni care sa simtim unii cu altii

-a simtii cu aproapele inseamna a pecepe, a intelege durerea inimii  celui necajit – apoi voi actiona

  Ex. Dumnezeu, Osea, poporul evreu si prostituata Gomer, D il face pe Osea sa simta suferinta intreruperii legamantului, cerandu-i sa se casatoreasca cu Gomer, care m-ai apoi l-a abandonat in relatia de casnicie

-exista suferinte in viata noastra care sunt rezultatul alegerilor noastre facute in afara voii lui D  (aici D ingaduie ca altii sa nu le simta cu noi - si ne suparam pe toata lumea din jur)

Dar motivatia lui  D e alta: vrea sa-mi vindece ochii carnali (ca si lui Lot) ,  si cuptorul aprins este doar pt mine    Gal.6:7 Nu va inselati: "Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit." Ce seamana omul, aceea va si secera.

-exista suferinte in viata noastra care il glorifica pe D

Daca D te-a ales pt astfel de suferinta, fi bucuros 

   Ex. lui Iov (de unde sa stie Iov ca D s-a mandrit cu el in fata lui satan)

   Ex. lui Lazar Dar Isus, cand a auzit vestea aceasta, a zis: "Boala aceasta nu este spre moarte, ci spre slava lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu sa fie proslavit prin ea."

  

Ex. -daca ma inbolnavesc si sufar pt ca in incapatanarea mea nu m-am imbracat iarna

       -daca intru in depresie pt ca nu imi ajung banii pt viata de lux care mi-am propus-o si sufar

       -daca sufar pt ca m-am casatorit iesind din voia lui D 2Cor.6:14 Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?

          Cand nu putem simtii cu fratii nostri?

-cand nu ne facem timp pt fratii nostri, si pt a ne face timp e nevoie de disciplina

-cand ne robeste invidia, concurenta, mandria

-cand nu este prioritate Isus in viata noastra

 

-omul cu inima sfasiata in mijlocul cuptorului,  intotdeauna va simtii daca esti interesat intr-adevar de suferinta lui, daca esti gata sa te incarci cu poverile lui pt al usura

-D a conceput biserica prin crucea lui Hristos, ea va functiona bine daca madularele isi vor indeplinii rolurile in trup  1Cor.12:26,27 26. Si daca sufera un madular, toate madularele sufera impreuna cu el; daca este pretuit un madular, toate madularele se bucura impreuna cu el.

27. Voi sunteti trupul lui Hristos, si fiecare, in parte, madularele lui.(nu stiu daca ma credeti, dar mi-e sila sa mai amintesc despre importanta vitala pe care o avem in biserica – il inteleg pe Ieremia e

-au fost momente cand si Isus a avut nevoie de ajutor Mat.26:40 Apoi a venit la ucenici, i-a gasit dormind si a zis lui Petru: "Ce, un ceas n-ati putut sa vegheati impreuna cu Mine!

 

Daniel Corjuc  15.01.2017  Udine