Maranata

Domnul nostru vine

De ce poporul lui Dumnezeu are  dusmani ? Estera.3:1-15


1. Dupa aceste lucruri, imparatul Ahasveros a ridicat la putere pe Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul. L-a ridicat in cinste si a pus scaunul lui mai presus de scaunele tuturor capeteniilor care erau langa el.

2. Toti slujitorii imparatului care stateau la poarta imparatului plecau genunchiul si se inchinau inaintea lui Haman, caci asa era porunca imparatului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina.

3. Si slujitorii imparatului care stateau la poarta imparatului au zis lui Mardoheu: "Pentru ce calci porunca imparatului?"

4. Fiindca ei ii spuneau in fiecare zi lucrul acesta, si el nu-i asculta, l-au spus lui Haman ca sa vada daca Mardoheu are sa se tina de hotararea lui; caci el spusese ca este iudeu.

5. Si Haman a vazut ca Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina inaintea lui. S-a umplut de manie;

6. dar a crezut prea putin pentru el sa puna mana numai pe Mardoheu, caci i se spusese din ce popor era Mardoheu, si a voit sa nimiceasca pe poporul lui Mardoheu, pe toti iudeii care se aflau in toata imparatia lui Ahasveros….

8. Atunci Haman a zis imparatului Ahasveros: "In toate tinuturile imparatiei tale este risipit un popor deosebit intre popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor si nu tine legile imparatului. Nu este in folosul imparatului sa-l lase linistit.

9. Daca imparatul gaseste cu cale, sa se scrie o porunca pentru ca ei sa fie nimiciti, si eu voi cantari zece mii de talanti de argint in mainile slujbasilor, ca sa-i duca in vistieria imparatului."

10. Imparatul si-a scos inelul din deget si l-a dat lui Haman, fiul lui Hamedata, agaghitul, vrajmasul iudeilor.

11. Si imparatul a zis lui Haman: "Iti daruiesc si argintul si pe poporul acesta; fa cu el ce vei voi………"

15. Alergatorii au plecat in graba mare, dupa porunca imparatului. Porunca a fost vestita si in capitala Susa. Si pe cand imparatul si Haman stateau si beau, cetatea Susa era ingrozita.

-diavolul, dusmanul lui Dumnezeu si dusmanul nostru, nu l-a crutat nici pe Isus

Mat.4:1 Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustiu, ca sa fie ispitit de diavolul.

Ioan 13:2 In timpul Cinei, dupa ce diavolul pusese in inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gandul sa-L vanda,

-diavolul ne cunoaste Fap.19:13-16 Niste exorcisti iudei care umblau din loc in loc au incercat sa cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicand: "Va jur pe Isus, pe care-L propovaduieste Pavel, sa iesiti afara!"………

15. Duhul cel rau le-a raspuns: "Pe Isus Il cunosc, si pe Pavel il stiu; dar voi cine sunteti?"

16. Si omul in care era duhul cel rau a sarit asupra lor, i-a biruit pe amandoi si i-a schingiuit in asa fel, ca au fugit goi si raniti din casa aceea.

-cunoaste slabiciunile noastre, patimile noastre, si acolo vine sa loveasca necrutator Ioan.10:10 10. Hotul nu vine decat sa fure, sa injunghie si sa prapadeasca. Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug.

-diavolul vrea sa bage frica in noi, scopul lui e sa ne inchida gura,

-dar noi trebuie sa stim cine suntem 2Tim.1:7 Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta.

-David a inteles foarte bine pozitia lui in Dumnezeu Ps.23:4 Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie.

-Isaia a inteles si el si incuraja poporul Isaia 10:24,25 Totusi asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor: "Poporul Meu, care locuiesti in Sion, nu te teme de asirian; da, el te loveste cu nuiaua si isi ridica toiagul asupra ta cum faceau egiptenii.

25. Dar, peste putina vreme, pedeapsa va inceta, si mania Mea se va intoarce impotriva lui, ca sa-l nimiceasca."

-diavolul nu vrea sa stim cine suntem dar noi trebuie sa stim cine suntem, si sa cunoastem pozitia noastra in Hristos, haideti sa privim prin ochii apostolului Pavel

Gal.3:26 Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu, prin credinta in Hristos Isus.

2Cor.5:20a Noi, dar, suntem trimisi imputerniciti ai lui Hristos;

1Cor.1:30 Si voi, prin El, sunteti in Hristos Isus. El a fost facut de Dumnezeu pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare,

Rom.8:36,37 Dupa cum este scris: "Din pricina Ta suntem dati mortii toata ziua; suntem socotiti ca niste oi de taiat." 37. Totusi, in toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decat biruitori, prin Acela care ne-a iubit.

De ce poporul lui Dumnezeu are dusmani?

1 Pt ca nu se inchina la ce se inchina lumea de astazi adica nu alergam dupa sau la ce alearga ei

 Toti slujitorii imparatului care stateau la poarta imparatului plecau genunchiul si se inchinau inaintea lui Haman, caci asa era porunca imparatului cu privire la el. Dar Mardoheu nu-si pleca genunchiul si nu se inchina.

-marea “crima” facuta de Mardoheu nu s-a inchinat lui Haman (contrast cu porunca 2 a)

-nici Isus nu a fost crutat de provocarea inchinarii diavolului Mat.4:8-10 Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte inalt, I-a aratat toate imparatiile lumii si stralucirea lor si I-a zis:

9. "Toate aceste lucruri Ti le voi da Tie, daca Te vei arunca cu fata la pamant si Te vei inchina mie."

10. "Pleaca, Satano", i-a raspuns Isus. "Caci este scris: "Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti."

-avem dusmani pt ca nu ne inchinam si nu slujim dumnezeilor lumii acestora

-e suficient sa fim impotriva casatoriilor pe invers si ne-am facut o multime de dusmani

-nu ne inchinam banilor – muncim cinstit doar ca sa ne castigam existenta

2 Avem dusmani pt ca traim diferit de lumea de astazi si nu-i apartinem

8. Atunci Haman a zis imparatului Ahasveros: "In toate tinuturile imparatiei tale este risipit un popor deosebit intre popoare, care are legi deosebite de ale tuturor popoarelor si nu tine legile imparatului. Nu este in folosul imparatului sa-l lase linistit.

1Pet.4:4 De aceea se mira ei ca nu alergati impreuna cu ei la acelasi potop de desfrau si va batjocoresc.

-intr-o lume de betivi e suficient sa nu fim ca ei si vom fi batjocoriti

-intr-o lume de curvari, invidiosi, hoti, neinfranati, batjocuritori, nesupusi, fatarnici e suficient sa nu fim ca ei si vom fi batjocoriti

Ioan.15:17-19 Va poruncesc aceste lucruri, ca sa va iubiti unii pe altii. 18. Daca va uraste lumea, stiti ca pe Mine M-a urat inaintea voastra. 19. Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru ca nu sunteti din lume si pentru ca Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea va uraste lumea.

3 Avem dusmani pt ca nu intotdeauna am ascultat de Dumnezeu in trecut, si am fost pricina de potignire pt altii, dusmani facuti cu mana noastra

-Dumnezeu a poruncit imparatului Saul sa ucida poporul amalecit in totalitate, dar din cauza lacomiei n-au facut-o. Haman un amalecit care nu trebuia sa se nasca.

-neascultarea de D aduce consecinte, chiar daca noi mai apoi ne-am pocait

1Cor.10:32 Sa nu fiti pricina de pacatuire nici pentru iudei, nici pentru greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu.

- 2Cor.6:14 Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul? Pavel spune nu va casatoriti cu cine nu trebuie ca vor fi consecinte (cearta, durere, lipsa de pace)

O veste buna, Dumnezeu ii foloseste pe dusmani pt a face bine poporului Sau

-Dumnezeu pt ca isi iubeste poporul il pedepseste prin dusmanii lui. Pt ca a pacatuit D isi duce poporul in robia babiloneana 586 iH.

-Dumnezeu permite dusmanul in viata noastra pt a ne motiva la rugaciune. La apropiere de El. Estera.4:15,16 Estera a trimis sa spuna lui Mardoheu: 16. "Du-te, strange pe toti iudeii care se afla in Susa si postiti pentru mine, fara sa mancati, nici sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicele mele; apoi voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa pier, voi pieri."

-Dumnezeu permite dusmanului sa ne asupreasca ca sa vedem minunile Sale

-raul pregatit de dusmanii poporului lui D se intoarce impotriva lor Estera.7:9,10 Si Harbona, unul din fameni, a zis in fata imparatului: "Iata, spanzuratoarea pregatita de Haman pentru Mardoheu, care a vorbit spre binele imparatului, este ridicata in casa lui Haman, la o inaltime de cincizeci de coti." Imparatul a zis: "Haman sa fie spanzurat pe ea!"

10. Si au spanzurat pe Haman pe spanzuratoarea pe care o pregatise el pentru Mardoheu. Si mania imparatului s-a potolit.

-D l-a ridicat pe faraon si i-a impietriti inima ca poporul Sau sa vada puterea lui D Rom.9:17 Fiindca Scriptura zice lui faraon: "Te-am ridicat inadins, ca sa-Mi arat in tine puterea Mea si pentru ca Numele Meu sa fie vestit in tot pamantul."


Daniel Corjuc - Maranata Udine 27.08.2017