Maranata

Domnul nostru vine

 

Viata de familie               predica  2

 

   Celibatul

 -savantii din Marea Britanie au descoperit o gena “allele 334” care afecteaza creierul si este o parte din cauza persoanelor care nu vor sa se  casatoreasca (o spun ei)

Mat.19:3-12 Fariseii au venit la El, şi, ca să-L ispitească, I-au zis: „Oare este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta pentru orice pricină?“ 4 Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n’aţi citit că Ziditorul, dela început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, 5 şi a zis: «De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup?» 6 Aşa că nu mai sînt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.“ 7 „Pentru ce dar“, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca bărbatul să dea nevestei o carte de despărţire, şi s’o lase?“ 8 Isus le-a răspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele; dar dela început n’a fost aşa. 9 Eu însă vă spun că oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie, şi ia pe alta de nevastă, preacurveşte; şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.“ 10 Ucenicii Lui I-au zis: „Dacă astfel stă lucrul cu bărbatul şi nevasta lui, nu este de folos să se însoare.“ 11 El le-a răspuns: „Nu toţi pot primi (a primi ca bun) cuvîntul acesta, ci numai aceia cărora le este dat. 12 Fiindcă sînt fameni, cari s’au născut aşa din pîntecele maicii lor; sînt fameni, cari au fost făcuţi fameni de oameni; şi sînt fameni, cari singuri s’au făcut fameni pentru Împărăţia cerurilor. Cine poate să primească lucrul acesta, să-l primească.“

 

1 Casatoria nu este planul lui Dumnezeu pentru fiecare om

De ce?

-v 12a  Fiindcă sînt fameni, cari s’au născut aşa din pîntecele maicii lor (persoane nascute cu defecte fizice, limite din nastere )

-v 12b  cari au fost făcuţi fameni de oameni;

cruzime umana ; famen sau eunuc – barbat castrat folosit ca paznic al haremului (incaperile unde erau gazduite si pregatite sotiile unui rege in orient) (emasculatie – castrarea barbatilor);

-la femei mutilarea organelor genitale la femei,  in lumea africana, musulman cca 150 de mil.de femei), (sunna blanda; sunna modificatoare; circumcizia faraonica – indepartarea tuturor organelor genitale la femei – clitorisul; labiile interne si labiile mari, cusute mai apoi cu intestine de pisica fara anestezie!) se facea circumcizia faraonica in orient  la fetite intre 4 si 8 ani

-sau accidente ale trupului, sau boli  care afecteaza organele sexuale

-v 12c    şi sînt fameni, cari singuri s’au făcut fameni pentru Împărăţia cerurilor

-aleg sa nu ma casatoresc ca sa fiu consacrat Domnului (doar cativa pot sa primeasca asta, ceilalti trebuie sa se casatoreasca) Casatoria este norma, celibatul este exceptia.

 

2 Si casatoria si celibatul sunt daruri ale  lui D

-a fost o vreme cand D se focaliza pe poporul evreu, pt a-si cladi Imparatia Sa, asa ca casatoria, nasterea fiilor si urmasii  erau cruciale in inmultirea poporului evreu.  

Gen.9:1 Dumnezeu a binecuvîntat pe Noe şi pe fiii săi, şi le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, şi umpleţi pămîntul.

Saul i-a cerut lui David 1Sam.24:21 Jură-mi dar pe Domnul că nu-mi vei nimici sămînţa mea după mine, şi că nu-mi vei şterge numele din casa tatălui meu.“ 22 David a jurat lui Saul.

-Ce ne invata Pavel? 1Cor.7:7 Eu aş vrea ca toţi oamenii să fie ca mine; dar fiecare are dela Dumnezeu darul lui: unul într’un fel, altul într’altul. Dar eu aş vrea ca voi să fiţi fără griji.

Cuvantul  dar – charisma ca si in 1Cor.12

1Cor.7:32-35 32 Dar eu as vrea ca voi sa fiti fara griji. Cine nu este însurat, se îngrijeşte de lucrurile Domnului, cum ar putea să placă Domnului. 33 Dar cine este însurat, se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă nevestei. 34 Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie sfîntă şi cu trupul şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei.

Ce castig ca celibatar?

-Ce spune D? Is.56:4 Căci aşa vorbeşte Domnul: «Famenilor, cari vor păzi Sabatele Mele, cari vor alege ce-Mi este plăcut, şi vor stărui în legămîntul Meu, 5 le voi da în Casa Mea şi înlăuntrul zidurilor Mele un loc şi un nume mai bune decît fii şi fiice; le voi da un nume vecinic, care nu se va stinge.

Ce spune Pavel? 1Cor.7:35 Vă spun lucrul acesta pentru binele vostru, nu ca să vă prind într’un laţ, ci pentru ceeace este frumos, şi ca să puteţi sluji Domnului fără piedici.

-din punct de vedere biblic, nu doar cifra doi (el si ea casatoriti) sunt un nr intreg, ci si cifra unul (necasatorit(a))

 

3 Casatoria nu este un scop in viata dupa care trebuie sa alerg cu disperare

-are avantaje si dezavantaje si unul si celalalt

1Cor.7:1,2 Cu privire la lucrurile despre cari mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. 2 Totuş, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.

1Cor.7:26-28  Iată dar ce cred eu că este bine, avînd în vedere strîmtorarea de acum: este bine pentru fiecare să rămînă aşa cum este.  Eşti legat de o nevastă? Nu căuta să fii deslegat. Nu eşti legat de o nevastă? Nu căuta nevastă. 28 Însă, dacă te însori, nu păcătuieşti. Dacă fecioara se mărită, nu păcătuieşte. Dar fiinţele acestea vor avea necazuri pămînteşti, şi eu aş vrea să vi le cruţ.

-Pavel ne invata ca casatoria nu inseamna implinire totala din punct de vedere al:

- fericirii / nevoilor emotionale / nu te scapa de probleme Dar fiinţele acestea vor avea necazuri pămînteşti, şi eu aş vrea să vi le cruţ  / nu te scapa de singuratate

-daca vrei sa fi implinit total personal, nu cauta sa gasesti implinirea in casatorie ci in Isus

-sa privim la ce ne invata Cuvantul cu 700 de ani inainte de Isus

Is.54:1 Bucură-te, stearpo, care nu mai naşti! Izbucneşte în strigăte de bucurie şi veselie, tu care nu mai ai durerile naşterii! Căci fiii celei lăsate de bărbat vor fi mai mulţi de cît fiii celei măritate, zice Domnul.“ 4 Nu te teme, căci nu vei rămînea de ruşine; nu roşi, căci nu vei fi acoperită de ruşine; ci vei uita şi ruşinea tinereţii tale, şi nu-ţi vei mai aduce aminte de văduvia ta, 5 căci Făcătorul tău este bărbatul tău: Domnul este Numele Lui, şi Răscumpărătorul tău este Sfîntul lui Israel. El se numeşte Dumnezeul întregului pămînt,

13 Toţi fiii tăi vor fi ucenici ai Domnului, şi mare va fi propăşirea fiilor tăi.

 

-binecuvantarea pregatita de D pt atunci cand familia va fi largita, (castigate de Isus la cruce)  va fi mai mare decat binecuvantarea primita din casatorie sau copii. Cand vei naste un copil pt cer, castiga un suflet pt D

-sa privim la ce ne invata Isus

Mat.12:46 Pe cînd vorbea încă Isus noroadelor, iată că mama şi fraţii Lui stăteau afară şi căutau să vorbească cu El. 47 Atunci cineva I-a zis: „Iată, mama Ta şi fraţii Tăi stau afară, şi caută să vorbească cu Tine.“ 48 Dar Isus a răspuns celui ce-I adusese ştirea aceasta: „Cine este mama Mea, şi cari sînt fraţii Mei?“ 49 Apoi Şi-a întins mîna spre ucenicii Săi şi a zis: „Iată mama Mea şi fraţii Mei! 50 Căci oricine face voia Tatălui Meu care este în ceruri, acela Îmi este frate, soră şi mamă.“

 -Observam un nou tip de familie a lui D  care ia fiinta nu prin procreere sau casatorie ci prin credinta si nastere din nou, deci nu exista dezavantaje spirituale pt cei ce au decis viata de celibat

Mat.22:30 Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer. Familia temporara nu este familia eterna ci familia lui D este cea vesnica

Important e sa cauti faci parte din familia lui D si s-o largesti

Cine poate să primească lucrul acesta, să-l primească.“

-majoritatii le este dat sa se casatoreasca doar o minoritate are acest dar pt al slujii mai mult

pe D

 

Motivele pt care unii cauta sa se casatoreasca cu orice PRET:

1Cor.7:36 Dacă crede cineva că este ruşinos pentru fata lui să treacă de floarea vîrstei, şi nevoia cere aşa, să facă ce vrea: nu păcătuieşte; să se mărite.

Traducere fidela “Dar daca cineva considera ca nu se cuvine pt fecioria lui daca are sa fie trecut de floarea varstei si asa se cuvine sa faca, sa faca ce vrea, sa se insoare.”

-pt ca varsta mea trece si probabil s-a dus cu copiii

-pt a scapa de o viata grea din familie mea din care provin

-pt ca nu mai pot sa fiu singur(a) (casatoria nu rezolva automat singuratatea)

-pt a putea depasii escul sentimental prin care am trecut

-pt implinirea nevoilor personale (imagine de sine, emotinale, sexuale - casatoria nu exclude fustrarile sexuale)

         -ai convingerea ca D  ti-a dat acest dar al celibatului, ca te cheama la viata de celibat? (comunica prin comportament acest dar fetelor sau baietilor din biserica)

         -ai ales sa nu te casatoresti pt o vreme pt ca vrei sa te dedici slujbei lui D?

         -ai ales sa nu te casatoresti pt ca ti-e frica de responsabilitate, de angajamente, frica de esec? (sa speli sosetele murdare ale sotului; sa-i suport tot neamul sotiei mele sau sotului meu?

 

Ai vrea sa te casatoresti dar n-ai cu cine?

Motivele pt care unii cauta sa se casatoreasca dar nu reusesc:

-pretentiile (frumoasa, bogata si de neam mare)

-pt ca au ales sa traiasca izolat, si sunt incapatanati, nu sunt comunicativi, nu sunt prietenosi, nu sunt simplii (nu merg la conferinte; nu la intalniri de tineri)

-pt ca sunt egoisti, isi impun principiile lor de viata (baga de seama ca mama va sta cu noi in casa)

-nu il implica pe D si nu cauta motivatia adevarata pt care D a creat familia

 

-nu exista implinire totala in casatorie si asta creaza foame dupa cer.

Vom fi mereu nefericiti, neimpliniti in totalitate pt ca noi suntem facuti pt cer.

 

Daniel Corjuc   Udine 06.03.2016