Maranata

Domnul nostru vine

 

    Viata de familie 8  

 

Rolul barbatului in familie

-pt a definii rolul trebuie sa cunoastem scopul familiei, D cheama cei doi parteneri sa se ajute in procesul sfintirii, pt a ajunge oameni de calitate in prezenta lui D. (Biblia are scopul de a duce oamenii in cer, astfel ca rolul Bibliei este de ai pregatii, calauzii sa ajunga in cer)

Barbatul  creat cu rolul, conducator (functioneaza daca ramane sub autoritatea lui H)

Femeia cu rolul, ajutor potrivit (el traseaza directia, ea priveste detaliile, ex. in soferie-femeia copilot)

-barbatul si femeia au primit imputernicirea de a stapanii (despotism –putere nelimitata neingradita)  pamantul, barbatul nu si-a asumat rolul de conducator, femeia nu si-a indeplinit rolul de ajutor potrivit si totul s-a ruinat, omul nu mai stapaneste pamantul.

-scopul cu barbatul si femeia este refacut de D in Isus Rom.5:17 Dacă deci, prin greşala unuia singur, moartea a domnit prin el singur, cu mult mai mult ceice primesc, în toată plinătatea, harul şi darul neprihănirii, vor domni în viaţă prin acel unul singur, care este Isus Hristos!)

-este vorba despre rolul barbatului intr-un context nou, unde ne supunem interiorului nostru in Hristos, stapanim in Hristos.

 

1 Conducerea familiei presupune  directie – are nevoie de calauzire

-Cand vorbim despre rolul barbatului vorbim despre o directie in relatia cu sotia lui

Ef.5:25-27 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S’a dat pe Sine pentru ea,
26 ca s’o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvînt, 27 ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără sbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfîntă şi fără prihană.

 -modelul lui Hristos “sa se prezinte cu biserica inaintea Tatalui fara pata” si o face prin jertfa Sa ; ---dupa modelul lui Hristos, barbatul trebuie sa se prezinte inaintea Tatalui cu sotia lui avand un caracter  nobil de  calitate la sfarsitul calatoriei.

-calatoria spre directia propusa se face intr-un cadru moral; dupa poruncile lui D;

-a conduce familia inspre o directie inseamna a lupta (Ex. cand vrei sa-ti exerciti autoritatea asupra unui copil -  si vezi apoi ca el te manipuleaza – mie sete, vreau la baie, roaga-te cu mine)

 

2 Conducerea familiei presupune autoritate – are nevoie de caracter

-autoritatea si puterea sunt vazute diferit in Biblie, decat in societate

Gen.3:16 Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţinea după bărbatul tău, iar el va stăpîni peste tine.“

Ex. Isus si ucenicii  Lu.22:15 El le-a zis: „Am dorit mult să mănînc Paştele acestea cu voi înainte de patima Mea;  Evanghelistul Matei 17:23 ne spune ca s-au intristat mult. Dupa 30 de min la aceeasi masa intre ucenici se naste o cearta Lu.22:24 Între apostoli s’a iscat şi o ceartă, ca să ştie care din ei avea să fie socotit ca cel mai mare? 25 Isus le-a zis: „Împăraţii Neamurilor domnesc peste ele; şi celorce le stăpînesc, li se dă numele de binefăcători. 26 Voi să nu fiţi aşa. Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi celce cîrmuieşte, ca celce slujeşte.

-Isus le aduce in discutie tiparul lumii in care traim “stapanesc peste ele”  le poruncesc cu stapanire, subjugati de  tirani, dominati de dictatori, reguli impuse care trebuiesc respectate.

-dar Isus le spune “intre voi sa nu fie asa” Ci cel mai mare dintre voi, să fie ca cel mai mic; şi celce cîrmuieşte, ca celce slujeşte.

-in familie nu exista autoritate impusa; tiranie, ci o autoritate castigata prin slujire; respect

-Isus spune Lu.22:28 Voi sînteţi aceia, cari aţi rămas necontenit cu Mine în încercările Mele.

-Isus le spune ucenicilor in Io.6:67 Atunci Isus a zis celor doisprezece: „Voi nu vreţi să vă duceţi?“

-pt ca ati decis sa ramaneti, Eu nu v-am impus, veti ajunge in imparatie sa sedeti la masa cu Mine (asta inseamna ca cineva le va slujii) – au vazut caracter bun in Isus

-slujirea barbatului va determina supunerea sotiei, si castigarea autoritatii in fata sotiei

 

3 Barbatul trebuie sa construiasca un climat de odihna in familie, va reusii daca se va increde in Isus

-drama lui Naomi, care pleaca impreuna cu sotul Elimelec in tara Moabului, acolo ramane vaduva si isi pune toata nadejdea in cei doi fii ai ei.

Rut.1:3-5 3 Elimelec, bărbatul Naomei, a murit, şi ea a rămas cu cei doi fii ai ei. 4 Ei şi-au luat neveste Moabite. Una se numea Orpa, şi cealaltă Rut, şi au locuit acolo aproape zece ani. 5 Mahlon şi Chilion au murit şi ei amîndoi, şi Naomi a rămas fără cei doi fii ai ei şi fără bărbat.

 -apoi in v.9 Naomi face o urare, in care isi defineste relatia cu sotul ei 9 Să vă dea Domnul să găsiţi odihnă fiecare în casa unui bărbat!“

-oare oferim noi odihna sotiilor noastre in casele noastre? (au frica sa-si cumpere ceva fara noi?)

-Pavel ne indeamna sa ne rugam pt conducatorii tarii pt ca e important sa traim in pace

1Tim.2:1,2  Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţămiri pentru toţi oamenii, 2 pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sînt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă pacinică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea.

-de ce sa ne rugam? V 4  care voieşte ca toţi oamenii să fie mîntuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.

-apoi in v 8 ne da elemente specifice, cum sa se roage barbatul ; in v 9 cum sa se roage femeia, pt ca rugaciunea barbatului e diferita de cea a femeii.

8 Vreau dar ca bărbaţii să se roage în orice loc, şi să ridice spre cer mîni curate, fără mînie şi fără îndoieli.

9 Vreau, deasemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe,
10 ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor cari spun că sînt evlavioase.

-bărbaţii să se roage în orice loc  - in masina, la munca, mod de viata, atunci cand este in relatie directa cu D,  aduce o atmosfera de liniste in familie si in jurul lui

-să ridice spre cer maini curate – mainile in Biblie inseamna implicarea noastra in activitati cinstite (nu inselatorii si furturi, nu riscuri de puscarie, in caz contrar odihna va disparea din familie)

-fără mînie – trebuie sa luptam sa ne controlom pt a avea pace in familie, stapanire de sine

1Pet.3 :7  Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rîndul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dînd cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele cari vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre. O femeie care isi vede sotul maniat devine stresata

-D nu ne cere imposibilul, noi suntem nascuti din D si trebuie sa ne stapanim  Ioan.1:13 născuţi nu din sînge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.

-fără îndoieli – Isus zice Mar.11:24 De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, cînd vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea.    cred ca D se refera la a ne increde in El, in purtarea de grija zilnica.

D nu-i raspunde lui Pavel, 2Cor.12:7,8 Şi ca să nu mă umflu de mîndrie, din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască, şi să mă împedece să mă îngîmf. 8 De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia.

-Mat.6:25 Deaceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gîndindu-vă ce veţi mînca, sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gîndindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decît hrana, şi trupul mai mult decît îmbrăcămintea?

1Tim.6:8 Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.

-increderea in D ne este pusa la incercare in mijlocul greutatilor vietii

-dovada bunatatii lui D nu se masoara prin experientele noastre pamantesti (bogatie sau vreme buna) ci prin investitia facuta pe cruce pt salvarea sufletului nostru

Barbatul aduce odihna familiei atunci cand:

-are relatie de rugaciune directa cu D

-atunci cand nu se implica in activitati necinstite si ridica maini curate

-atunci cand se controleaza la manie pt ca este nascut din D

 -atunci cand promoveaza increderea in D

 

Daniel Corjuc  mai 2016