Maranata

Domnul nostru vine

Vremea cercetarii Lu.19:41-44


41. Cand S-a apropiat de cetate si a vazut-o, Isus a plans pentru ea

42. si a zis: "Daca ai fi cunoscut si tu, macar in aceasta zi, lucrurile care puteau sa-ti dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tai.

43. Vor veni peste tine zile, cand vrajmasii tai te vor inconjura cu santuri, te vor impresura si te vor strange din toate partile:

44. te vor face una cu pamantul, pe tine si pe copiii tai din mijlocul tau; si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand ai fost cercetata."

-ce inseamna vremea cercetarii, daca e importanta sa nu o ratez! 

Ceasul cand D isi dezvaluie planul Sau care schimba viata unui individ sau unui popor, ceasul cand D vorbeste.


1 Exista o vreme a cercetarii pt cunoasterea lui Isus

Ex. D cerceteaza Ierusalimul prin prezenta lui Isus Lu.19:41. Cand S-a apropiat de cetate si a vazut-o, Isus a plans pentru ea 42. si a zis: "Daca ai fi cunoscut si tu, macar in aceasta zi, lucrurile care puteau sa-ti dea pacea!

-desii Ierusalimul nu merita o alta vreme a cercetarii (vreme de har) totusi D mai da o sansa v 42

-fiecare individ indiferent de mizeria si pacatele in care traieste este iubit de D si are parte de o vreme a cercetarii. Ex. Samaritencei Ioan.4:4-9 4. Fiindca trebuia sa treaca prin Samaria, 5. a ajuns langa o cetate din tinutul Samariei, numita Sihar, aproape de ogorul pe care-l daduse Iacov fiului sau Iosif. 6. Acolo se afla fantana lui Iacov. Isus, ostenit de calatorie, sedea langa fantana. Era cam pe la ceasul al saselea. 7. A venit o femeie din Samaria sa scoata apa. "Da-Mi sa beau", i-a zis Isus. 8. Caci ucenicii Lui se dusesera in cetate sa cumpere de ale mancarii.

9. Femeia samariteana I-a zis: "Cum Tu, iudeu, ceri sa bei de la mine, femeie samariteana?" - Iudeii, in adevar, n-au legaturi cu samaritenii

-la vremea cercetarii exista intotdeauna doua categorii de oameni Lu.19:38,39 Ei ziceau: "Binecuvantat este Imparatul care vine in Numele Domnului! Pace in cer si slava in locurile preainalte!"

39 Unii farisei din norod au zis lui Isus: "Invatatorule, cearta-Ti ucenicii!"

Exemple:

-Doua categorii de oamenii stau in fata lui Ioan Botezatorul (cei care se pocaiau real si de forma)

Mat.3:5-10 5. Locuitorii din Ierusalim, din toata Iudeea si din toate imprejurimile Iordanului au inceput sa iasa la el;

6. si, marturisindu-si pacatele, erau botezati de el in raul Iordan.

7. Dar cand a vazut pe multi din farisei si din saduchei ca vin sa primeasca botezul lui, le-a zis: "Pui de naparci, cine v-a invatat sa fugiti de mania viitoare?

8. Faceti, dar, roade vrednice de pocainta voastra.

9. Si sa nu credeti ca puteti zice in voi insiva: "Avem ca tata pe Avraam!" Caci va spun ca Dumnezeu din pietrele acestea poate sa ridice fii lui Avraam.

10. Iata ca securea a si fost infipta la radacina pomilor: deci orice pom, care nu face rod bun, va fi taiat si aruncat in foc.

-exista doua forte in interiorul individului la vremea cercetarii: duhul si firea

Rom.7:22,23  Fiindca, dupa omul dinauntru, imi place Legea lui Dumnezeu;

23. dar vad in madularele mele o alta lege care se lupta impotriva legii primite de mintea mea si ma tine rob legii pacatului care este in madularele mele.

-cateodata D in dragostea Lui ne opreste din alergarea noastra nebuna printr-un accident, boala, deces in vecini, ca sa ne vorbeasca pt ca noi suntem prea ocupati sa il ascultam

Ce trebuie sa fac in vremea cercetarii lui Dumnezeu?

-Sa invatam de la cetatea Ninive Iona.3:4-10  Iona a inceput sa patrunda in oras, cale de o zi, strigand si zicand: "Inca patruzeci de zile, si Ninive va fi nimicita!"

5. Oamenii din Ninive au crezut in Dumnezeu, au vestit un post si s-au imbracat cu saci, de la cei mai mari pana la cei mai mici.

6. Lucrul a ajuns la urechea imparatului din Ninive; el s-a sculat de pe scaunul lui de domnie, si-a scos mantia de pe el, s-a acoperit cu un sac si a sezut in cenusa.

7. Si a trimis sa se dea de stire in Ninive, din porunca imparatului si mai marilor lui, urmatoarele: "Oamenii si vitele, boii si oile sa nu guste nimic, sa nu pasca si nici sa nu bea apa deloc!

8. Ci oamenii si vitele sa se acopere cu saci, sa strige cu putere catre Dumnezeu si sa se intoarca de la calea lor cea rea si de la faptele de asuprire de care le sunt pline mainile!

9. Cine stie daca nu Se va intoarce Dumnezeu si Se va cai, si daca nu-Si va opri mania Lui aprinsa, ca sa nu pierim!"

10. Dumnezeu a vazut ce faceau ei si ca se intorceau de la calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a cait de raul pe care Se hotarase sa li-l faca si nu l-a facut.

-cei din Ninive (capitala imperiului Asirian) au fost atat de receptivi la Cuvantul lui D ca au postit si copiii si animalele. L-au crezut pe prorocul Iona pe cuvant

-Sa invatam de la Saul Fap.9:3-6 Pe drum, cand s-a apropiat de Damasc, deodata a stralucit o lumina din cer in jurul lui.

4. El a cazut la pamant si a auzit un glas care-i zicea: "Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti?"

5. "Cine esti Tu, Doamne?", a raspuns el. Si Domnul a zis: "Eu sunt Isus pe care-L prigonesti. Ti-ar fi greu sa arunci inapoi cu piciorul intr-un tepus."

6. Tremurand si plin de frica, el a zis: "Doamne, ce vrei sa fac?" "Scoala-te", i-a zis Domnul, "intra in cetate, si ti se va spune ce trebuie sa faci."

-Saul a recunoscut ca D este Suveran, "Cine esti Tu, Doamne?",

-Saul a recunoscut ca este mort spiritual fara Isus "Doamne, ce vrei sa fac?

2 Exista o vreme a cercetarii pt verificarea relatiei cu Isus

-exista o vreme cand toti credinciosii sunt pusi la proba.

-Dumnezeu permite dupa o evanghelizare cu succes a lui Pavel si Sila sa ajunga in temnita.

Fap.16:23-25  Dupa ce le-au dat multe lovituri, i-au aruncat in temnita si au dat in grija temnicerului sa-i pazeasca bine.

24. Temnicerul, ca unul care primise o astfel de porunca, i-a aruncat in temnita dinauntru si le-a bagat picioarele in butuci.

25. Pe la miezul noptii, Pavel si Sila se rugau si cantau cantari de lauda lui Dumnezeu; iar cei inchisi ii ascultau.

-vrea D sa vada daca suntem puternici, rezistenti la influenta lumi

Exemple:

-a fost o vreme a cercetarii pt Nicodim Ioan.3:3  Drept raspuns, Isus i-a zis: "Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu."

-a fost o vreme a cercetarii pt Petru Mat.26:33-35  Petru a luat cuvantul si I-a zis: "Chiar daca toti ar gasi in Tine o pricina de poticnire, eu niciodata nu voi gasi in Tine o pricina de poticnire."

34. "Adevarat iti spun", i-a zis Isus, "ca tu, chiar in noaptea aceasta, inainte ca sa cante cocosul, te vei lepada de Mine de trei ori."

35. Petru I-a raspuns: "Chiar daca ar trebui sa mor cu Tine, tot nu ma voi lepada de Tine." Si toti ucenicii au spus acelasi lucru.

3 Exista o vreme a certcetarii cu judecata

-profetul Isaia pune o intrebare celor care refuza mereu sa se pocaiasca Is.10:1-3 1. "Vai de cei ce rostesc hotarari nelegiuite si de cei ce scriu porunci nedrepte

2. ca sa nu faca dreptate saracilor si sa rapeasca dreptul nenorocitilor poporului Meu, ca sa faca pe vaduve prada lor si sa jefuiasca pe orfani!

3. Ce veti face voi in ziua pedepsei si a pieirii, care va veni din departare peste voi? La cine veti fugi dupa ajutor si unde va veti lasa bogatia?

-Isus vorbeste despre 3 ani de cercetare continua (perioade de bercetare cu bunatate) Lu.13:6-9 6. El a spus si pilda aceasta: "Un om avea un smochin sadit in via sa. A venit sa caute rod in el, si n-a gasit.

7. Atunci a zis vierului: "Iata ca sunt trei ani de cand vin si caut rod in smochinul acesta, si nu gasesc. Taie-l. La ce sa mai cuprinda si pamantul degeaba?"

8. "Doamne", i-a raspuns vierul, "mai lasa-l si anul acesta; am sa-l sap de jur imprejur si am sa-i pun gunoi la radacina.

9. Poate ca de acum inainte va face rod; daca nu, il vei taia."


Daniel Corjuc 04.06.2017  Udine 03.09.2017