Maranata

Domnul nostru vine

 


Adunarea (Biserica) lui Hristos

Adunarea - In contextul VT

-gr. ekklesia , in ebr.-qhl: "cei chemati, adunarea lui Dumnezeu, popor a lui Dumnezeu, chemat afara "  (in contextul VT”,  posesiune speciala a lui Dumnezeu).

- “Expresia “poporul adunat, ziua adunarii” Deut.9:10 si 10:4 , Cuvantarea lui Stefan Fap.7:38  -  sa nu uitam ca elementul cheie in contextul VT este:

1 Chemarea lui Dumnezeu facuta unui popor care avea sa se nasca

2 Raspunsul celor chemati

3 Legamantul solemn incheiat intre Dumnezeu si poporul Sau

Sa privim la ilustratia din Gen.12:1,2 unde Dumnezeu il cheama pe Avram si de aici incepe “adunarea”(ekklesia) din VT.

-initiativa e a lui Dumnezeu, El cheama, cauta, si promite. Avram crede si se inchina v8 din cap.12. Apoi vine vestea socanta Gen.15:13,14,18.

Adunarea - In contextul NT

-biserica are caracteristici care nu pot fi aplicate “adunarii” din VT.

Care sunt caracteristicele Bisericii lui Hristos?

-zidita in H

-chemata in fiinta de Duhul Sfant

-alcatuita de oameni de toate rasele

1 Temelia este Hristos

Primul aspect –marturia lui Petru(sau a crestinilor) se concentreaza asupra persoanei lui Hristos

Referiri din scriptura: Mat.16:18 si imediat dupa acest Cuvant, le vorbeste despre moartea Sa.

-Isus ii spune tu Petru, esti o piatra (un om valabil, puternic) si “pe acesta piatra” adica pe marturia ta, uar Petru foloseste imaginea lui Hristos.(v. 16). Petru nu a afirmat in nici una din scrierile sale ca “ar fi piatra”. Petru si Ioan la Sinedriu Fap.4:11 – isi concentreaza predica pe Hristos. 1Pet.2:4-6

 Al doilea aspect – Lucrarea lui Hristos si persoana Hristos, constituie temelia Bisericii

-o lucrare a suferintei si a mortii Mat.16:21

-Ioan 10:16, baza bisericii catolice. Suntem diferiti si este normal sa fie mai multe organizatii, forme de inchinare, interpretari etc. dar asta nu inseamna ca trebuie sa avem aceasi religie.

Concluzie:

-exista o singura biserica care il marturiseste pe Isus ca Domn si Mantuitor, chiar daca neaga cateva doctrine considerate de noi importante.

-Sfanta Scriptura nu vorbeste despre o organizatie atotcuprinzatoare, deci nu trebuie sa indraznim sa spunem ca un anumit credincios este in afara voii lui Dumnezeu, pentru ca este sub o alta denominatiune religioasa.

-oamenii lui Dumnezeu asa diferiti cum sunt, au nevoie unii de altii, asta nu inseamna ca trebuie sa credem despre noi ,sau despre altii, ca in toate interpretarile avem dreptate; ci trebuie sa sustinem trupul lui Hristos.

-Ioan.13:35 (bineinteles ca omul lui Dumnezeu se cunoaste dupa roada si nu dupa cum interpreteaza. ( Mat.7:16,20; 12:33, Luca.6:44,16:15,Ioan.13:35)

2 Biserica imputernicita de Duhul Sfant

-s-a nascut la rusalii Fapte.1:8

Duhul Sfant face 3 lucruri importante pt biserica:

1 imputerniceste Biserica-Fap.4:4 (Petru si 5 mii de barbati)

2 dezvolta caracterul Domnului Isus in poporul Sau 2Cor.3:18

3 Hristos este cu poporul Sau in fiecare clipa prin Duhul Sfant Mat.28:20; Ioan 14:16,17

-biserica lui Hristos trebuie sa fie o realitate in  care trebuie sa se vada darurile Duhului Sfant / chiar in Biserica organizata trebuie vazute

3 Adunarea lui Hristos include toti oamenii

-toate barierele rasiale si culturale trebuiesc inlaturate Ioan.4:23,24; nu mai exista poporul Israel ci adunarea universala.

-biserica trebuie sa transmita si sa dezvolte spiritul de fratietate, unitate familiala, au existat bariere chiar si in biserica primara: grecii cu romanii, romanii cu evreii, bariere legate de limba, cultura sau sex. 2Cor.5:18

 

Daniel Corjuc  Maranata Udine   11.01.2012