Maranata

Domnul nostru vine

 

                  Cain si Abel

 

 

Adam a cunoscut-o pe Eva, sotia lui, ìn sensul ca a avut relatii sexuale cu ea. Cand s-a nascut Cain, ea a recunoscut ca aceasta nastere a fost posibila doar cu ajutorul  lui  Dumnezeu. Odata cu trecerea timpului, trebuie sa fi existat un moment  ìn care Cain si Abel, primii nascuti in familia lui  Adam, sa fi fost ìnvatati ca omul pacatos nu se poate apropia de Dumnezeu, decat prin sangele unei jertfe inlocuitoare.

Jerfa lui Cain

Dupa un timp oarecare,  Cain a adus Domnului o jerfa de mancare din roadele pamantului, dar Dumnezeu n-a privit cu placere spre jertfa care a adus-o Cain, pentru-ca el a adus o jertfa lipsita de sange, formata din fructe si  legume, ignorand  voia lui Dumnezeu cu privire la jertfa .

Cain se lasa calauzit de cel mai mare dusman al lui Dumnezeu si al Omului, care este diavolul.  Genesa;3:1-6

Cain s-a maniat  foarte tare si i s-a posomorat fata din cauza fratelui sau , pentru ca Dumnezeu a acceptat jerfa lui Abel.

Fiindca mania invidioasa a lui Cain a fost, de fapt, o crima, Dumnezeu i-a vorbit avertizandu-l cu dragoste.  Genesa;4:7.  Cain este o persoana foarte dura si nu accepta dragostea lui Dumnezeu, asa cum multi dintre noi, nu vrem sa  acceptam marea dragoste a lui Dumnezeu.

Cain este blestemat de Dumnezeu, ver; 11, atitudinea rea a lui Cain si mania invidiosa, l-a departat de Dumnezeu pentru totdeauna. Cain a plecat din prezenta Domnului, cea mai trista dintre toate plecarile.

“Caci vestirea pe care ati auzit-o de la ìnceput este aceasta, sa ne  iubim unii  pe altii, nu cum a fost Cain, care era de la cel rau si a ucis pe fratele sau. Si pentru ce l-a ucis? Pentru ca faptele lui erau rele, iar ale fratelui sau erau neprihanite”.  1 Ioan;3-11,12.

 Jerfa lui Abel

 Abel, care este cioban, aduce si el o jerfa lui Dumnezeu, chiar daca este neprihanit si traieste ìn fiecare zi  cu Dumnezeu. Diferenta dintre Abel si Cain este ca,  Abel a crezut ìn revelatia divina, aducand drept jertfa animale, demonstrandu-si astfel credinta si ìndreptatirea ìnaintea lui Dumnezeu (Evrei  11:4).

 El a adus drept jertfa ìntaiul nascut din turmele lui, spunand de fapt, ca Dumnezeu merita tot ceea ce este mai bun.

Abel este ucis de fratele sau, el nu se lupta impotriva lui Cain, ci sufera totul, pentru   ca l-a iubit pe Dumnezeu din toata inima si cu tot sufletul.

  Abel, ne ìndreapta privirile spre jerfa ìnlocuitoare a Mielului lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii si accepta sa sufere pentru ìntreaga lume. Desi Abel este mort, el continua sa ne dea o marturie despre faptul  ca , viata de credinta este cea care conteaza.   Evrei 11:1-4.

 

    Acum,dar,raman acstea trei:credinta,nadejdea si dragostea;

    dar cea mai mare dintre ele este dragostea.  1 Corinteni 13:13

 

 

     Calin Bejera                Maranata  Udine