Maranata

Domnul nostru vine

                         Crestinul si Legea

 

“Caci daca mostenirea ar veni din Lege, nu mai vine din fagaduinta, si Dumnezeu printr-o fagaduinta a dat-o lui Avraam. Atunci pentru ce este Legea? Ea a fost adaugata din pricina calcarilor de Lege, pana cand avea sa vina samanta, careia ii fusese facuta fagaduinta, si a fost data prin ingeri prin mana unui mijlocitor…Astfel Legea ne-a fost un indrumator spre Hristos, ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta. Dupa ce a venit credinta, nu mai suntem sub indrumatorul acesta. Gal.3:18,19,24,25

Nu cred ca mortul mai poate sa te salute, nu am vazut nici un cadavru umbland pe propriile sale picioare. Dupa ce a fost bocit bine de cei apropiati, mortul este dus la groapa, el nu mai are nimic de a face cu viata.

Tot astfel se intampla si cu crestinul in raport cu Legea.

Atunci intrebarea care se naste este: De ce a fost lasata Legea?

Crestinii din vremea lui Pavel isi puneau la fel aceasta intrebare. Insa raspunsul vine in versetul 19. Ea a fost adaugata pana avea sa vina “samanta” adica Hristos.

Versetul 24 ne spune: “Ne-a fost un indrumator spre Hristos” traducerea din greaca la cuvantul indrumator “pedagog” cineva care se ocupa cu educarea copiilor, educator.

Verbul “ne-a fost” este la timpul trecut, Legea a fost foarte buna daca privim la scopul ei:

1 Legea ne-a facut constienti de existenta pacatului

2 Legea ne-a aratat ca suntem vinovati, pacatosi

3 Legea ne-a determinat sa intelegem ca noi nu putem sa ne dezbracam singuri de pacat

Legea nu a putut sa ne purifice, sa ne curateasca, nici sa ne salveze, astfel Ea ne-a aratat (creat) nevoia unui mantuitor, salvator.

Privind prin perspectiva Vechiului Testament, Legea a fost foarte buna, si chiar Apostolul Pavel o lauda in diferite versete, doar daca privim la scopul ei, fara putere de curatire.

 Insa daca privim prin perspectiva Noului Testament, versetul 25 din Galateni 3 spune “Dupa ce a venit credinta, nu mai suntem sub indrumatorul acesta” Asadar Legea a fost lasata cu scopul de a arata nevoia de Salvatorul Isus Hristos.

“Legea si prorocii au tinut pana la Ioan, de atunci incoace, Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu se propovaduieste si fiecare ca sa intre in ea , da navala” Luca.16:16

“Nu vreau sa fac zadarnic Harul lui Dumnezeu, caci daca neprihanirea se capata prin Lege, degeaba a murit Hristos” Gal2:21

“Voi cari voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v-ati despartit de Hristos, ati cazut din har” Gal.5:4

In Mat.5:17 Hristos ne spune ca El este implinirea Legii, a incheiat pachetul, toate profetiile cu privire la venirea Lui s-au incheiat, implinit.

Iar in Rom.10:4 Pavel spune ca Hristos este sfarsitul Legii, si ca neprihanirea se capata prin El.

Suntem foarte tentati noi evanghelicii sa ne ducem in cele cca. 613 porunci vechi testamentale, si sa cautam sa le punem in aplicare in viata noastra, crezand astfel ca reusim sa urcam un grad de sfintenie mai sus, sau gandim chiar mai rau.

Daca privim la codul mozaic, adica la cele 10 porunci si le trecem prin perspectiva Noului Testament, vom observa ca noua din cele zece porunci (facand exceptie cea de a patra) sunt reiterate, reluate in Noul Testament de Domnul Isus si Apostolii Lui.  Asta inseamna in mod categoric ca ele sunt aplicabile si astazi ca norma de viata la crestini.

Insa nu stiu daca reusim sa mai gasim multe din poruncile date in cartea Levitic (de exemplu), si sa le vedem reluate in Noul Testament.

Sa luam cateva exemple:

In Exod 20:14 apare porunca “sa nu preacurvesti”, ei bine haideti sa o privim prin perspectiva Noului Testament. Mat.5:27 si 28 “Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: Sa nu preacurvesti. Dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie ca s-o pofteasca, a si precurvit cu ea in inima lui” Deci o gasim in invatatura Domnului Isus in Noul Testament, asadar aplicabila ca norma de viata.

Levitic11:6,7 “Sa nu mancati iepurele care rumega dar nu are unghia despicata, sa-l priviti ca necurat. Sa nu mancati porcul care are unghia despicata si copita despartita, dar nu rumega, sa-l priviti ca necurat.”  Haideti acum sa privim la invatatura Nou-Testamentala cu privire la aceasta porunca Vechi-Testamentala.

 Marcu 7:15 invatatura Domnului Isus: “Afara din om nu este nimic care intrand in el sa-l poata spurca, dar ce iese din om aceea-l spurca” cititi versetele 21-23.

Rom.14:2,3 invatatura Apostolului Pavel “Unul crede ca poate sa manance de toate, pe cand altul care este slab, nu mananca decat verdeturi. Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca, si cine nu mananca sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.”

1Cor.10:25 “Sa mancati din tot ce se vinde pe piata, fara sa cercetati ceva din pricina cugetului.”  Deci nu pot fi luate ca reguli, ca porunci Nou-Testamentale-

Deci am observat impreuna ca Legea lui Moise se concentreaza asupra aspectului exterior, pe cand Legea imparatiei lui Hristos se concentreaza pe aspectul interior. Pentru Domnul Isus Hristos sunt importante gandurile, scopurile, motivele pentru care trecem la savarsirea unor actiuni.

Intrebarea care se naste este, Au ajuns evreii la gradul de sfintire prin Lege? Nicidecum “In adevar, Legea,care are umbra bunurilor viitoare, nu infatisarea adevarata a lucrurilor, nu poate niciodata, prin aceleasi jertfe, cari se aduc neincetat in fiecare an, sa faca desavarsiti pe cei ce se apropie.” Evrei.10:1 insa prin Hristos Da.

Fil.3:9 “si sa fiu gasit in El, nu avand o neprihanire a mea pe care mi-o da Legea, ci aceea care se capata prin credinta in Hristos, neprihanirea care o da Dumnezeu prin credinta.”

Avem nevoie de Legea lui Hristos, de standardele lui Dumnezeu, de principii corecte pentru a le folosi ca norme de viata. Doamne ajuta-ne.

Multe multumiri Doamne Isuse pentru libertatea,pacea si linistea care ai adus-o in inima noastra prin jertfa Ta pe cruce. Amin

 

 

Daniel Corjuc                     Maranata Udine