Maranata

Domnul nostru vine

 

      Cum sa dezvolt prietenia cu Dumnezeu?     Ioan 15:14

 

Am fost creati de Dumnezeu cu capacitatea de a discerne, de a deosebii binele de rau si cu libertatea de a alege una din variante.

Dumnezeu niciodata nu l-a fortat pe om, creatura mainilor sale, desi avea puterea sa o faca, ci l-a respectat in alegerea pe care a facut-o,  (Ap.3:20).

Ca si copii ai lui Dumnezeu, castigati prin jertfa lui Isus Hristos noi trebuie sa crestem in cunoasterea lui Dumnezeu, sa dezvoltam prietenia noastra cu Dumnezeu, sa devenim tot mai asemanatori cu cel ce ne-a rascumparat.  Pentru a dezvolta relatia de prietenie cu Dumnezeu trebuie:

1 Sa aleg sa fiu sincer cu Dumnezeu

Spun sa aleg pentru ca am si varianta sa nu fiu sincer cu Dumnezeu si astfel sa ma mint pe mine inainte ca sa-l mint pe Dumnezeu.

Fi sincer cu Dumnezeu despre caderile si simtirile tale. Nu te astepta sa fi perfect, pentru ca nimeni pe pamant in afara de Dumnezeu Isus n-a fost si nu va putea fi perfect prin eforturile sale, perfectiunea nu este conditia de baza a prieteniei cu Dumnezeu.

Sfanta Scriptura ne relateaza ca prietenii lui Dumnezeu au fost sinceri in ce priveste caderile si simtamintele lor, uneori se plangeau, alteori se indoiau, sau mergeau pana acolo incat il acuzau pe creatorul.

In Gen.18 Avraam negociaza cu Dumnezeu incepand de la cifra 50 si ajungand pana la 10 in ce priveste nimicirea poporului din Sodoma si Gomora, se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu cu maxima sinceritate, spunandu-i tot ce are in inima.

Impartaseste adevaratele tale sentimente cu Prietenul tau cel mai bun Dumnezeu, marturiseste ca David “Imi vars necazul inaintea lui, si-mi povestesc stramtoarea inaintea lui”, El cunoaste necazurile, problemele si slabiciunile tale, recunoaste si vorbeste cu Dumnezeu prin rugaciune despre punctele tale slabe in fata ispitelor, despre esecurile tale, Dumnezeu iubeste alegerea pe care o faci de a fi sincer cu El.

2 Sa aleg sa ascult de Dumnezeu

Uneori consideram ca ascultarea nu este o caracteristica a prieteniei cu Dumnezeu ci este rezervata pentru relatiile dintre copii si parinti, muncitori si sefi  etc. Ioan.15:14.

Noi am devenit prietenii lui Dumnezeu prin jertfa lui Hristos dar nu egali cu El, conducatorul autoritar este El, ascultam de El nu din obligatie, nu de frica, ci din dragoste Ioan.15:9.

1Sam.15:22 “Ii plac Domnului mai mult arderile de tot si jertfele decat ascultarea de glasul Domnului?” Nu poti sa fi  prieten cu Dumnezeu si sa nu traiesti/asculti de poruncile sale.

Exista 3 nivele de prietenie:

-prietenie ocazionala-contactul este rar

-prietenie apropiata-contactul este des

-prietenie dedicata-contactul este des, atat de intim incat permitem acelei persoane sa ne ajute la corectarea slabiciunilor de caracter.

3 Sa aleg sa pretuiesc ce pretuieste Dumnezeu

Prietenie-sentiment de stima, de respect, de atasament reciproc care leaga 2 persoane, bazat pe interese comune.

Oare ce il intereseaza pe Dumnezeu? Ca sa pot sa pretuiesc ceea ce pretuieste Dumnezeu, mai intai trebuie sa aflu/sa cunosc “cine sau ce” este valoros inaintea lui Dumnezeu.

Ioan 3:16 “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul lui fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”

Acest “oricine” sunt colegii tai de munca care blastama si injura si pe care poate ii ocolesti spunand “nu sunt vrednici de mine”, afla ca Isus Hristos si-a dat viata pentru ei si ii iubeste, cauta largirea imparatiei lui Hristos!

Trebuie sa pretuiesti biserica care este rodul suferintelor lui Hristos Is.53.4-11,

David spunea “”caci ravna casei tale ma mananca” Ps.69:9 iar in Ps 84:2 fiii lui Core compun o cantare superba “Sufletul meu suspina si tanjeste de dor dupa curtile Domnului, inima si carnea mea striga catre Dumnezeul cel viu”

Cu cat te apropii mai mult de Dumnezeu cu atat vei fi mai interesat de frumusetea lui. Daca vei alege sa fi sincer cu Dumnezeu, sa asculti si sa pretuiesti ceea ce pretuieste El, vei vedea si vei simti cum se dezvolta prietenia ta cu El, Dumnezeu sa ne ajute la toti.

Sa nu uitam asadar stimati credinciosi ca prietenia cu Dumnezeu nu este o intamplare ci o alegere, iar alegerea ne apartine noua!