Maranata

Domnul nostru vine

Darul vorbirii despre cunostinta     1Cor.12:1-11


1. In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta.

2. Cand erati pagani, stiti ca va duceati la idolii cei muti, dupa cum erati calauziti.

3. De aceea va spun ca nimeni, daca vorbeste prin Duhul lui Dumnezeu, nu zice: "Isus sa fie anatema!" Si nimeni nu poate zice: "Isus este Domnul" decat prin Duhul Sfant.

4. Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh;

5. sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;

6. sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

7. Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.

8. De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluiasi Duh;

9. altuia, credinta, prin acelasi Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelasi Duh;

10. altuia, puterea sa faca minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, talmacirea limbilor.

11. Dar toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

Definitia darului spiritual - orice inzestrare care primeste putere de la Duhul Sfant si este folosita in orice tip de slujire a bisericii

Scopul darurilor spirituale 1Cor.12:7 Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora pt

zidirea bisericii, pt ingrijirea sufletelor din biserica

Ce nu este Darul Cunostintei

Cuvantul cunostinta – DEX ; a sti, a cunoaste, a fi informat

1 Darul Cunostintei nu este cunoasterea informationala

-nu este rezultatul informatiilor acumulate pe cale naturala

Ex. cineva care citeste mult biblia si memoreaza versete biblice

Ex. lui Eli 1Sam.3:13 I-am spus ca vreau sa pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina faradelegii de care are cunostinta si prin care fiii lui s-au facut vrednici de lepadat, fara ca el sa-i fi oprit.

Ex. norodul a stiut ca Isus este fiul tamplarului Mat.13:55 Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?

2 Darul Cunostintei nu este cunoasterea acumulata prin experienta vietii

Ex. intuitia mamelor in relatia cu copiii ; intuim, cunoastem starea omului, pt ca am castigat experienta in slujirea cu oamenii

Ex. Neemia citit de imparatul a carui slujitor era: Neemia.2:2,3 Imparatul mi-a zis: "Pentru ce ai fata trista? Totusi nu esti bolnav; nu poate fi decat o intristare a inimii." Atunci m-a apucat o mare frica

3. si am raspuns imparatului: "Traiasca imparatul in veac! Cum sa n-am fata trista, cand cetatea in care sunt mormintele parintilor mei este nimicita, si portile ei sunt arse de foc?"

Ex. primilor oameni care au fost informati de D Gen.2:16,17 Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: "Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina; 17. dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit."

-faptul ca avem capacitatea discernamantului intre bine si rau, asta nu inseamna ca avem darul Cunostintei

-faptul ca discernem si alegem sa traim moral, asta nu inseamna darul Cunostintei

3 Darul Cunostintei nu este inteligenta umana - informatii acumulate prin scoli

-Ex. Saul din Tars care se apara in fata capitanului roman, care l-a scapat de furia multimii Fap.22:3 "Eu sunt iudeu, nascut in Tarsul Ciliciei; dar am fost crescut in cetatea aceasta, am invatat la picioarele lui Gamaliel sa cunosc cu de-amanuntul Legea parintilor nostri si am fost tot atat de plin de ravna pentru Dumnezeu, cum sunteti si voi toti azi…….

6-8 Cand eram pe drum si ma apropiam de Damasc, deodata, pe la amiaza, a stralucit imprejurul meu o mare lumina din cer.

7. Am cazut la pamant si am auzit un glas care-mi zicea: "Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti?"

8. "Cine esti, Doamne?", am raspuns eu. Si El mi-a zis: "Eu sunt Isus din Nazaret pe care-L prigonesti."

Darul Cunostintei este capacitatea spirituala de a sti lucruri care nu au fost acumulate pe cale naturala; o descoperire, o revelatie divina

-poate fi despre pasaje din Scriptura, despre oameni sau despre anumite situatii

Exemple cu manifestari ale darului de cunostinta

Darul Cunostintei se manifesta in primul rand la intelegerea si cunoasterea Scripturii

1Cor.2:10-13 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu…….

12. Si noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.

13. Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.

Darul Cunostintei manifestat in cunoasterea oamenilor

Ex. Anania si Safira Fap.5:1-5 Dar un om, numit Anania, a vandut o mosioara, cu nevasta sa Safira, 2. si a oprit o parte din pret, cu stirea nevestei lui; apoi a adus partea cealalta si a pus-o la picioarele apostolilor.

3. Petru i-a zis: "Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei?

4. Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu."

5. Anania, cand a auzit cuvintele acestea, a cazut jos si si-a dat sufletul. O mare frica a apucat pe toti cei ce ascultau aceste lucruri.

Ex. Ghehazi si Elisei 2Imp.5:21-27 21. Si Ghehazi a alergat dupa Naaman. Naaman, cand l-a vazut alergand dupa el, s-a dat jos din car ca sa-i iasa inainte si a zis: "Este bine totul?"

22. El a raspuns: "Totul este bine. Stapanul meu ma trimite sa-ti spun: "Iata ca au venit la mine doi tineri din muntele lui Efraim, dintre fiii prorocilor; da-mi pentru ei, te rog, un talant de argint si doua haine de schimb."

23. Naaman a zis: "Fa-mi placerea si ia doi talanti." A staruit de el si a legat doi talanti de argint in doi saci, impreuna cu doua haine de schimb, si a pus pe doi din slujitorii sai sa le duca inaintea lui Ghehazi.

24. Ajungand la deal, Ghehazi le-a luat din mainile lor si le-a pus in casa. Apoi a dat drumul oamenilor acelora care au plecat.

25. Dupa aceea s-a dus si s-a infatisat inaintea stapanului sau. Elisei i-a zis: "De unde vii, Ghehazi?" El a raspuns: "Robul tau nu s-a dus nicaieri."

26. Dar Elisei i-a zis: "Oare n-a fost duhul meu cu tine, cand a lasat omul acela carul si a venit inaintea ta? Este oare acum vremea de luat argint, haine, maslini, vii, oi, boi, robi si roabe?

27. Lepra lui Naaman se va lipi de tine si de samanta ta pentru totdeauna." Si Ghehazi a iesit dinaintea lui Elisei plin de lepra, alb ca zapada.

Darul Cunostintei manifestat in cunoasterea unei situatii specifice

Ex. Saul si magaritele 1Sam.9:20 Nu te nelinisti de magaritele pe care le-ai pierdut acum trei zile, caci s-au gasit. Si pentru cine este pastrat tot ce este mai de pret in Israel? Oare nu pentru tine si pentru toata casa tatalui tau?"

Ex. Pavel si descoperirea lui D Ef.3:3-6 Prin descoperire dumnezeiasca am luat cunostinta de taina aceasta despre care v-am scris in putine cuvinte.

4. Citindu-le, va puteti inchipui priceperea pe care o am eu despre taina lui Hristos,

5. care n-a fost facuta cunoscut fiilor oamenilor in celelalte veacuri, in felul cum a fost descoperita acum sfintilor apostoli si proroci ai lui Hristos, prin Duhul.

6. Ca, adica, Neamurile sunt impreuna mostenitoare cu noi, alcatuiesc un singur trup cu noi si iau parte cu noi la aceeasi fagaduinta in Hristos Isus, prin Evanghelia aceea,

Ce beneficii aduce manifestarea Darului Cunostintei

1 Frica si respect pt Domnul Fap.5:5 Anania, cand a auzit cuvintele acestea, a cazut jos si si-a dat sufletul. O mare frica a apucat pe toti cei ce ascultau aceste lucruri.

-inchide gura nemultumitilor, criticilor, celor ce se cred destepti si atotstiutori Mat.22:36,46 "Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege?" 37. Isus i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau."

38. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. 39. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." 40. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii……." 46. Nimeni nu I-a putut raspunde un cuvant. Si, din ziua aceea, n-a indraznit nimeni sa-I mai puna intrebari.

2 Aduce siguranta si liniste pt credinciosi

-visul lui Nebucadnetar descoperit de Dumnezeu lui Daniel Dan.2:27,28 Daniel a raspuns inaintea imparatului si a zis: "Ce cere imparatul este o taina pe care inteleptii, cititorii in stele, vrajitorii si ghicitorii nu sunt in stare s-o descopere imparatului.

28. Dar este in ceruri un Dumnezeu care descopera tainele si care face cunoscut imparatului Nebucadnetar ce se va intampla in vremurile de pe urma. Iata visul tau si vedeniile pe care le-ai avut in patul tau:

-increzatori in D chiar si in fata cuptorului Dan.3:16,17 Sadrac, Mesac si Abed-Nego au raspuns imparatului Nebucadnetar: "Noi n-avem nevoie sa-ti raspundem la cele de mai sus.

17. Iata, Dumnezeul nostru caruia Ii slujim poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate din mana ta, imparate.

3 Ne ajuta sa ne apropiem si sa umblam mai profund cu Dumnezeu

Fap.2:14-16 Atunci Petru s-a sculat in picioare, cu cei unsprezece, a ridicat glasul si le-a zis: "Barbati iudei si voi toti cei care locuiti in Ierusalim, sa stiti lucrul acesta si ascultati cuvintele mele!

15. Oamenii acestia nu sunt beti, cum va inchipuiti voi, caci nu este decat al treilea ceas din zi.

16. Ci aceasta este ce a fost spus prin prorocul Ioel:…….37 Dupa ce au auzit aceste cuvinte, ei au ramas strapunsi in inima si au zis lui Petru si celorlalti apostoli: "Fratilor, ce sa facem?"

38. "Pocaiti-va", le-a zis Petru, "si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh…….46. Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima.


Daniel Corjuc Maranata Udine 10.09.2017