Maranata

Domnul nostru vine

 

                    Disciplina inchinarii    

 

“Doamne i-a zis femeia, vad ca esti proroc. Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta, si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii. Femeie, i-a zis Isus, crede-Ma ca vine ceasul cand nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim. Voi va inchinati la ce nu cunoasteti, noi ne inchinam la ce cunoastem, caci mantuirea vine de la Iudei. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal” Ioan3:19-23  

Pentru multi crestini,  inchinare  inseamna un semn al crucii,  plecaciuni in fata icoanelor, atingerea osamintelor unor sfinti, plecaciune cu fata la pamant (musulmanii) etc.  

Formele si ritualurile  din randul neoprotestantilor(pocaitilor) nu produc inchinare autentica (cantarea, studiul, marturisirea, poezia, rugaciunea, baterea palmilor, ridicatul in picioare, postul  etc.) dar nici absenta lor.

Ca fiinte umane avem nevoie de forme, dar ele  ne vor conduce in prezenta lui Dumnezeu numai in cazul in care inima noastra este placuta lui Dumnezeu.

Samariteanca este preocupata de forme: “Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta, si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii.” , insa Domnul Isus clarifica situatia imediat in versetul 23.

Inchinare conform dictionarului roman – consacrare, dedicare, capitulare, predare.

Inchinarea este  raspunsul omului la initiativa lui Dumnezeu. Dumnezeu se cobora in fiecare dimineata in gradina Edenului sa stea de vorba cu fiintele create de El, si astfel Adam si Eva se inchinau Facatorului lor. Cel ce a lasat cerul, ca apoi sa fie rastignit pentru noi a fost Isus, initiativa a fost a divinitatii, ca apoi fiinta umana sa se poata inchina cu multumire pentru salvarea primita.

Versetul  23 si 24 ne vorbeste despre o inchinare adevarata, iar noi va trebui sa intelegem ca exista si o inchinare falsa. “Fatarnicilor bine a prorocit Isaia despre voi cand a zis: Norodul acesta se apropie de mine cu gura si ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este departe de mine.” (Mat.15:7,8). Dumnezeu doreste o relatie vie si nu formala cu omul.

Omul ca fiinta umana alcatuita din 3 elemente: Duh, suflet si trup.”Dumnezeu pacii sa va sfinteasca El insus pe deplin, si duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos”  1Tes.5:23 iar capitolul 4 din Evrei ne arata ca exista diferenta intre duh si suflet “Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri, patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheiaturile si maduva, judeca simturile si gandurile inimii”

Duhul-personalitatea omului, locul unde se aud cele 2 voci

Sufletul-psihologii spun eul, sediul vointei, ratiunii si a sentimentelor

Trupul-pionul sufletului    

Iar Dumnezeu ne cere sa-i fim dedicati lui cu tot intregul nostru. “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau, si cu toata puterea ta” Marcu.12:30

Inchinarea adevarata inseamna  sa traiesti permanent cu El, in El, sa fi ca El, sa gandesti ca El, sa ai aceleasi prioritati ca si El, sa ai mintea schimbata pentru El . Caracteristicele unui om dupa inima lui Dumnezeu care practica inchinarea adevarata. Ps 119: Te caut din toata inima mea v10,strang cuv tau in inima mea v11, Ma gandesc adanc la poruncile tale, Ma desfatez in oranduirile tale v15, mi se toeste sufletul de dor v20, Mi se topesc ochii dupa fagaduinta ta v82,Voi vorbi despre invataturile tale inaintea imparatilor si nu-mi va rosii obrazul v46, Ps 122 “Ma bucur cand mi se zice Haidem la casa Domnului”, Ps 133 etc.

 

Cum ma pregatesc?

Alergarea disperata dupa ofertele magazinelor, vizitele la prieteni de sambata seara , vizionarea programelor pana la ore tarzi nu cred ca ne vor pregati spiritual pentru serviciul divin de duminica dimineata.

-invata sa privesti fiecare clipa din viata ta sub umbra lui Dumnezeu, vorbeste cu El mereu.

-recunoaste Suveranitatea Lui

- vino la serviciile divine cu 15 min mai repede, si proclama numele Domnului acolo

- invata sa aduci o jertfa de inchinare (un gand, o experienta, o marturisire)

-calatoreste in fiecare zi cu El

Inchinarea adevarata are ca obiectiv Inaltarea lui Hristos

Mai intai trebuie sa-l cunosc pe cel caruia vreau sa ma inchin. Isaia s-a speriat cand la cunoscut mai profund pe Dumnezeu “Atunci am zis vai de mine, sunt pierdut, caci sunt un om cu buze necurate si locuiesc in mijlocul unui popor tot cu buze necurate, si am vazut cu ochii mei pe Imparatul  Domnul ostirilor!” Is.cap.6:5

“Pleaca satano i-a raspuns Isus. Caci este scris: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-i slujesti Mat.4:10”

Exod 20:3”Sa nu ai alti dumnezei afara de mine”

Practicarea inchinarii autentice

-ne transforma Mat.5:24 “Lasa-ti darul acolo inaintea altarului si dute intai si te impaca cu fratele tau, apoi vino de adu-ti darul ”

-ne umple de bucurie

-intelegem ca prioritara este ascultarea “Ascultarea face mai mult decat jertfele, si pazirea Cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor” 1Sam.15:22

-acolo unde exista inchinare in duh si in adevar, trebuie sa cada toate barierele formelor de inchinare.

Cum as putea sa stiu daca inchinarea  mea este una reala placuta lui Dumnezeu? – testul in afara bisericii – traire zilnica cu Isus.

 

Asa sa ne ajute Dumnezeu!