Maranata

Domnul nostru vine

                 Disciplina Calauzirii

 

“Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre, si caile voastre nu sunt caile mele, zice Domnul. Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile vostre... Da veti iesi cu bucurie, si veti fi calauziti in pace”  Is.55:8,9, 12.

A fi  calauzit de Dumnezeu :   a fi indrumat, a fi condus, a fi sfatuit, a  fi ghidat, a fi invatat.

In fiecare zi din viata noastra ajungem in situatii cand trebuie sa luam decizii. Cu cine sa ma casatoresc, ce meserie sa imi aleg,  ce masina sa-mi cumpar, ce biserica sa frecventez?

Iar fiecare dintre noi, am vrea sa fim calauziti de Dumnezeu in a lua cele mai bune decizii.

“Eu zice Domnul te voi invata, si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui, si voi avea privirea indreptata asupra ta. Nu fiti ca un cal sau ca un catar fara priceperepe cari-i strunesti cu un frau si o zabala cu care-i legi” Ps.32:8,9

Dumnezeu doreste sa ne calauzeasca in fiecare zi cu folos, dar alegerea ne apartine noua.

“Asa vorbeste Domnul Rascumparatorul tau, Sfantul lui Israel, Eu Domnul, Dumnezeul tau te invat ce este de folos si te calauzesc pe calea pe care trebuie sa mergi.” Is.48:17

Vrem sa invatam sa lasam carjele si sa umblam pe picioarele noastre. Ps.139:23,24

Calauziri periculoase:

1 Calauzirea situatiilor, imprejurarilor

 Sa facem cateva exemple. “Eu nu fac nimic, , ca usa o va deschide la fata locului Domnul”, “Daca imi zambeste este de la Domnul”,” Nu mai stiu ce sa fac, voi deschide Biblia si voi face ce voi citii” -   insa exista pericolul sa citesti despre moarte prin spanzurare a lui Haman.  

Lui Iona i s-au deschis toate drumurile  inspre Tars, iar sfarsitul sau a fost tragic. Deci nu  putem sa ne asumam riscul calauzirii imprejurarilor.

2 Calauzirea intermediarilor

Prorocii de astazi nu au rolul de a face doctrina, sau de a casatorii pe cineva, ci ei sunt slujitori ai lui Dumnezeu care impreuna cu predicatorii, invatatorii, pastorii  slujesc  eficient la cresterea spirituala a bisericii lui Hristos prin si dupa Cuvantul lui Dumnezeu.

Poporul evreu cere sa fie condus de Dumnezeu prin intermediar Exod 20:18,19 ,apoi vine ziua cand vrea sa fie condus de un rege abandonand astfel calauzirea prin mijlocitor.

Dumnezeu vrea sa umblam calauziti de El, daca nu,  ne va plimba prin pustie ca pe poporul lui Israel pana vom accepta calauzirea Lui directa.

3 Calauzirea multimii

Mergem unde merge majoritatea, mancam ce mananca majoritatea, slujim pe Dumnezeu cum slujeste majoritatea?

Cum ne calauzeste Duhul Sfant?

1 Prin Cuvantul lui Dumnezeu-autoritate suprema.

  “Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti in adevar ucenicii Mei, veti cunoaste Adevarul si Adevarul va va face slobozi.” Ioan.8:31

“Adevarat, Adevarat va spun, ca daca pazeste cineva Cuvantul Meu, in veac nu va vedea moartea” Ioan.8:51

Rom.8:14 “Caci toti cei ce sunt calauziti de Duhul Sfant a lui Dumnezeu sunt fii a lui Dumnezeu”

Biblia are principii (ceva ce nu se schimba) Cuvantul care ne calauzeste fara greseala. Ps.143:10 ne spune ca  avem nevoie de calauzire , dar sa nu uitam ca noi suntem deja pe calea cea dreapta: pt ca Biblia are principii care ne directioneaza pe calea cea dreapta.

2 Prin rugaciune – dialog cu Dumnezeu, apoi asteptam sa auzim soapta Duhului Sfant. Isus Hristos cere Tatalui calauzire prin rugaciune inainte de alegerea ucenicilor. Luca.6:12

3 Prin Slujitorii  lui Dumnezeu – oameni cu caracter, care iubesc Biserica, maturi in Hristos, dar nu venim la ei dupa ce in mintea noastra este deja totul programat.

4 Vocea launtrica

E cea mai sensibila calauzire, dar in acelas timp ne aduce multa pace si liniste sufleteasca.

Nu putem fi calauziti de Duhul lui Dumnezeu, nu putem auzi glasul lui Dumnezeu, nu putem auzi soapta Duhului Sfant  daca nu avem relatie cu Dumnezeu.

La ce ne calauzeste Dumnezeu?

Iacov si Ioan au dorit sa coboare foc din cer, sa mistuiasca o cetate din Samaria Luca 9:54, insa Domnul Isus le atrage atentia ca misiunea Lui si a lor este aceea de a salva oamenii de la moartea spirituala.

Dumnezeu ne calauzeste inspre Cuvantul Sau, iubire fata de semeni, acceptare si nu respingere, bunatate si nu rautate, ascultare si nu razvratire, infranare si nu desfranare.