Maranata

Domnul nostru vine

 

                       Disciplinele spirituale (Studiul)

 

 

“Duhul  a zis lui Filip: Dute si ajunge carul acesta! Filip a alergat si a auzit pe Etiopian citind din prorocul Isaia. El i-a zis “Intelegi tu ce citesti?”Fapte.8:29,30

 

Disciplinele spirituale sau randuieli, reguli spirituale, ele nu sunt mantuitoare ci sunt metode prin care ne apropiem mai mult de Dumnezeu, si crestem in maturitate spirituala. Ele sunt absolut necesare chiar si  intr-o colectivitate, si demonstreaza stima si respect pentru ceilalti atunci cand sunt practicate.

Biblia este singura Carte Sfanta, revelatia scrisa a lui Dumnezeu. Scrisa de cca. 40 de autori in aproximativ 1600 de ani, Biblia este completa si nu mai are nevoie de nici o modificare sau adaugare, chiar daca s-ar cobori vreun inger din cer, sau vreo vedenie sau vre-o revelatie a unui profet, nimic nu se mai poate schimba sau adauga, Cuvantul lui Dumnezeu a fost pecetluit,  absolut suficient pentru salvarea sufletului omului.

Studiul Bibliei este o placere pentru copiii lui Dumnezeu, este absolut necesar pentru o cunoastere si o intelegere profunda a planului maret a lui Dumnezeu.

Studiul, cercetare sau analiza

- este o experienta specifica prin care acordam atentie deosebita realitatii, iar mintea noastra este dirijata intr-o directie precisa. (in cazul nostru Biblia)

Studiul “cartilor” verbale si a “cartilor” non verbale.

Asadar cele non verbale:

-natura inconjuratoare, chiar daca nu reusim sa percepem glasul muntilor si al dealurilor, totusi ele lauda pe Dumnezeu “Da veti iesi cu bucurie, si veti fi calauziti in pace. Muntii si dealurile vor rasuna de veselie inaintea voastra si toti copacii din campie vor bate din palme!” Is.55:12 / Ps.19

-cercetarea atenta a evenimentelor sfarsitului

-studierea unei plante etc.

Studiul Cuvantului lui Dumnezeu.

Rolul studierii scripturii:

-innoirea mintii Rom.12:2 / Deut.11:18

-transformarea persoanei Mat.23:13-16,

Trecerea de la robie la slobozenie se poate face doar prin Cuvantul lui Dumnezeu. “Daca ramaneti in Cuvantul meu, sunteti in adevar ucenicii mei; veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi” Ioan 8:31,32

-are rolul de a aduce odihna sufletului

Sa urmarim dar patru pasi pe care trebuie sa-i parcurgem daca ne dorim cu adevarat sa studiem in profunzime Cuvantul lui Dumnezeu.

1  Repetitia –a citi in mod repetat, in acel moment mintea este intr-adevar dirijata inspre o anumita directie.

2  Atentia sau concentrarea – ne separam de toate problemele sau ingrijorarile zilnice, pentru a avea capacitatea de a discerne lucrurile in profunzime.

3  Intelegerea – a avea o idee clara

Trei lucruri influenteaza modul de interpretare:

-inconstientul personal (propria parere)

-inconstientul istoric (traditia si locul de unde venim)

-inconstient colectiv (tine de majoritate)

Pentru a avea o interpretare corecta a unui pasaj Biblic trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: autor, perioada cand a fost scrisa, orasul si cultura acelui popor caruia i-a fost transmisa epistola sau cartea respectiva.

4  Reflectarea – oglindirea

Unii citesc pentru a-si intarii pozitia lor, suntem noi gata sa ne supunem in smerenie pasajului studiat? Trebuie sa oglindim, sa reflectam ceea ce studiem!

Cunoasterea nu este acumularea de cunostinte, iar intelepciunea nu sta in a spune multe cuvinte. “Si viata vesnica este aceasta, sa te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos pe care l-ai trimis Tu” Ioan.17:3

Biblia este cea mai importanta carte, venim la ea pentru a fi transformati, atunci vom inceta sa ne rugam ca fariseul si sa ne judecam pentru ca avem pareri diferite. “Dar in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere sa umblam la fel” Fil.3:16

Cel mai important lucru in toti acesti pasi pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a putea studia Sfanta Scriptura este CALAUZIREA DUHULUI SFANT.

 

“Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cararea mea” Ps.119:105

 

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si este de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna” 2Tim.3:15,16