Maranata

Domnul nostru vine

 

Disciplinele Spirituale (Postul)

 Intr-o societate moderna ca a noastra, sa vorbim despre post, pare oarecum un subiect demodat si lipsit de interes.                                   De fapt, mult timp, postul a avut o reputatie proasta, atat in cadrul bisericii, cat si in afara ei. Recent, s-a manifestat un interes sporit pentru post, dar inca suntem departe de regasirea echilibrului biblic. Vom mentiona doua motive care au condus la degradarea valorii  postului.                                               Primul motiv,  consta in faptul ca,  postul a fost practicat intr-o maniera excesiva in Evul Mediu, accentuindu-se forma lui exterioara.                                    Al doilea motiv,  este ca cultura noastra contemporana,  ne-a convins  de faptul ca avem nevoie de cel putin trei mese pe zi,  si cateva gustari intre ele, si astfel daca vrem sa ne indeletnicim cu post, aflam ca este ceva demodat,  sau a fost valabil doar pentru stramosii nostri, ba mai mult suntem convinsi de faptul ca abstinenta de la hrana,  pentru un timp, nu este benefic sanatatii.

 Oamenii importanti ai Bibliei, se indeletniceau cu postul intelegand ca este ceva foarte important, printre care amintim: Moise, Ilie, David, Estera,Daniel, Ana, Pavel, Isus Hristos, Fiul intrupat. Chiar istoria ne aminteste,  despre anumiti oameni importanti,  care au apreciat si practicat postul din motive religioase sau nu neaparat, si acestia sunt: Martin Luther, Jean Calvin, John Wesley, Charles Finney deasemenea Zoroastru si Confucius, chiar si Hipocrate, parintele medicinei moderne.

  Postul din perspectiva Bibliei

 

Pretutindeni in Scriptura,  postul presupune abtinerea de la hrana in scopuri spirituale.    

Postul - nu este greva foamei (aceasta ar atrage atentia politica)           

             -nu este cura de slabire (atragerea atentiei fizice),etc.

Postul vom imparti in trei forme principale:

a)      Postul normal - abstinenta de la orice hrana, solida sau lichida, dar nu si de la apa Matei 4:2

b)      Postul  absolut ( post negru) – abstinenta de la hrana si de la apa. Estera 4:16 ;Fapte 9:9

c)       Postul  partial – mai mult o limitare a hranei, decat o abstinenta totala.  Daniel 10:3

In cele mai multe cazuri,  postul,  este un lucru de taina,  intre individ si Dumnezeu.

Postul mai poate fi impartit in:

        -post personal – la nivelul individual (o singura persoana)

-post comun (public) la nivelul unui grup sau la nivel national.        

Singurul post  public,  anual,   impus de legea lui Moise era postul din Ziua Ispasiri (Levetic 23:27) Aceasta era ziua din calendarul evreiesc,  pe care poporul trebuia sa o petreaca in cainta si mahnire pentru ispasirea pacatelor sale.

Ca raspuns la predica lui Iona , toata cetatea Ninive, inclusiv animalele au postit. Postul in grup,  poate fi o experienta benefica si plina de forta, daca este practicat de oameni uniti, cu hotarare in aceeasi directie. Chiar bisericile ar putea si ar trebui sa apeleze la aceasta metoda de inchinare, pentru a rezolva o sumedenie de probleme ce se ivesc in incinta acestora.

De-a lungul istoriei, a prins contur idea de post regulat, si in timpul lui Zaharia au fost tinute patru posturi regulate: (Zaharia 8:19). Deasemenea,  deducem din  lauda fariseului,  din pilda lui Isus practicarea umui post regulat, “Eu postesc de doua ori pe saptamana”(Luca 18:12). Nu exista legi biblice care sa porunceasca postul regulat ci ne ofera o varietate de alegeri posibile dar oamenii au cazut in extrema delasarii .Sa nu uitam sfaturile apostolilor:  (Galateni 5:13)

,,Nu faceti din slobozenie opricina ca sa traiti pentru firea pamanteasca”

 Postul – nu este o porunca, desi aceat subiect este tratat cu destula delicatete de insusi Isus Fiul intrupat. Isus include in predica Sa de pe munte,  aceasta invatatura,  plasata intr-un context care vorbeste despre rugaciune si darnicie,  asadar observam ca postul,  este ridicat la nivelul rugaciunii. In Matei 6:16 Isus ne spune  ,,Cand postiti…” asadar este de la sine inteles ca postul  isi are rolul lui in viata de copii ai lui Dumnezeu. Isus a dat indicatii corecte pentru practicarea postului si nu desfintarea lui.  (Matei 6:16-18). Apoi vom observa raspunsul la intrebarea ucenicilor lui Ioan Botezatorul despre faptul ca ucenicii lui Isus nu postesc:    ,,Se pot jeli nuntasii cata vreme este mirele cu ei?Vor veni zile cand mirele va fi luat de la ei, si atunci vor posti”  

        Matei 9:15

Din pasajul de mai sus intelegem limpede ca, Isus se asteapta ca discipolii Sai sa posteasca, asadar este evident faptul ca El considera postul necesar pentru copiii lui Dumnezeu.

 

Scopurile postului

 

Sa ne amintim ca folosirea lucrurilor bune cu scopuri rele(proprii) este dovada religiei false. Asadar postul nu este folosit pentru scopuri egoiste, ridicand voia noastra mai presus de voia lui Dumnezeu.

Postul trebuie sa se concentreze intotdeauna asupra lui Dumnezeu.

Scopul princial este sa-I slujim lui Dumnezeu,  precum prorocita Ana din  Luca 2:37 ;Fapte 13:2.

Un alt scop,  de o importanta deosebita,  este sa-L slavim pe Tatal nostru din ceruri. Doar astfel,  vom reusii sa-L iubim pe Binecuvantatorul nostru,  mai mult decat binecuvantarile pe care ni le da. Acum dupa ce scopurile principale au fost amintite , ne vom indrepta atentia asupra catorva scopuri secundare,  care au o importanta deosebita:

-obtinerea biruintei spirituale: Matei 17:21             

                     ,,Dar acest soi de draci nu ies afara decat cu rugaciune si post”

-situatii de calamitate (amenintare): 2 Sam 1:12 ; Estera 4:16.

-suferinte personale:David ,2 Sam 12:16, suferinta lui Iov

 

Dumnezeu prin post urmareste smerirea inimii, pocainta interiora si nu ,,sluirea fetelor” adica doar la nivelul exterior. Nemia 9:1-3.

 

Ziua de post

 

-este o zi (perioada) de renuntare la pacat:  Isaia 58:1-4

-necesita marturisirea pacatelor:  Nemia 9:1-3

-citirea Cuvantului lui Dumnezeu:  Ieremia 36:6

-o zi de impacare, iertarea aproapelui: Matei 5:23,24

-intreruperea relatiilor intime (cadrul familiar) :1Cor7:5

 

Asa cum putem observa,  timpul nostru dedicat pentru post, este un timp special, care urmareste intrarea in comuniune cu Tatal nostru,  si nu o zi (timp) obisnuita,  in care nu avem timp nici macar sa facem o rugaciune  lui Dumnezeu. Dumnezeu nu are nevoie de postul nostru formal,  ci noi avem nevoie sa ne smerim inaintea Lui.

 

Motivatii gresite

 

-sa scap de consecintele pacatului: 2Sam 12:16

-ridicarea voi noastre mai presus de voia lui Dumnezeu

-pocainta sincera DOAR in timpul postului:  Ieremia 14:12

-pentru castigarea respectului oamenilor din jur

-a posti fara scop si fara indrumare dupa Cuvant

Daca venim inaintea Creatorului, sinceri si plini de credinta El va primi jertfa noastra si vom obtine binecuvantarile pe care le dorim si pe care le asteptam, sa venim doar cu o atitudine pozitiva inaintea Celui ce are mila de noi.

 

,,Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta”      Evrei 11:6

 

 

Amin