Maranata

Domnul nostru vine

 

                                                Disciplinele Spirituale (Slujirea)

,,Caci Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca, si sa-Si dea viata, rascumparare pentru multi!”   (Marcu 10:45).

Asa cum putem observa inca de la inceput,  Isus le aduce aminte ucenicilor motivul pentru care a venit  intre oameni ,,sa slujeasca si nu sa I se slujeasca” asa cum credeau unii dintre ei.

Dupa cum semnul iubirii este crucea, semnul slujirii este stergarul. Ne aducem aminte de ultima Cina pe care Isus a petrecut-o cu ucenicii Sai, preocuparea ucenicilor nu era moartea Domnului nostru,  ci cine va cel mai mare intre ei,  motiv care le duce chiar la cearta. Fiind adunati pentru sarbatoarea Pastelui, ucenicii stiau cat se poate de bine ca unul dintre ei se cuvenea sa spele picioarele celorlalti. Dar nici unul nu vroia sa se injoseasca atat de mult, fiind ca acest lucru era facut in general de robi,  asa ca au preferat sa stea la masa cu picioarele murdare. Nici unul nu vroia sa fie considerat ultimul. Atunci,  Isus a luat un stergar si un lighean , si, prin gestul Sau a dat o noua invatatura despre intaietatea  pe care o doreau atat de mult.

Traind o viata de slujitor,  El i-a chemat la slujire:

     ,,Deci daca Eu, Domnul si invatatorul vostru, v-am spalat picioarele, si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, ca si voi sa faceti cum am facut Eu”(Ioan13:14-15)

       Slujitor - persoana  care lucreza cu devotament intr-o anumita activitate

                    - servitor,sluga,  etc.

  Pentru a deveni un slujitor autentic,  avem nevoie de o lepadare radicala de sine,  si astfel vom experimenta o eliberare de vechiul nostru eu. Slujirea ne ajuta sa spunem ,,nu” sistemului lumesc care tinde aproape de fiecare data spre promovare si autoritate,  indiferent de chemarea fiecaruia.

Isus a spus:,,Stiti ca domnitorii neamurilor domnesc peste ele si mai marii lor le poruncesc cu stapanire. Intre voi sa nu fie asa”.Vedem caci Isus respinge vehement  sistemul lumesc de promovare dar atunci cum trebuie sa fie intre ei?

         ,,Ci oricare vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru,si oricare vrea sa fie cel dintai intre voi,  sa fie robul tuturor”.  (Marcu 10:43-44).

Pentru a intelege si a practica adevarata slujire, trebuie sa o putem deosebi de ,,slujirea falsa sau plina de sine, ”asa cum a fost cea a fariseilor.

Slujirea falsa (plina de sine)

   -este rezultatul ambitiilor si eforturilor omenesti , ex: fiul cel mare (Luca 15:25).

   -implica foarte multa energie si sacrificiu, ex:atitudinea fariseilor fata de slujire (Marcu 7:6).

   -slujirea atrasa doar in lucruri mari unde atrage atentia celor din jur, ex Anania si Safira.

   -aceasta slujire pretinde  - recompense omenesti

                                           -aprecierea eforturilor , aplauze etc.(Matei 23:5-7)

   -se preocupa de rezultate imediate,  si se amaraste,  daca rezultatele sunt sub asteptari.

   -alege pe cine vrea sa slujeasca:doar pe cei mari,cu functii, (Iacov 2:9).

   -este influentata de disponibilitate, chef, vreme, capricii, ,,simtire”,,cum ne indeamna duhul”

   -este lipsita de masura (ea insista sa slujeasca,  chiar cand aceast fapt  devine distructiv).

   -distruge spiritul comunitar prin manipulare,  si urmareste slava individului.   

Slujirea autentica (adevarata)  

   -izvoraste dintr-o relatie personala cu Persoana divina, ex:Daniel, David, etc.

   -este o slujire ca urmare a calauzirii, indemnurilor duhului, a impulsurilor divine.

   -implica energie care izvoreste din dragoste pentru aproapele, ex: bunul samaritean

   -nu deosebeste slujirile mari de cele mici si le face cu egala importanta.

   -raspunde la toate ocaziile de a slujii (fara discriminare).Isus a murit pentru toti ( Ioan 3:16).

   -se multumeste sa slujeasca in ascuns ex: vaduva saraca,Dorca (Fapte 9:36-39).

   -se bucura sa slujeasca chiar si pe vrajmasi ca si pe prieteni.

   -atrage atentia lui Dumnezeu si nu cea a oamenilor (2 Cor 9:7)

   -slujeste cu simplitate si bucurie oridecate ori este nevoie indiferent de chef si vreme, etc

   -slujirea adevarata disciplineaza sentimentele si nu invers

   -se poate chiar abtine daca este nevoie cu aceiasi libertate cu care face slujirea.

   -asculta cu blandete inainte de a actiona(slujind chiar prin ascultare daca este nevoie).

   -zideste comunitatea tinand cont de binele acesteia, fara pretentii.

Doar o  slujire adevarata  este placuta lui Dumnezeu,  si totodata este un rezultat al smereniei ce se oglindeste in viata noastra cotidiana.Dintre Disciplinele spirituale , slujirea este cea care contribuie  cel mai mult la cresterea in smerenie.Nimic nu disciplineaza mai mult dorintele noastre umane ca slujirea,  si nimic nu trasforma dorintele acesteia mai mult ca slujirea in ascuns.

       ,,Caci tot ce este in lume:pofta firi pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii, nu este de la Tatal, ci din lume”(1 Ioan 2:16)

Pe masura ce aceste transformari au loc in viata noastra,  devenim constienti de o dragoste si o bucurie mai adanca in Dumnezeu.

Slujirea in ascuns poate sa aduca cateodata chiar si unele ganduri mai putin spirituale cum ar fi:

          ,,Daca voi sluji mereu,  oamanii vor profita de mine iar apoi ma vor dispretui „

 Asa cum se amintea mai sus,  o adevarata slujire izvoraste  dintr-o relatie adevarata cu Dumnezeu urmarind binele aproapelui, si astfel slujirea este voluntara,  care aduce multa bucurie  si nu impusa.

  ,,Iata cum trebuie sa fim priviti noi:ca niste slujitori ai lui Hristos, si ca niste ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu.   (1 Cor 4:1).

Noi suntem chemati la slujire nu doar in biserici, si nu cand vrem noi,  ci slujirea va face parte din modul nostru de viata cotidiana, asadar putem spune ca suntem chemati sa slujim chiar in lume.

Daca toata slujirea noastra este cunoscuta, atunci suntem niste slujitori lipsiti de smerenie precum ne scrie Jeremy Taylor: ,,Iubeste sa ramai in ascuns, fara sa fi apreciat, fii multumit cand nu ti se aduc laude si nu te necaji cand esti dispretuit si subapreciat...”

Anonimatul este contra cea vrea firea pamanteasca si poate fi o lovitura mortala pentru mandrie.

Mandria este si in a dispretui lucrurile mici, dar tocmai acele slujiri ce par de o importanta minora, in realitate, au niste efecte atat de profunde.De asemenea slujirea inseamna si ,,de a te lasa slujit”

Ne amintim de Petru, cand Isus vrea sa-i spele picioarele si el refuza, fiind ca nu putea primi ca Stapanul sa faca slujba josnica,  de care au fugit toti ucenicii. Aparent pare un act de umilinta,  dar in realitate vedem ca era doar o mandrie mascata.

Mai putem observa si alte forme de slujire mai putin practicate cum ar fi:politetia, ospitalitatea , ascultarea, purtarea poverilor altuia, etc.In final vom incheia cu una dintre cele mai importante slujiri:  Impartasirea Cuvantului vietii cu ceilalti.Aceasta este o slujiba poruncita de Domnul nostru Isus Hristos pentru largirea imparatiei Sale.Isus Hristos ne cheama pe toti sa luam stergarul si sa slujim pentru ca aceasta slujire aduce viata, bucurie si pace.

Disciplina slujirii ne cere sa slujim indiferent de clasa sau statutul social,  dar trebuie sa tinem cont de limitele noastre umane.Dumnezeu sa ne ajute sa slujim daruindu-ne noi mai intai Lui, precum altadata cei din Macedonia(2Cor 8:5) iar apoi EL va rasplati fiecaruia dupa faptele lui.Sa nu uitam ca o persoana disciplinata este cea care face lucrul potrivit la momentul potrivit.Discernamantul si supunerea sunt cheile slujirii.Sa slujim toti cu bucurie lui Dumnezeu.

                                                                                                                 

    Amin