Maranata

Domnul nostru vine

 

          Enea si Dorca, doi sfinti cu rezultate diferite  Fap.9:31-43

 

31. Biserica se bucura de pace in toata Iudeea, Galileea si Samaria, se intarea sufleteste si umbla in frica Domnului; si, cu ajutorul Duhului Sfant, se inmultea.

32. Pe cand cerceta Petru pe toti sfintii, s-a coborat si la cei ce locuiau in Lida.

33. Acolo a gasit un om, anume Enea, care zacea de opt ani olog in pat.

34. "Enea", i-a zis Petru, "Isus Hristos te vindeca; scoala-te si fa-ti patul." Si Enea s-a sculat indata.

35. Toti locuitorii din Lida si din Sarona l-au vazut si s-au intors la Domnul.

36. In Iope, era o ucenica numita Tabita, nume care in talmacire se zice Dorca. Ea facea o multime de fapte bune si milostenii.

37. In vremea aceea, s-a imbolnavit si a murit. Dupa ce au scaldat-o, au pus-o intr-o odaie de sus.

38. Fiindca Lida este aproape de Iope, ucenicii, cand au auzit ca Petru este acolo, au trimis doi oameni la el sa-l roage: "Nu pregeta sa vii pana la noi."

39. Petru s-a sculat si a plecat impreuna cu ei. Cand a sosit, l-au dus in odaia de sus. Toate vaduvele l-au inconjurat plangand si i-au aratat hainele si camasile pe care le facea Dorca, pe cand era cu ele.40. Petru a scos pe toata lumea afara, a ingenuncheat si s-a rugat; apoi, s-a intors spre trup si a zis: "Tabita, scoala-te!" Ea a deschis ochii si, cand a vazut pe Petru, a stat in capul oaselor.

41. El i-a dat mana si a ridicat-o in sus. A chemat indata pe sfinti si pe vaduve si le-a pus-o inainte vie.42. Minunea aceasta a fost cunoscuta in toata cetatea Iope, si multi au crezut in Domnul.

43. Petru a ramas multe zile in Iope la un tabacar, numit Simon.

 

-biserica creste in doua feluri: crestere numerica si crestere spirituala

-cresterea numerica fara crestere spirituala, fara maturizare spirituala inseamna cearta, invidie, ura –Ex. bisericii din Corint, unde exista lupta pt pozitie 1Cor.11:18  Mai intai de toate, aud ca, atunci cand veniti la adunare, intre voi sunt dezbinari. Si in parte o cred

-Ex. bisericii din Roma, unde exista cearta din cauza restrictiilor impuse de lege  Rom.14:1  Primiti bine pe cel slab in credinta si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice.

 -Ex bisericii din Efes, unde nu exista cunostinta de Cuvant Ef.4:14 ca sa nu mai fim copii, plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor 

 -Biblia ne cheama la maturitate 1Cor.14:20 Fratilor, nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti prunci; iar la minte fiti oameni mari.

 -v31 observam cum crestea biserica primara 31. Biserica se bucura de pace in toata Iudeea, Galileea si Samaria, se intarea sufleteste si umbla in frica Domnului; si, cu ajutorul Duhului Sfant, se inmultea.

-Fap.2:42 Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni

 

1 Enea un sfant neputincios

32. Pe cand cerceta Petru pe toti sfintii, s-a coborat si la cei ce locuiau in Lida.

-Petru viziteaza “toti sfintii” si pe cei sanatosi si pei cei bolnavi

-suntem obligati sa observam cele doua aspecte ale sfintirii:

          1 pusi deoparte pt Dumnezeu la cruce  1Cor.6:9-11  9. Nu stiti ca cei nedrepti nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu? ……….10. nici hotii, nici cei lacomi, nici betivii, nici defaimatorii, nici hraparetii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.

11. Si asa erati unii din voi! Dar ati fost spalati, ati fost sfintiti, ati fost socotiti neprihaniti, in Numele Domnului Isus Hristos si prin Duhul Dumnezeului nostru.

          2 apropiere zilnica de Dumnezu, maturizare spirituala  1Tes.5:15   Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti.

-Printre sfinti, Petru a gasit un sfant olog – Enea   33. Acolo a gasit un om, anume Enea, care zacea de opt ani olog in pat.

-haideti sa privim spiritual, exista crestini care nu pot sa lucreze, nu se maturizeaza pentru ca dupa botez au ramas ologi

-dupa convertire exista pericolul  ca crestinul nou convertit sa intre in diverse perioade de criza, poate datorita contextului familial etc.

Ex.lui Isus  Dupa o mare victorie , dupa botez a venit imediat ispita  Mat.3:16,17 16. De indata ce a fost botezat, Isus a iesit afara din apa. Si in clipa aceea, cerurile s-au deschis, si a vazut pe Duhul lui Dumnezeu coborandu-Se in chip de porumbel si venind peste El. 17. Si din ceruri s-a auzit un glas care zicea: "Acesta este Fiul Meu preaiubit in care Imi gasesc placerea." Mat.4:1 Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustiu, ca sa fie ispitit de diavolul.

-Enea a devenit neputincios, nu s-a nascut neputincios -v34. "Enea", i-a zis Petru, "Isus Hristos te vindeca; scoala-te si fa-ti patul

-unii crestini devin neputinciosi, o povoara pentru altii, altii sa munceasca pt el, ……gata cu copilaria spirituala

-trebuie sa incepem sa iubim biserica, sa ma implic , sa produc, sa muncesc nu mai pot fugi de responsabilitate

unii oameni aleg sa fie ologi in biserica lui Isus – ca sa fie servizi, ca sa-si atinga obiectivele pamantesti

Ex. Dima 2Tim.4:10  Caci Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a parasit si a plecat la Tesalonic.

 Ex. Ioan-Marcu Fap.13:13 13. Pavel si tovarasii lui au pornit cu corabia din Pafos si s-au dus la Perga in Pamfilia. Ioan s-a despartit de ei si s-a intors la Ierusalim.

-mesajul lui D catre crestinii din biserica Efes Ap.2:4  Dar ce am impotriva ta este ca ti-ai parasit dragostea dintai.

-mesajul lui D catre crestinii din biserica Laodicea Ap.3:17,18 Pentru ca zici: "Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic", si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol,

18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatat prin foc, ca sa te imbogatesti; si haine albe, ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale; si doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi.

 

2 Dorca o sfanta harnica,  dar apreciata doar dupa moartea ei

39. Petru s-a sculat si a plecat impreuna cu ei. Cand a sosit, l-au dus in odaia de sus. Toate vaduvele l-au inconjurat plangand si i-au aratat hainele si camasile pe care le facea Dorca, pe cand era cu ele.

-munca lui Dorca este recunoscuta de un slujitor cu autoritate doar dupa moartea ei

-Dorca nu se concentreaza pe o lucrare care sa fie vazuta de toti, laudata de toti atunci pe moment, ci lucrarea lui Dorca vine apreciata doar la sfarsit

1Cor.3:13-15 13. lucrarea fiecaruia va fi data pe fata: ziua Domnului o va face cunoscut, caci se va descoperi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia.

14. Daca lucrarea zidita de cineva pe temelia aceea ramane in picioare, el va primi o rasplata.

15. Daca lucrarea lui va fi arsa, isi va pierde rasplata. Cat despre el, va fi mantuit, dar ca prin foc.

 -spiritual, Dorca se concentreaza pe o lucrare care zideste pe altii

-Pavel spune ca si femeile sunt chemate la slujire, dar nu in comitet

Ex. Tit.2:3-5  3 Spune ca femeile in varsta trebuie sa aiba o purtare cuviincioasa, sa nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; sa invete pe altii ce este bine,

4. ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii;

5. sa fie cumpatate, cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor, pentru ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu.

 -dar se intampla tragedia - moare Dorca si toti plang pt ca nu e nimeni s-o inlocuiasca, cine vrea sa munceasca din umbra?

-Toate lucrarile noastre vor fi vazute si examinate la sfarsitul veacului de Isus, marele judecator

-1Cor.3:9  Caci noi suntem impreuna-lucratori cu Dumnezeu. Voi sunteti ogorul lui Dumnezeu, cladirea lui Dumnezeu.

10. Dupa harul lui Dumnezeu care mi-a fost dat, eu, ca un mester-zidar intelept, am pus temelia, si un altul cladeste deasupra. Dar fiecare sa ia bine seama cum cladeste deasupra.

11. Caci nimeni nu poate pune o alta temelie decat cea care a fost pusa si care este Isus Hristos.

12. Iar daca cladeste cineva pe aceasta temelie aur, argint, pietre scumpe, lemn, fan, trestie,

13. lucrarea fiecaruia va fi data pe fata: ziua Domnului o va face cunoscut, caci se va descoperi in foc. Si focul va dovedi cum este lucrarea fiecaruia.

14. Daca lucrarea zidita de cineva pe temelia aceea ramane in picioare, el va primi o rasplata.

15. Daca lucrarea lui va fi arsa, isi va pierde rasplata. Cat despre el, va fi mantuit, dar ca prin foc.

-slujirea noastra trebuie sa zideasca pe altii (ca si camasile lui Dorca)

Gal.5:13 13. Fratilor, voi ati fost chemati la slobozenie. Numai nu faceti din slobozenie o pricina ca sa traiti pentru firea pamanteasca, ci slujiti-va unii altora in dragoste.

-doi sfinti neputinciosi, unul n-a lucrat nimic 8 ani; altul, un sfant a caror fapte lucreaza doar dupa moartea lui

Cum suntem noi?

2Tim.4:5 Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba.

1Cor.4:1,2  Iata cum trebuie sa fim priviti noi: ca niste slujitori ai lui Hristos si ca niste ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu.

2. Incolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui.

 

Daniel Corjuc, Maranata Udine ;   Revelion - 2016