Maranata

Domnul nostru vine

Greutatile noptii Ioan.21:1-14


1. Dupa aceea Isus S-a mai aratat ucenicilor Sai la Marea Tiberiadei. Iata cum S-a aratat:

2. Simon Petru, Toma, zis Geaman, Natanael din Cana Galileii, fiii lui Zebedei si alti doi din ucenicii lui Isus erau impreuna.

3. Simon Petru le-a zis: "Ma duc sa prind peste." "Mergem si noi cu tine", i-au zis ei. Au iesit si au intrat intr-o corabie; si n-au prins nimic in noaptea aceea.

4. Dimineata, Isus statea pe tarm; dar ucenicii nu stiau ca este Isus.

5. "Copii", le-a zis Isus, "aveti ceva de mancare?" Ei I-au raspuns: "Nu".

6. El le-a zis: "Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei si veti gasi." Au aruncat-o deci si n-o mai puteau trage de multimea pestilor.

7. Atunci ucenicul pe care-l iubea Isus a zis lui Petru: "Este Domnul!" Cand a auzit Simon Petru ca este Domnul, si-a pus haina pe el si s-a incins, caci era dezbracat, si s-a aruncat in mare.

8. Ceilalti ucenici au venit cu corabioara, tragand mreaja cu pesti, pentru ca nu erau departe de tarm decat cam la doua sute de coti.

9. Cand s-au coborat pe tarm, au vazut acolo jaratic de carbuni, peste pus deasupra si paine.

10. Isus le-a zis: "Aduceti din pestii pe care i-ati prins acum."

11. Simon Petru s-a suit in corabioara si a tras mreaja la tarm, plina cu o suta cincizeci si trei de pesti mari; si, macar ca erau atatia, nu s-a rupt mreaja.

12. "Veniti de pranziti", le-a zis Isus. Si niciunul din ucenici nu cuteza sa-L intrebe: "Cine esti?", caci stiau ca este Domnul.

13. Isus S-a apropiat, a luat painea si le-a dat; tot asa a facut si cu pestele.

14. Aceasta era a treia oara cand Se arata Isus ucenicilor Sai, dupa ce inviase din morti.

-noaptea din punct de vedere spiritual, pt noi crestinii inseamna: momente de necaz, de greutate, de suferinta, de confuzie, de depresie, de lipsa sau momentul cand te simti departe de Creator

-Apostolul Pavel compara lumea in care traim cu bezna noptii Rom.13:12 Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Sa ne dezbracam, dar, de faptele intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii.

-noaptea Tiberiadei pt ucenici a fost una din cele mai intunecate momente din viata (dupa rastignirea lui Isus sau intors la cele pamantesti) v 3 Simon Petru le-a zis: "Ma duc sa prind peste. "Mergem si noi cu tine", i-au zis ei. Au iesit si au intrat intr-o corabie; si n-au prins nimic in noaptea aceea.

Marea Tiberiadei – (numit si Marea Galileii sau lacul Tiberiada, lacul Ghenezaret) – lac de apa dulce, al 2-lea dupa marea Moarta 427 m, cel mai de jos de pe pamant.

-209 m sub nivelul marii, 166 km patrati, doar 43 de metrii adancime

-spiritual acest loc insemna mult pentru ucenici: aici Isus a hranit 5000 de oameni, a umblat pe ape, a ales ucenicii pt a devenii pescari de oameni, a certat vantul si marea

-in razboiul de 6 zile din 1967 Siria se retrage si Marea Tiberiadei devine in totalitate a poporului Israel.

1 Noaptea trudirii fara calauzire

-v 3 Simon Petru le-a zis: "Ma duc sa prind peste." "Mergem si noi cu tine", i-au zis ei. Au iesit si au intrat intr-o corabie; si n-au prins nimic in noaptea aceea. Treaba lor nu era sa se intoarca la munca pescuitului pt ca Isus le-a dat o alta misiune Mat.4:19 El le-a zis: "Veniti dupa Mine, si va voi face pescari de oameni."

-sunt oameni alesi special pt lucrari speciale si nu exista posibilitatea ocolirii traseului ales de Dumnezeu

-Iona reuseste sa fuga de fata lui D doar pt un moment Iona.1:1,2 Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si striga impotriva ei. Caci rautatea ei s-a suit pana la Mine. 3. Si Iona s-a sculat sa fuga la Tars, departe de fata Domnului.

-omul ales de Dumnezeu pt o lucrare deosebita nu poate fugii de fata lui Dumnezeu, nimic nu-i va merge bine

-Ieremia incearca si el sa fuga alegand tacerea Ier.20:9 Daca zic: "Nu voi mai pomeni de El si nu voi mai vorbi in Numele Lui!", iata ca in inima mea este ca un foc mistuitor inchis in oasele mele. Caut sa-l opresc, dar nu pot.

-ca slujitori ne dorim biserici mari, departamente bine pregatite, oameni silitori si ascultatori si uitam uneori sa ascultam de Dumnezeu din cauza numeroaselor noastre planuri pt biserica

-mai mult decat slujbele si programele noastre D doreste o inima buna Osea 6:6 Caci bunatate voiesc, nu jertfe, si cunostinta de Dumnezeu, mai mult decat arderi de tot!

2 Noaptea trudirii fara folos, fara rezultate

-acolo (in acea noapte) invatam acceptarea esecului, v5,6 5. "Copii", le-a zis Isus, "aveti ceva de mancare?" Ei I-au raspuns: "Nu". 6. El le-a zis: "Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei si veti gasi."

-acolo invatam umilinta, recunoastem esecul; acolo invatam dependenta noastra de Isus Lu.5:5 Drept raspuns, Simon I-a zis: "Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si n-am prins nimic; dar, la Cuvantul Tau, voi arunca mrejele!"

-Moise a inteles ca fara prezenta lui D, esecul e garantat Exod.33 1. Domnul a zis lui Moise: "Du-te si porneste de aici cu poporul pe care l-ai scos din tara Egiptului; suie-te in tara pe care am jurat ca o voi da lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: "Semintei tale o voi da!" 2. Voi trimite inaintea ta un inger … v3... Dar Eu nu Ma voi sui in mijlocul tau… 4. Cand a auzit poporul aceste triste cuvinte, toti s-au intristat……15. Moise i-a zis: "Daca nu mergi Tu insuti cu noi, nu ne lasa sa plecam de aici.

-Pavel ne aminteste ca biruitori in noapte suntem doar prin Isus Rom.8:37 Totusi, in toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decat biruitori, prin Acela care ne-a iubit.

-acolo invatam ca exista o dimineata in ochii si inima lui Isus v 4,5 4. Dimineata, Isus statea pe tarm; dar ucenicii nu stiau ca este Isus. 5. "Copii", le-a zis Isus, "aveti ceva de mancare?" Ei I-au raspuns: "Nu".

3 Dimineata este momentul unui nou inceput

-o noua provocare la dependenta de Isus Mat.6:25 De aceea va spun: nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea?

-o noua provocare la ascultarea de Isus Ps.84:10 Caci mai mult face o zi in curtile Tale decat o mie in alta parte; eu vreau mai bine sa stau in pragul Casei Dumnezeului meu, decat sa locuiesc in corturile rautatii!

-dimineata (sau la noul inceput; dupa esec) Isus te asteapta cu bratele deschise pt ca cunoaste nevoile noastre pamantesti, emotionale si spirituale 9. Cand s-au coborat pe tarm, au vazut acolo jaratic de carbuni, peste pus deasupra si paine……12. "Veniti de pranziti"……13. Isus S-a apropiat, a luat painea si le-a dat; tot asa a facut si cu pestele.

-apostolul Petru, dimineata primeste iertarea Ioan.21:15-17 15. Dupa ce au pranzit, Isus a zis lui Simon Petru: "Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti tu mai mult decat acestia?" "Da, Doamne", I-a raspuns Petru, "stii ca Te iubesc." Isus i-a zis: "Paste mieluseii Mei."

16. I-a zis a doua oara: "Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti?" "Da, Doamne", I-a raspuns Petru, "stii ca Te iubesc." Isus i-a zis: "Paste oitele Mele." 17. A treia oara i-a zis Isus: "Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti?" Petru s-a intristat ca-i zisese a treia oara: "Ma iubesti?" si I-a raspuns: "Doamne, Tu toate le stii; stii ca Te iubesc." Isus i-a zis: "Paste oile Mele!

-Isus ne vorbeste despre o ultima dimineata Mat.25:6,7 La miezul noptii, s-a auzit o strigare: "Iata mirele, iesiti-i in intampinare!" 7. Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat si si-au pregatit candelele.


Maranata Udine – Daniel Corjuc 20.08.2017