Maranata

Domnul nostru vine

 

                                                   Invidia si gelozia (2)

 

 

 Cauzele de suprafata

Proverbe.14:30 “O inima linistita este viata trupului, dar pizma este putrezirea oaselor”

Invidia

-dorinta unui castig egoist

-comparatia

-punerea accentului pe drepturile personale

-asteptari nerealiste

Gelozia

-lipsa de incredere

-valoarea de sine scazuta

-vinovatia

-teama de a pierde

 

Situatii in care apare invidia

Eclesiastul.4:4 “Am mai vazut ca orice munca si orice iscusinta isi are  temeiul numai in pizma unuia asupra altuia.”

-bunastare materiala-bani

-implinire-onoruri si premii

-aspect fizic-infatisare, imbracaminte

-abilitati-talente

-avansare-promovari

-activitati-excursii, invitatii, vacante

 

Situatii in care apare gelozia

-concurente intre frati

-prietenii prea multe

-relatii familiare

-relatii intre adulti- parinti-copii

-mediu de lucru competitiv (competitie)

-mediu legalist in biserica

 

Cauza fundamentala

Convingerea gresita

  Pentru invidie: Am dreptul sa am ce au si altii pentru a ma simtii important

  Pentru gelozie: Am dreptul sa pastrez tot ce am pentru a ma implinii si a ma simtii important

Convingerea corecta

Ma voi increde in Dumnezeu si voi alege sa fiu multumit, indiferent de ceea ce am sau nu am. Hristos imi va implini nevoia mea de a ma simtii important prin viata lui traita in mine.

 Filipeni.4:11-13 “Nu zic lucrul acesta avand in vedere nevoile mele, caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc. Stiu sa traiesc smerit si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni  m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa.Pot totul in Hristos care ma intareste.”

 

   Pasi spre solutie

Filipeni.4:11 “Nu zic lucrul acesta avand in vedere nevoile mele, caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc.”

Pasaj de citit Galateni.5:13-26

 

 

Cum sa raspunzi geloziei? -spunand adevarul in dragoste!

-confrunta in dragoste si vorbeste cu dragoste

-determina sursa geloziei - este o gelozie egoista sau evlavioasa

-hotareste daca gelozia este justificata sau este un produs al inchipuirilor

-dezvaluie durerea fara sa dai vin ape cineva

-cere-ti iertare pentru orice ofensa posibila adusa - nu te apara

-sprijina-i pe cei gelosi, recunoscandu-le valoarea - incurajeaza-i si felicita-i

-indeparteazate de orice persoana care isi manifesta ura in mod deschis sau incearca sa te manipuleze in mod distrugtiv.

Efeseni.4:15 “Credinciosi  adevarului  in dragoste, sa crestem in toate privintele ca sa ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.”

 

Cum sa inlocuiesc emotiile distructive?

-Recunoaste-ti sentimentale si foloseste-le ca ajutor pentru schimbare.

Iacov.3:14”Dar daca aveti in inima voastra pizma amara si un duh de cearta, sa nu va laudati si sa nu mintiti impotriva adevarului”

-Recunoaste sursa acestor emotii: Iacov.3:15,16 “Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pamanteasca, fireasca, draceasca. Caci acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot felul de fapte rele.”

Invidia este un rod al dorintei si un rezultat a unor obiceiuri pacatoase. Luca.12:15 “Apoi le-a zis:Vedeti si paziti-va de orice fel de lacomie de bani, caci viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui”

Gelozia este un rod al dragostei si al emotiilor naturale - dar este aceasta evlavioasa sau egoista? 2Corinteni.11:2 “Caci sunt gelos de voi cu o gelozie dupa voia lui Dumnezeu, pentru ca v-am logodit cu un barbat, ca sa va infatisez inaintea lui Hristos c ape o fecioara curata.”

Dragostea Agape spune ca iti poti invinge gelozia si invidia naturala. Galateni.5:13,14 “Fratilor, voi ati fost chemati la slobozenie. Numai nu faceti din slobozenie o pricina ca sa traiti pentru firea pamanteasca, ci slujiti-va unii altora in dragoste.Caci toata legea se cuprinde intr-o singura porunca: Sa iubesti pe aproapele tau  c a pe tine insuti.”

-Dragostea este dedicarea de a cauta binele suprem al celorlalti “Aceasta este porunca mea: sa va iubiti unii pe altii cum v-am iubit Eu”

-Dragostea ne determina sa nu avem asteptari prea mari de la altii. “ Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuvincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau”

-Dragostea ne ajuta sa nu asteptam  totul de la aceasta viata “ Pentru ca noi nu ne uitam la lucrurile care se vad, ci la cele ce nu se vad. Caci lucrurile care se vad sunt trecatoare, pe    cand cele ce nu se vad sunt vesnice.”

-Dragostea ne impiedica sa ne facem idoli din anumite persoane “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta”

-Dragostea iti da si este puterea de a recunoste ca n u poti sa implinesti toate nevoile altor persoane, si nici macar toate nevoile tale “Si Dumnezeul meu sa se ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia sa, in slava, in Isus Hristos”

 

Rugaciune, rugaciune, rugaciune

Cu multumire – multumesc Doamne ca pot fi multumit in orice circumstanta

Fara frica – “Domnul este lumina si mantuirea mea de cine sa ma tem”

Cu dragoste “Dar Eu va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri  si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc”

Fara intrerupere “Rugati-va neincetat”

Pazindu-ti limba “Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura, ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce il aud”

 

Silestete sa fi placut lui Hristos si nu mai incerca sa fi pe placul oamenilor si a dorintelor lor

Valoarea de sine – recunosc Doamne ca valoarea mea vine din tine “Voi aveti totul deplin in El, care este Capul oricarei domniri si stapaniri”

Puterea – sunt convins Doamne ca Tu imi vei da puterea sa fac ceea ce mai chemat sa fac “Cel ce v-a chemat este credincios si va face lucrul acesta”

Cand te vei ruga pentru persoana fata de care  simti  gelozie si invidie, cand te vei ruga pentru dusmanul tau, Hristos il v-a elibera pe intemnitat si intemnitatul esti chiar Tu!