Maranata

Domnul nostru vine

 

 

 

 

Lipsa de curaj in slujire    2Tim.1:5-10

 

Fiecare credincios se bucura de talanti sau daruri atribuite de Dumnezeu, fiecare madular in trupul lui Hristos are cel putin un dar primit de la Dumnezeu.

Intrebarea care se naste este “ Atunci de ce suntem ineficienti in slujire?”

Pavel il lauda pe Timotei in pasajul din Fil.2:19-23 iar in versetul 6 si 7 din 2Tim. cap. 1 ii atrage atentia spunandu-i “De aceea iti aduc aminte sa inflacarezi darul lui Dumnezeu care este in tine prin punerea mainilor mele. Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste, si de chibzuinta. Sa nu-ti fie rusine dar de marturisirea Domnului nostru…”

Cu alte cuvinte Pavel ii spune ca duhul care este in tine e lent pentru ca esti timid, iar noi nu am primit un duh de frica!

Timiditatea - teama, frica, jena, lipsa de curaj.

Scopul timiditatii - acela de a te impiedica sa actionezi in marturisirea regelui si te constrange sa te supui unui duh de intimidare, de frica, de inferioritate, te dezbraca de autoritatea primita de la Dumnezeu si te face sa devii slujitorul celui care intimideaza!

Originea intimidarii o gasim in prima carte a bibliei in capitolul 3 de la versetul 1- 6. “El a zis femeii: Oare a zis Dumnezeu cu adevarat sa nu mancati din toti pomii din gradina?”, diavolul pune la indoiala cuvantul si autoritatea suprema a lui Dumnezeu.

Sa privim la un mare profet a lui Dumnezeu care cade in aceeasi cursa a diavolului. Ilie insotit de o putere nemaipomenita, in 1 Imp.17 se ridica in fata unui rege ticalos spunandu-i “Viu este Domnul, Dumnezeul lui Israel, al carui slujitor sunt, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decat dupa cuvantul meu” , apoi vede mana lui Dumnezeu la paraul Cherit unde este hranit de corbi, este hranit de vaduva din Sarepta, urmeaza invierea fiului vaduvei, din nou se infatiseaza inaintea imparatului Ahab cu multa indrazneala  1Imp.18:1 si ii spune: “Ilie a raspuns lui : Nu eu nenorocesc pe Israel ci tu si casa tatalui tau, fiindca ati parasit poruncile  Domnului si te-ai dus dupa Baali”.  Imediat dupa aceea Dumnezeu deschide cerul la rugaciunea curajosului slujitor a lui Dumnezeu, si coboara foc peste altarul ridicat in fata celor 850 de proroci ai lui Baal de pe muntele Carmel. Am putea sa observam un slujitor plin de curaj in fata dusmanilor, insotit de puterea lui Dumnezeu intr-un mod nemaipomenit si totusi la scurt timp il vedem abatut in fata duhului demonic de intimidare a Izabelei.

1Imp.cap 19 versetul 2, Izabela sotia imparatului Ahab transmite un mesaj profetului Ilie, iar in versetul 3 si 4 il vedem pe Ilie descurajat, speriat, confuz, frustrat care nu sunt altceva decat sintomele intimidarii.

Chiar daca nu l-a ucis pe Ilie , totusi Izabela si-a atins scopul! Lucrarea lui Dumnezeu prin profetul Ilie a fost pentru un moment oprita.

Cred ca am putea face o paralela cu viata noastra de slujire, din cauza lipsei de curaj, Dumnezeu nu poate sa lucreze prin noi, rusinea, jena, teama sunt armele diavolului pentru a intimida oamenii lui Dumnezeu.

Intimidarea un duh care nu vine de la Dumnezeu 2Tim.1:7

Daca frica, rusinea, intimidarea este un duh si care nu vine de la Dumnezeu atunci aceasta problema trebuie rezolvata pe taram spiritual, trebuie cerut ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul bisericii in rugaciune a slujitorilor cu autoritate de la Tatal pentru a lega aceste duhuri care se razboiesc cu noi si impiedica slujirea noastra.

Ilie si-a pierdut autoritatea data de Dumnezeu pentru ca nu a confruntat intimidarea Izabelei.

1Imp.9:9 Dumnezeu se coboara si il intreaba : “Ce faci tu aici Ilie?”, problema nu e rezolvata, ai fugit de postul tau! Ai putea sa spui ca n-a fugit deoarece in versetul 5 din cap 19 din 1Imp. ne spune ca un inger al domnului i-a dat de mancare. As vrea sa te duc in pasajul din Num.22 unde Dumnezeu ii vorbeste lui Balaam nu te duce la Balac ca sa blaste-mi poporul, dar la insistenta imparatului Moabului Balac, Balaam il intreaba pe Dumnezeu a doua oara. In versetul 22 ne spune biblia ca Dumnezeu s-a aprins de manie impotriva lui Balaam pentru ca plecase. Dumnezeu a vazut dorinta inimii lui Balaam si i-a permis sa plece dar s-a suparat tare, acelasi lucru s-a intamplat si cu Ilie, Dumnezeu a vazut dorinta inimii lui Ilie, aceea de a nu-si pierde viata si l-a lasat sa plece dar a venit momentul cand l-a intrebat: Ce faci tu aici Ilie? 1Imp.19:13.

Se intampla deseori in viata noastra ca slujitori ai lui Dumnezeu sa fugim, sa schimbam biserica, sa plecam intr-o alta tara fugind de responsabilitati, de furtunile care vin in locurile unde Dumnezeu ne-a chemat sa slujim.

Dumnezeu in versetul 15 si 16 ii transmite lui Ilie ca lucrarea nu s-a incheiat si ca se va slujii de altii pentru a duce la bun sfarsit lucrarea lui.

Ilie nu se temea de imparatul Ahab dar se temea de sotia lui. Ahab era controlat, manipulat de sotia lui. Exista oameni slujitori controlati prin manipulare sau intimidare de sotiile lor, pastori manipulati de comitet, conducere de biserica controlati prin intimidare de enoriasii bisericii, parintii manipulati de copiii lor.

Pune capat intimidarii 

“Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de intelepciune”.

Sursa indraznelii este puterea, dragostea si intelepciunea data de Dumnezeu.

Unii oameni au doar indrazneala, o masca in spatele careia se ascunde aroganta si mandria. David declara in Ps.27:1 sursa curajului sau. In fata lui Goliat, David nu este impresionat de reactia acestui om ci de reactia armatei lui Israel si in mod deosebit de reactia fratilor sai: “La vederea acestui om toti cei din Israel au fugit dinaintea lui, si i-a apucat o mare frica” 1Sam.17:24.

Versetul 28 “Eliab, fratele lui cel mai mare, care-l auzise vorbind cu oamenii acestia, s-a aprins de manie impotriva lui David. Si a zis: Pentru ce te-ai pogorat tu, si cui ai lasat acele putine oi in pustie? Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii. Te-ai pogorat ca sa vezi lupta!”

Un curaj sau mai bine zis o masca pe care o foloseste Eliab inaintea unei realitati triste. Il vedem pe David inaintea imparatului Saul 1Sam.17:37 prezentand sursa curajului sau. 2Cor.4:7-11.

Singura cale de a invinge intimidarea, frica, teama este aceea de ati pierde viata!

Hai sa privim la Petru cel mai curajos dintre ucenici, umbla pe mare, scoate sabia si taie urechea lui Malhu pentru al apara pe Isus in gradina Ghetsimani, mereu cel mai indraznet dar vine ziua cand se leapada de Hristos. In Ioan.21 Isus il cauta pe Petru si il intreaba de cateva ori daca-l iubeste, apoi in versetul 18 si 19 ii arata cu ce fel de moarte (adevarata indrazneala) il va proslavii pe Dumnezeu.

Adevarata sursa a indraznelii trebuie sa fie dragostea pentru Dumnezeu, gata sa mor pentru  el adica sa-mi pierd posibilitatile ridicate de a trai pentru trupul acesta,  pentru o cauza importanta : Slujire cu curaj pentru Isus Hristos!  Amin