Maranata

Domnul nostru vine

 Cea mai mare nevoie a sotului in familie, este RESPECTUL

                                                                 Ef.5:21-29/Col.3:18,19

 

 

“Nevestelor fiti supuse barbatilor vostri, cum se cuvine in Domnul”

Cea mai mare responsabilitate a sotiei in familie, este sa implineasca cea mai mare nevoie  a sotului ei, dar sa nu uitam ca Dumnezeu l-a creat pe om  si tot El a avut ideea instituirii familiei.

Indiferent de cultura, de civilizatie, sarac sau bogat, toti sotii au nevoie de respect.

Biblia spune ca amandoi sunt egali inaintea lui Dumnezeu dar exista roluri diferite.

Nevoia respectului la soti

Ef.5:22 “Nevestelor” nu femeilor, adica cineva sub legamant

“Fiti supuse” –gr. hupotaso, a pune ceva peste altceva, a aseza, dar nu ca pozitie ci ca functionare. Ganditi-va la cele doua componente foarte importante a unei masini: motorul si cutia de viteza. Pentru ca o masina sa functioneze, cele doua componente trebuie puse una langa cealalta, la locul lor, pentru ca constructorul asa a conceput masina.  Din punct de vedere spiritual, Constructorul “Dumnezeu” a conceput astfel familia. “Barbatul este capul nevestei, dupa cum si Hristos este Capul Bisericii”Nu e vorba de inferioritate ci de ordine. Amandoi, atat sotul cat si sotia sunt deosebiti de importanti pentru functionarea “familiei” , dar sa nu uitam ca rolurile difera.

In urma efectuarii mai multor sondaje, 80% dintre soti se plang ca nu sunt respectati de sotii. Iar la intrebarea : “ai vrea  sa traiesti in lux dar nerespectat sau sa fi respectat si sa locuiesti in desert?” 91% au ales desertul.

Nevestelor, trebuie s-o faceti de buna voie

 Mesajul se adreseaza nevestelor, care trebuie sa se supuna sotilor de buna voie si nu socrilor sau parintilor. Da, parintii, socrii, si toate neamurile noastre trebuie respectate , dar Cuvantul lui Dumnezeu in acest context se refera in totalitate in cercul  familiei.  Exista parinti care vor sa-si  domine fiii chiar si dupa casatorie.

De ce nevestele trebuie sa fie supuse barbatilor?  1Cor11:3

 - pt ca exista o ordine a autoritatii

V 8 – o ordine a creatiei;

  v9 – o ordine a scopului

-iar v 16 ne spune ca erau probleme de autoritate in familie  si pe timpul lui Pavel

Acolo unde exista doi capi intr-o familie, aceea familie nu se poate bucura de pace si fericire, pentru ca Constructorul Dumnezeu a creat familia cu un singur cap. O fiinta cu doua capuri ar putea fi numita  “monstru”

Nevasta va trebui sa lupte toata viata cu ispita de a prelua conducerea in familie, o ispita care vine direct de la diavolul si care doreste inversarea autoritatii lasate de Dumnezeu.

De unde stim asta?

Citim Gen.3:16  si subliniem cuvantul “dorintele”. Aici nu este vorba despre dorinte sau pofte sexuale.  Citim si Gen.4:7  si subliniem cuvantul “dorinta” . Cuvantul folosit in greca din Genesa. 4:7 este acelasi folosit in Genesa.3:16, care ne transmite o stare de constrangere, dorinta de al conduce pe sot te va urmarii toata viata, te va forta sa-l domini, o presiune din partea celui rau in directia aceasta, firea vrea sa inversezi ordinea lasata de Dumnezeu. Cand nevasta vrea sa conduca se razvrateste impotriva lui Dumnezeu.

Totusi exista limite in supunere?   Ef.5:24 / Col.3:18

1 “cum se cuvine” in limita bunului simt

2 “in Domnul” aici apare –imoralul (incalcarea legii lui Dumnezeu) si ilegalul( incalcarea legii statului)

Col.3:18 Nevestelor fiti supuse(hupotaso-care inseamna respect, supunere voluntara) iar

Col.3:20 Copii ascultati – sensul cuvantului in gr. este ascultare, slujire.

Respectandu-l ii transmiti :

-incredere in sine, implinire launtrica pentru ca aceasta este nevoia lui/ libertatea sa conduca

- 1Pet.3:1 poti sa-l castigi fara cuvant(poate e violent, agresiv, lenes) da dovada de respect neconditionat

- Iti respecti sotul, il respecti pe Dumnezeu, Constructorul. Sotul are responsabilitatea familiei si el va da socoteala pentru lucrul incredintat lui, tu poti sa-l ajuti sa-i faci temele dar parafa finala o pune el. Eva a fost creata pentru a-l ajuta pe Adam

Doua sfaturi practice pentru cele ce vor sa  respecte

1 Fi etenta la ce ii spui in privat Pv.21:19/Pv21:9/Pv.27:15 limba si tonul

2 Fi etenta la ce ii spui in public Pv.12:4

 

 

Daniel  Corjuc   Maranata Udine 13.11.2011