Maranata

Domnul nostru vine

 

                  Nevoile copiilor nostri

                          Genesa 21:14-21

 

“A doua zi, Avraam s-a sculat de dimineata, a luat paine si un burduf cu apa, pe care l-a dat Agarei si I l-a pus pe umar, i-a dat si copilul si i-a dat drumul. Ea a plecat si a ratacit prin pustia Beer-Seba.  Cand s-a ispravit apa din burduf  a aruncat copilul sub un tufis, si s-a dus si a sezut in fata lui la o mica departare de el,ca la o aruncatura de arc, caci zicea ea, sa nu vad moartea copilului!  A sezut dar in fata lui la o parte , a ridicat glasul si a inceput sa planga. Dumnezeu a auzit glasul copilului si ingerul lui Dumnezeu a strigat din cer pe Agar, si i-a zis: Ce ai tu Agar? Nu te teme, caci Dumnezeu a auzit glasul copilului in locul unde este.  Scoala-te, i-a copilul si tine-l de mana, caci voi face din el un neam mare!"

Avem in prim-planul acestui pasaj biblic o mama necajita, disperata pentru fiul ei. In 1 Imp.17 biblia ne prezinta o alta mama necajita si disperata,  este vorba despre vaduva din Sarepta si fiul ei,” mai avem un pumn de faina si putin untdelemn iar apoi vom muri” spune ea , fara sa se gandeasca la cel care are totul sub control. Dumnezeu chiar vede totul si are totul sub control. In Evanghelia dupa Ioan cap.1:48 Dumnezeu Fiul ii demonstreaza lui Natanael ca El vede totul, stie totul si are chiar si cel mai mic amanunt din viata noastra sub controlul sau divin.  In versetul 18 Dumnezeu ii spune lui Agar “scoalate, i-a copilul si tine-l de mana” , oare ce inseamna pentru noi ca parinti aceasta expresie “tine-l de mana?”Mama fiilor  lui Zebedei vine la Domnul Isus cu o cerere, cu o dorinta inflacarata, as vrea ca copiii mei sa stea aproape de tine Doamne Isuse, unul la stanga si altul la dreapta ta, oare care parinte temator de Dumnezeu nu si-ar dori ca copiii lui sa stea aproape, chiar foarte aproape de Isus?  Pentru a vedea implinita dorinta noastra, trebuie sa tinem cont de porunca lui Dumnezeu: “Scoala-te mama si tata si tine-ti copilul de mana!” Ce inseamna asta?

1 Copiii nostrii au nevoie de dragoste

Exista un loc emotional  care trebuie umplut cu dragoste! Indiferent de varsta, oamenii au nevoie de iubire. Copiii nostri nu recunosc intotdeauna aceasta nevoie, dar asta nu inseamna ca ea nu exista, ei vor sa demonstreze ca sunt puternici si independenti.Tinerii intre 15-25 de ani au impresia ca sunt atat de puternici incat ar putea sa mute chiar si muntii, cei intre 25-35 de ani recunosc deja ca nu e chiar atat de usoara viata. Totusi ei au nevoie de dragostea parintilor lor, inunda-i cu dragostea ta, ca la randul lor sa poata si ei sa transmita aceasta comoara. Daca copiii nostri vor creste intr-o atmosfera de dragoste, atunci ei vor avea o minte sanatoasa si din punct de vedere fizic, emotional  si spiritual ei vor fi sanatosi. Atunci cand copiii nostri se trezesc mai greu dimineata suntem tentati sa urlam, sa le aruncam cuvinte grele de ocara, oare poate fi aceasta o solutie?  Oare daca acesta este comportamentul nostru fata de ei, vor avea curajul copiii, tinerii, adolescentii nostri sa vina si sa stea de vorba cu noi ca si parinti atunci cand vor intampina primele probleme ale adolescentei?  Avem pilda fiului risipitor in Luca 15,  sa privim asadar la versetul 17 si 18. Tanarul incepe sa se gandeasca la slujitorii tatalui sau, si la probabila sa intoarcere la casa parinteasca. In afara de starea deplorabila in care ajunse-se ce l-a determinat sa se gandeasca la casa parinteasca?  “Ei o duc bine langa tatal meu, fiecare are o paine acolo, un viitor asta inseamna ca tatal meu n-a fost chiar atat de rau ci dimpotriva, plin de bunatate, plin de dragoste, cred ca am gasit solutia: ma voi intoarce acasa, imi voi cere iertare si sigur tatal meu care este bun ma va ierta. ”Sigur ca i s-au deshis ochii" si a inceput sa priveasca la partea pozitiva a comportamentului tatalui sau, nu ca nu am avea ca si parinti momente necontrolate in relatia cu copiii nostri, dar daca ne vom concentra mai mult si vom mari atentia noastra in relatia cu copiii nostri, atunci sigur ca in momentele asemanatoare cu ale fiului risipitor, ei adica adolescentii nostri vor avea indrazneala sa apeleze la bunatatea, la sfaturile  noastre ca parinti fara  nici o retinere.Tinerilor! Parintii vostri au nevoie de dragostea voastra, comunicati cu ei!  Sunt mai multe feluri de comunicare: comunicarea fictiva, formala, comunicare informativa “Vezi mama ca am plecat” fara sa-ti ceri voie, comunicare emotionala-acea stare launtrica provocata de factori externi, sa nu credeti tinerilor ca veti putea depasii momentele acestea fara faliment, daca refuzati sprijinul celor care le-au depasit deja.Parintilor! fiti prietenii adolescentilor, a copiilor vostri, incercati sa intelegeti timpurile , vremea pe care ei o traiesc, incercati sa va identificati cu ei, nu cu nervi ci cu pasiune. Tacerea sau indiferenta sau delasarea nu ajuta la nimic ci dinpotriva agraveaza situtia.

2 Copiii nostri au nevoie de protectia noastra

Invata-l  mai intai de toate ca suveran este Dumnezeu, autoritate deasupra familiei este si o are  Dumnezeu. Ps.34:7 si ingerul Domnului adica Dumnezeu este pazitorul nostru mai intai de toate. In cartea Judecatorilor capitolul 13 de la versetul 11-13 putem putem sa vedem preocuparea unui tata fata de copilul care se va naste “Ce va trebui  sa pazim cu privire la copil, si ce va fi de facut?” Cu alte cuvinte daca vrei sa-l folosesti in planul tau Dumnezeule, atunci noi vrem sa invatam de la tine sa il protejam, sa-l crestem departe de stricaciunea acestei lumi, separat de fortele raului, doar pentru tine!

3 Copiii nostri au nevoie de disciplina

In Ef..6:1-4 Pavel indeamna atat copiii cat si parintii la o relatie de respect  reciproc. Nu va descarcati pe copiii vostri la manie, nu luati decizii la manie, nu-i  blestemati la manie, nu folositi cuvinte ca :” trazneasca-l Dumnzeu!” sau “eu m-am rugat destul pentru el acum sa se atinga Dumnezeu de el,” sau “lasa ca te vei pocai tu pe patul spitalului”. Disciplina nu inseamna numai bataie, trasul de urechi si palmile! Disciplina inseamna sa-l inveti  Pv.22:6  calea care trebuie s-o urmeze, dar nu numai verbal ci practic, din trairea ta ca parinte! La ce ora te duci la culcare seara?, Pana la ce ora te uiti la televisor?, Care sunt emisiunile pe care le urmaresti?, De cate ori lipsesti duminica dimineata de la biserica?, Te rogi impreuna cu copiii tai acasa?, Cum vorbesti cu sotia ta, sotul tau?, Care e relatia cu vecinii tai?, De cate ori nu spui adevarul si esti auzit de copiii tai? Atentie deosebita, copiii nostri ne copiaza! Dorinta oricarui parinte este ca copiii lor odata crescuti sa le aduca multa bucurie, dar daca din trairea noastra ca parinti, ei nu au avut ce sa invete, daca nu am semanat la timpul potrivit,  atunci ce astepti sa creasca?, ce roada vrei sa aduca? Asa cum Dumnezeu Tatal nostru este ordine si disciplina, asa vrem si noi sa avem principii clare si prioritari divine in familiile noastre, Doamne ajuta-ne.

4 Copiii nostri au nevoie de rugaciunea noastra

Asta inseamna “Scoala-te si tine-ti copilul de mana” Ridica-te in  toiul noptii si pune-ti mana peste ei ca parinte si cere protectia lui Dumnezeu! Roaga-te pentru viitorul lor. Invata-i sa infrunte suferinta, noi ca si copii ai lui Dumnezeu nu suntem scutiti de greutati, invata-i ca paharul trebuie baut, Rom.8:28, invata-i sa transforme suferinta in ceva frumos, in ceva glorios, penru dragostea lui Isus Hristos. Transmite-i speranta si nadejdea pe care ai primit-o de la Dumnezeu “BUCURIA REINTOARCERII LUI ISUS HRISTOS” Amin.