Maranata

Domnul nostru vine

 

                           O lupta pe viata si pe moarte  2

 

                              Cunoasterea dusmanului

 

“Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si a sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.”  Ef..6:12


Orice soldat merge la lupta pregatit, inarmat adecvat pentru a-si invinge dusmanul. Pavel foloseste termenul “lupta” inspirandu-se din luptele greco-romane, un sport bine cunoscut si practicat in aceea vreme. Spre deosebire de alte sporturi, in timpul luptelor nu ai timp pentru relaxare, ci e nevoie de o concentrare maxima. A nu te concentra inseamna sa ii permiti dusmanului sa castige sau sa-ti pierzi avantajul. Ca si luptele, razboiul spiritual este continuu, lupta este pemanenta si se duce 24 din 24 de ore pe zi.

Isus ne-a constientizat de lucrarea diavolului si am putea spune ca razboiul in mare parte este castigat datorita acestui fapt. Cel mai mare avantaj pe care diavolul il are in lupta cu copiii lui Dumnezeu este inconsecventa noastra.

Diavolul stie cat de schimbatori suntem, ne hotaram la inceputul anului sa citim toata biblia iar dupa cateva luni am uitat tot ce ne-am hotarat.

Cat de rau poate fi?

-este necrutator in atacurile sale, atunci cand ai lasat garda jos datorita necazurilor care s-au abatut in viata ta, el vine sa te distruga.

-este lipsit de bunatate, amintiti-va de cuptoarele naziste din lagarele de exterminare, oameni arsi de vii, victima sfartecata de patru cai care trageau in patru directii diferite, oamenii isi fac zilnic unii altora  lucruri groaznice de o violenta monstruoasa, dar sa nu uitam ca la originea acestor fapte este diavolul, dusmanul lui Dumnezeu si al nostru.

-satan cunoaste slabiciunea noastra, patima chiar, sa recunoastem consecventa lui, el nu se schimba, doreste distrugerea noastra chiar daca metodele sale de momire sunt atractive initial.Important e sa cauti sa gasesti slabiciunea care te-a facut sa cazi ultima oara si incearca sa dublezi atentia in acel loc sensibil.

Te uraste si are un plan groaznic pentru tine.

-“hotul nu vine decat sa fure, sa junghie si sa prapadeasca” Ioan.10:10, planul lui este distrugere, determina sinuciderea folosindu-se de “alcool,  droguri, jocuri de noroc sau ganduri ca: “nu te implineste partenerul tau, in bratele altuia  va fi mult mai bine”

-ocultismul, horoscopul, dar Dumnezeu ne promite ca El ne va invata calea si adevarul. Ps.32:8, Ioan 10:27

-avem suisuri si coborasuri, maturitate spirituala nu inseamna sa fi perfect ci sa inveti sa confrunti, sa te incurajezi pe tine insuti: Ps.42:4-11

 

                                  Trei fronturi de lupta

 

1 Mintea –prima zona stragetica. Orice gand care ne intra in minte are trei posibile surse: de la Dumnezeu, de la diavolul si de la noi.

-diavolul nu este omniprezent, dar are imperiul sau, nu ne citeste gandurile dar le aduce Mat.16:23, aduce acuzatii, ganduri rele despre fratii nostri, este un ucigas Ioan.8:44, este un paras Apocalipsa.12:10

-Dumnezeu este creatorul universului, a creat universul intreg din nimic, iar apoi a creat omul cu diferite capacitati si una din capacitatile cu care ne-a creat Dumnezeu este aceea de a crea cu mintea si acestea pot fi tinta fortelor intunericului. Dumnezeu nu a avut niciodata intentia de a ingadui ca imaginatiile noastre sa fie abuzate, controlate de surse nelegiuite, rele, ci ne-a dat minte si imaginatie pentru credinta. Credinta inseamna sa-ti immaginezi ce a vorbit Dumnezeu ca si cand s-ar fi implinit deja.

-cuvantul lui Dumnezeu ne invata cum sa ne ridicam o garda la nivelul mintii 2Cor.10:3-5

2 Inima – Prov.4:23. Capul si inima sunt cele mai sensibile parti ale corpului uman, diavolul stie ca inima este cea de a doua zona stragetica si loveste acolo.

-avem responsabilitatea de  a corecta atitudinile noastre gresite zilnice Ef.4:27

-sa invatam sa zambim, sa incurajam, sa avem rabdare, sa fim smeriti, dar de ce? pentru ca diavolul se foloseste de atitudinile noastre gresite. Cand apare un lastar de amaraciune, de razvratire, de invidie, gelozie, ura etc. sa eliminam imediat din inima noastra pana nu se inradacineaza.

-Dumnezeu ne-a inzestrat cu emotii, si noi trebuie sa infranam, controlam emotiile, intocmai ca si atitudinile gresite pentru ca diavolul poate insufla emotii negative.

Cum fac fata emotiilor si atitudinilor? Aleg smerenia ca mod de viata. 1Pet.5:6-9 “Sa fim cunoscuti ca cei ce suntem cu adevarat”

-desavarsire biblica nu inseamna ca  nu vom fi bombardati cu resentimente, nemultumire fata de cineva, ci recunoastem ca suntem bombardati si ne ocupam de ele, fara sa cadem in capcana diavolului. Mat 23:12

3 Gura/limba -  Prov.18:21 “moartea si viata sunt in puterea limbii” Pv.4:24

-uneori gura devine o unealta a distrugerii Iac.3:10-12

-David se ruga astfel Ps.141:3

-Iov n-a tacut si totusi nu a pacatuit cu buzele lui. Iov.1:22 / 2:10

-trebuie sa invatam sa ne disciplinam micul madular Mat.15:18