Maranata

Domnul nostru vine

 

                                 Porunca 1,2,3   -   Exod.20:1-7

 

Toate cele zece porunci din codul mozaic sunt aplicabile in viata crestinului daca sunt reiterate in Noul Testament. Cu exceptia poruncii a patra “Sabatul” toate celelalte sunt reluate de Isus sau de Apostoli in Noul Testament, asadar ele sunt aplicabile in viata noastra de copii ai lui Dumnezeu.

Porunca 1  “Sa nu ai alti dumnezei afara de mine”

Am putea sa spunem ca porunca nu potriveste cu mileniul al treilea, insa exista o multime de dumnezei  moderni ai secolului vitezei.

Orice concept, fiinta sau lucru care devine un absolut in viata, astfel incat prioritatile acelui om se subordoneaza inchinarii sau dedicarii totale acelui lucru, atunci acel lucru devine dumnezeul acelui om.

Iata cateva exemple de dumnezei moderni: religia, banii, bautura, drogul, horoscopul, vrajitoria, distractia, iubirea de sine, conceptul,  etc. , deci orice lucru, fiinta sau concept care ia locul lui Dumnezeu in viata noastra.

Sunt unii care te-ar face bucati daca le contrazici idea, altii care tin sus si tare ca doar religia lor este strada adevarata spre imparatie, altii care renunta la partasia cu biserica pentru diferite munci foarte profitabile, deci intrebarea care se naste este “oare n-a fost inlocuit Dumnezeu in viata lor?”

Observam pasajul din Matei 19,  unde tanarul bogat dialogheaza cu Isus Hristos. La un momentdat Domnul Isus ii vorbeste cat se poate de direct tanarului spunandu-i ca problema lui este una interioara si este legata de inima. Adica va trebui sa-ti aranjezi prioritatile in viata.

Sa n-ai alti dumnezei, sa depinzi numai de El,  inseamna asta oare izolare? NU  nicidecum, inseamna sa-ti aranjezi prioritatile si sistemul de valori, si  nimeni si nimic sa nu ia locul lui Dumnezeu in viata ta.  “Nimeni nu poate sluji la doi stapani…Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona.  Mat. 6:24

Porunca 2  v. 4,5,6

“ Sa nu-ti faci chip cioplit”

Problema se ridica cand creatia ia locul Creatorului.

Vedem diferite publicitati cu diferite obiecte sculptate sau pictate, care spun vanzatorii, ca sunt facatoare de minuni, protejeaza, aduce noroc si multi bani in viata.

Problema nu este obiectul, (sa luam exemplul “crucii”) atata timp cat se priveste la aceea cruce ca la un simbol al suferintei si a mortii lui Isus Hristos. Crucea  simbolozeaza crestinismul si nu are nimic magic in sine. Insa problema devina grava cand ne inchinam si credem ca acel obiect poate sa ne protejeze, cand privim la ea ca la ceva protector, magic. O purtam in buzunare, o punem in casele noastre pe pereti, crezand ca vom fi protejati de spirite rele, sau de boli incurabile. In acest caz obiectul a luat locul lui Dumnezeu si inevitabil devine idolatrie. Asadar intram sub pedeapsa poruncii a doua.

“Nici vre-o infatisare a lucrurilor” - picturi, postere, icoane etc.

Functionam pe baza a cinci simturi si suntem tentati sa privim lumea spirituala ajutandu-ne in mod special de simtul vazului. Dar haideti sa vedem ce spune Noul Testament. “Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad” Ev.11:1, deci putem sa intram in dimensiunea lui Dumnezeu, in sfera cereasca doar prin credinta si nu folosindu-ne de simtul vazului pictand diferite tablouri care sa-l arate pe Dumnezeu.

Exemplul pasajului din cartea  Numeri.21:7-9. Dumnezeu a vindecat pe cei ce au crezut cele spuse de Dumnezeu, dar nu sarpele de arama le-a adus vindecare! Unde e problema? 2Imp.18:4 ne spune ca oamenii au pastrat sute de ani acel sarpe de arama, si au ajuns sa i se inchine si sa-i aduca jertfe pe inaltimi, inlocuindu-l astfel pe adevaratul Dumnezeu.

Problema apare cand ne inchinam icoanelor, nu cand le admiram.

Inchinarea inaintea lui Dumnezeu este vie. “Dar vine ceasul si acum a si venit, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in Duh si in Adevar” Ioan.4:23, si cine este Adevarul?  “Cuvantul Tau este Adevarul”Ioan.17:17

Dumnezeu  nu este impotriva artei religioase, dimpotriva i-a cerut lui Solomon atentie deosebita  la zidirea si ornarea templului, insa este impotriva inchinarii la obiecte, picturi, etc. “Au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare” Rom.1-23

Porunca 3

“Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului Tau”

A lua in desert numele cuiva, inseamna ati  bate joc de numele respectiv

Prima forma a necinstirii Numelui lui Dumnezeu este:

- limbajul murdar, patima injuraturilor.

Fiecare din cei patru evanghelisti spun ca trecatorii isi bateau joc de Isus, cu siguranta vor fi pedepsiti acesti indrazneti, daca nu sau intors la Isus Hristos.

A doua forma a necinstirii Numelui lui Dumnezeu este :

-folosirea Numelui lui Dumnezeu oricand si in orice situatie.

-facatorii de minuni, ghicitori, magicieni, care se folosesc de Numele lui Dumnezeu pentru  a face bani Is.48:1 / Fapt.19:13,  /Fapte.8:14

A treia forma a necinstirii Numelui  lui Dumnezeu este:

- a nu-ti tine juramantul facut (Mat.5:33 / Iacov.5:12)

 1  inaintea lui Dumnezeu-casatoria

 2  cu Dumnezeu – botezul in apa

 

 

Maranata Udine  05.06.2011  Daniel C.