Maranata

Domnul nostru vine

 

                   Structura unei biserici sanatoase

                               Efeseni. 4:11-16

 

“Si El a dat pe unii apostoli, pe altii proroci, pe altii evanghelisti, pe altii pastori si invatatori pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos, ca sa nu mai fim copii plutind incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura, prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire; ci credinciosi adevarului, in dragoste, sa crestem in toate privintele, ca sa ajungem la cel ce este Capul, Hristos.”

 

Biserica - edificiu construit sau inchiriat, amenajat special pentru celebrarea cultului crestin, locul de inchinare a crestinilor.

Biserica (Mireasa) – totalitatea credinciosilor nascuti din nou,  care cred in jertfa lui Hristos.

Haidem sa analizam impreuna cinci tipuri de Biserici, fiecare cu prioritatile ei, si sa vedem care este Biserica care potriveste  cel mai mult Sfintelor Scripturi.

 

1  Biserica unde prioritate este castigarea de suflete

-se straduieste sa implineasca porunca Domnului Hristos.

  Mar.16:15,16 “Duceti-va in toata lumea si proovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit.”

-intelege foarte bine intrebarea celor doi ingeri din Fap.1:10

“Barbati Galileeni, de ce stati si va uitati la cer? cu alte cuvinte sunt invitati sa treaca la treaba: Ierusalimul va asteapta, Iudea, Samaria si toti locuitorii pamantului trebuie sa auda despre salvarea data prin Isus!

-biserica a care-i prioritate este evanghelizarea, nu este nepasatoare, nu ramane  indiferenta la nevoile oamenilor care traiesc in pacat ci cu toata dragostea, ii indeamna pe locuitorii pamantului sa vina la Isus.

“Fap.3:19 Pocaiti-va dar si intoarceti-va la Dumnezeu, pentru ca sa vi se stearga pacatele!”

-asteapta o rasplatire de la Dumnezeu “Deaceea pe orisicine ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui meu care este in ceruri!”

Pastorul acestei bisericii tine predici de evanghelizare, invitandu-i mereu pe ascultatorii necredinciosi sa-l accepte pe Hristos ca Domn si Mantuitor in viata lor.

 

2  Biserica unde prioritate este experienta personala cu Dumnezeu

-inchinarea prin muzica si rugaciune sunt in centrul atentiei bisericii.

Ps.150 “Laudati pe Domnul! Laudati pe Dumnezeu in locasul lui cel sfant, laudati-l in intinderea cerului, unde se arata puterea lui. Laudati-l pentru ispravile lui cele mari, laudati-l dupa marimea lui nemarginita! Laudati-l cu sunet de trambita, laudati-l cu alauta si arfa! Laudati-l cu timpane si cu jocuri, laudati-l cantand cu instrumente cu coarde si cu cavalul. Laudati-l cu chimvale sunatoare, laudati-l cu chimvale zinganitoare! Tot ce are suflare sa laude pe Domnul!

-o biserica rugativa bazata si ea pe cuvantul lui Dumnezeu

“Toti acestia staruiau cu un cuget in rugaciune si in cereri!” Fap.1:14

- oameni care iubesc mult lucrarea Duhului Sfant si darurile Duhului Sfant sunt prezente si folosite in adunare la intensitate maxima.

Fap.2:2-4 “Deodata a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, cum le da Duhul sa vorbeasca”

-o biserica care cunoaste puterea rugaciunii

“Este vreunul printre voi in suferinta? sa se roage! Este vreunul cu inima buna? sa cante cantari de lauda! Este vreunul printre voi bolnav? sa cheme pe prezbiterii bisricii si sa se roage  pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in numele Domnului, rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav si Domnul il va insanatosa si daca a facut pacate ii vor fi iertate. Martirisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte ale celui neprihanit!” Iac.5:13-16.

 

3 Biserica unde prioritate este strangerea laolalta, ca intr-o familie

-biserica axata pe multe evenimente in afara serviciilor divine: picnic cu toata biserica, mese de dragoste, toate pentru o cunoastere cat mai apropiata.

-Pastorul bisericii iubeste adunarea, iar membrii bisericii sunt cat se poate de sociabili. Doresc relatii stranse si au grija ca nu cumva cineva dintre ei sa duca lipsa. Fap.4:32-37 “Multimea celor ce crezusera era o inima si un suflet. Niciunul nu zicea ca averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obste. Apostolii marturiseau cu multa putere despre invierea Domnului Isus, si un mare har era peste toti. Caci nu era nici unul printre ei care sa duca lipsa, toti cei ce aveau ogoare sau case, le vindeau si aduceau pretul lucrurilor vandute si-l puneau la picioarele apostolilor, apoi se impartea fiecaruia dupa cum avea nevoie.”

-genul acesta de biserica este aproape indistructibil, supravietuieste chiar daca banii sunt putini, predicile slabe, sau muzica de putina calitate, iar dezbinarile sunt tot mai rar intalnite.

Savureaza din plin placerea de a sta impreuna, tot mai asemanatoare lui Isus.

Mat.14:14-21 “Cand a iesit din corabie, Isus a vazut o gloata mare, i s-a facut mila de ea si a vindecat pe cei bolnavi. Cand s-a inserat, ucenicii s-au apropiat de El si i-au zis: Locul acesta este pustiu si vremea iata ca a trecut, da drumul noroadelor sa se duca prin sate sa-si cumpere de mancare. N-au nevoie sa plece le-a raspuns Isus dati-le voi sa manance. Dar ei i-au zis: N-avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El le-a zis: aduceti-i aici l-a mine. Apoi a poruncit noroadelor sa sada jos pe iarba, apoi a luat cele cinci paini si cei doi pesti, si-a ridicat ochii spre cer, a binecuvantat, a frant painile si le-a dat ucenicilor, iar ei au impartit noroadelor. Toti au mancat si s-au saturat, si s-au ridicat disprezece cosuri pline cu ramasitele de faramituri.”

 

4  Biserica unde prioritate este invatatura din cuvant

-Pastorul bisericii este bine pregatit, iar membrii bisericii se prezinta la studiile biblice cu caiete de notite

-aceasta biserica a inteles bine cuvintele Domnului Isus.

“Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu!” Mat.22:29

-scopul principal al acestei biserici este cunoasterea bibliei pentru ca acolo se gaseste intelepciunea lui Dumnezeu.

“Te rog fierbinte… propovaduieste Cuvantul, staruieste asupra lui la timp si ne la timp, mustra, cearta, indeamna cu toata blandetea si invatatura. Caci va veni vremea cand oamenii nu vor puta sa sufere invatatura sanatoasa, ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor.” 2Tim.4:1-3

-o grupare de oameni activi in studierea Cuvantului, in stare sa sfatuiasca in invatatura sanatoasa si sa infrunte pe potrivnici.

-constienti ca societatea se indeparteaza tot mai mult de credinta in Dumnezeu,  au inteles ca se poate ramane in picioare doar avand temelia zidita pe Cuvantul adevarat a lui Dumnezeu.

“Caci in lume s-au raspandit multi amagitori, cari nu marturisesc ca Isus Hristos vine in trup, iata amagitorul, iata Antihristul! Paziti-va bine sa nu pierdeti rodul muncii voastre, ci sa primiti o rasplata deplina. Oricine o ia inainte si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu.” 2 Ioan. 7,8,9

 

5  Biserica unde prioritate este reforma, (mereu lucruri noi)

-exista mereu schimbare in stilurile de muzica, in inchinare, predicile sunt mereu actualizate in raport cu vremurile pe care le traim.

-biserica este doritoare de noi experiente in slujirea lui Dumnezeu

-aici plictiseala este exclusa in totalitate, iar obiceiurile si traditiile nu-si gasesc locul.

- slujitorii bisericii impreuna cu pastorul bisericii muncesc din greu in a gasii noi solutii pentru acapararea atentiei enoriasilor inspre Hristos

 

Si acum ca am ajuns la finalul descrierilor celor cinci biserici, oare care ar putea sa fie biserica adevarata?, oare care ar putea fi biserica placuta lui Dumnezeu?, oare care biserica functioneaza conform standardelor scripturale?

Structura unei biserici sanatoase este un echilibru a celor cinci tipuri de biserici descrise!

Credem ca Dumnezeu doreste ca acolo unde El este glorificat si acceptat ca suveran, sa nu lipseasca nici una din cele cinci prioritati ale bisericii.

                                                                                   Amin!